Održavanje i njega slavina i odvoda

Slavina curi, odvod je začepljen, a cijeli vanjski dio umivaonika nataložen je mrljama kamenca. U aktualnim BAUHAUS savjetima pripremili smo Vam nekoliko praktičnih savjeta i trikova kako bez velikih troškova izvršiti manje popravke i kako preventivno spriječiti slične probleme.

 

 

Čišćenje mrežice za slavinu
Mrežica za slavinu koja regulira smjer mlaza vode i miješa vodu sa zrakom s vremenom dobije naslage kamenca. Uslijed velikih naslaga kamenca funkcionalnost mrežice se gubi i mlaz prska na sve strane. Tamo se također talože komadići prljavštine iz vodovodne mreže. Time dotok vode može biti znatno smanjen. No, ne morate kupiti novu mrežicu nego ju jednostavno možete očistiti. Da biste to učinili ponajprije morate odvrnuti vijčani prsten koji drži mrežicu na njenom mjestu. Jednostavno ga vrtite u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Ukoliko nemate odgovarajući ključ ili kliješta s mesinganim završecima, upotrijebite specijalni plastični ključ kako ne biste ogrebli vijčani prsten. Potom stavite vijčani prsten, mrežicu i gumicu na 15 minuta u otopinu za kamenac, limunsku kiselinu ili ocat. Nakon toga bi svi dijelovi trebali biti očišćeni i sjajni. Prije nego što dijelove montirate natrag na njihovo mjesto pustite prvo toplu pa zatim hladnu vodu iz slavine kako bi iz cijevi izašla nataložena nečistoća. Vratite dijelove natrag na svoja mjesta i rukom zavinite čvrsto vijčani prsten. Ukoliko voda izlazi sa strane oprezno još malo čvršće zavinite prsten.

 

 

 

Mrlje od kamenca

Mrlje na slavini i općenito kupaonskoj armaturi uspješno se odstranjuju limunskom ili octenom kiselinom. Vratit ćete im sjaj ako koristite i sjaj za perilicu posuđa. Malo sjaja nanesite na vlažnu krpu, zatim na željeni dio armature, pustite kratko da djeluje, isperite i osušite. Ako je kamenac tvrdokoran natopite komadić vate octom i položite na mjesto kamenca. Nakon 30 minuta uklonite vatu s tog mjesta, a ostatke kamenca uklonit ćete starom četkicom za zube.

Ako slavina curi
Slavina koja neprestano curi neće uzrokovati samo tvrdokorne mrlje kamenca nego i nepotrebne troškove. Takav se problem može uspješno riješiti u samo nekoliko koraka. Ponajprije morate zatvoriti kutni ventil za vodu ispod sudopera ili umivaonika i zatim sasvim otvorite slavinu (kod starijih armatura otvorite slavinu do kraja i odvrnite ju kliještima; isti rezultat dobit ćete upotrijebite li kliješta za cijevi i ručnik)
Odgovarajućim ključem sada možete odvrnuti ventil. Zatim ćete vidjeti malu brtvu koja s vremenom postaje porozna i često uzrokuje kapanje slavine. Brtva je pričvršćena malom maticom koju također morate odvrnuti odgovarajućim ključem.
Zamijenite brtvu i opet sve dijelove zavinite obrnutim redoslijedom. Unutarnji navoj namažite mašću za slavine. Već pri kupnji slavine biste trebali obratiti pažnju da slavina bude laka za održavanje: da se može s lakoćom rastaviti na dijelove te da ti dijelovi budu kvalitetni. 

Začepljen odvod

Odvod se u kuhinji s vremena na vrijeme začepi zbog masnoća i ostataka hrane koji odlaze iz sudopera. Kako biste to spriječili u odvod ulijte dvije velike žlice sredstva za pranje posuđa i ostavite da djeluje desetak minuta. Zatim odvod isperite ključalom vodom. Kako biste spriječili tvrdokorno začepljenje to biste trebali raditi dva do tri puta godišnje. Ukoliko se odvod jednom sasvim začepi morat ćete posegnuti za jačim i agresivnijim sredstvima. Da biste to učinili morate prvo vlažnom krpom potpuno začepiti preljev sudopera/umivaonika. Zatim pokušajte odvodni otvor odčepiti gumom za odštopavanje. Tako nastali pritisak može nestati samo kroz cijev. Time će se riješiti pretežno začepljenje. Ako se do mrežice odvoda podigne kosa koja uzrokuje začepljenje odvinite mrežicu odvoda i otklonite kosu. Savjet: kako biste uklonili neugodne mirise iz odvoda u odvod ulijte prokuhanu vodu u kojoj ste rastopili malo sode bikarbone.

Zaštitite vrtne priključke za vodu od zime
Iako su u današnje vrijeme cijevi bitno kvalitetnije pa je daleko manja vjerojatnost da će cijev pod zimskim utjecajima puknuti, ipak biste prije zime trebali isprazniti cijevi od vode i zatvoriti sve priključke.
Ventil zatvorite u smjeru kazaljke na satu. Nakon toga u vrtu otvorite odvodni ventil i pustite da sva voda iscuri van. Nakon što je sva voda izašla zatvorite i taj ventil. Sada su Vaši vrtni priključci sigurni i preko zime im se ništa ne može dogoditi. Kako biste spriječili da pri prvoj ponovnoj upotrebi voda nekontrolirano pod velikim pritiskom prska, izlazni ventil otvorite vrlo polako kako bi prvo izašao zrak koji se nakupio u cijevi, a tek zatim voda.

 

 

Navedeni stručni savjet nije pravilo po kojem se radovi moraju izvršiti, te Vas molimo da kontaktirate stručnu osobu tj. majstora.