Najbolje drvo za ogrjev - Sve što trebate znati!

Saznajte koje su vrste drva najbolje za ogrjev, kako postići dugotrajnu toplinu tijekom najhladnijih dana i pritom uštedjeti.
 
Malo što stvara osjećaj ugode kao grijanje ispred kamina dok su vanjske temperature sve bliže nuli. Zvuk pucketanja drveta pod plamenom vatre i šalica toplog čaja u ruci dobitna su kombinacija za postizanje one idilične zimske atmosfere.
 
Ipak, ti se čarobni trenuci lako mogu narušiti samo jednom neopreznom odlukom — odabirom nekvalitetnog drva za ogrjev. Naime, drvo visoke kvalitete može vam osigurati toplinu tijekom cijele zime, a ono lošije brže se troši, slabije je toplinske učinkovitosti i donosi stalnu brigu o zalihama.
 
Budući da neke vrste brže sagorijevaju, druge pružaju više topline, dok treće zahtijevaju posebnu pažnju prilikom skladištenja i sušenja, odabir najboljeg drva za ogrjev zbilja nije jednostavna stvar. Zato vam donosimo detaljan vodič u kojem ćete saznati koje su vrste drva najbolje za ogrjev, kako ih pravilno skladištiti te koje su alternative, poput grijanja na pelete i briketa, najpraktičnije za one koji traže jednostavnija rješenja.

Zašto je važno odabrati pravu vrstu drva za ogrjev?

Odabir odgovarajuće vrste drva za ogrjev od iznimne je važnosti jer uvelike utječe na kvalitetu grijanja. Ako izaberete drva s višom kalorijskom vrijednošću, znajte da ste izabrali vrstu koja pruža najviše topline. Na tržištu su dostupne i vrste drva koje brzo sagorijevaju — to znači da ćete ih u svoju peć ili kamin trebati dodavati znatno više. Drugim riječima, odabir drva za ogrjev izravno utječe i na troškove grijanja, a skuplje se vrste dugoročno više isplate od onih inicijalno povoljnijih.

Ogrjevna vrijednost drveta - kalorijska vrijednost i čvrstoća

Ogrjevna ili kalorijska vrijednost drveta odnosi se na količinu topline koju drvo može proizvesti tijekom sagorijevanja. Drva s višom kalorijskom vrijednošću osiguravaju više topline, što znači da će vam za postizanje željene temperature biti potrebna manja količina. Čvrstoća drva također je važan faktor — gušće drvo, poput hrasta ili graba, sagorijeva sporije i pruža dugotrajniju toplinu, dok mekša drva, poput bora, brže sagorijevaju i proizvode manje topline.

Glavne vrste drva za ogrjev

Zbog razlika u čvrstoći i ogrjevnoj vrijednosti, različite vrste drva različito sagorijevaju. Kako biste odabrali ono najprikladnije za svoju peć ili kamin, donosimo vam kratki pregled drva koja se koriste za ogrjev.

Bukva

Zbog svoje visoke kalorijske vrijednosti i dugog sagorijevanja, bukva je jedna od najboljih drva za ogrjev. Pripada vrsti suhog drva, što znači da i tijekom najhladnijih zimskih mjeseci pruža stabilnu i dugotrajnu toplinu. Sagorijevanje bukve čišće je nego kod ostalih vrsta drva, a to se može prepoznati po stvaranju dima, kojega će u ovom slučaju biti vrlo malo. Budući da osigurava dugotrajan plamen, drvo bukve koristi se za najbolje peći na drva i kamine, odnosno za one s visokom energetskom učinkovitošću.

Grab

Grab je izrazito čvrsto i gusto drvo koje sporo sagorijeva, a pripada vrstama drva s visokom kalorijskom vrijednošću pa je idealan izbor za sve one koji u svom prostoru žele postići dugotrajnu toplinu bez potrebe za stalnim dodavanjem novih. Zbog svoje je čvrstoće prilično težak za cijepanje, stoga zahtijeva više truda tijekom pripreme.

Hrast

Iako je vrlo učinkovit za ogrjev, hrastu treba nešto više vremena za sušenje. Njegova gustoća i čvrstoća osiguravaju sporo sagorijevanje, stoga možete biti sigurni da će vam i tijekom najhladnijih dana pružiti dovoljno topline. U usporedbi s mekšim vrstama drva, hrast zbog svoje gustoće prilikom sagorijevanja stvara više dima i pepela.

Jasen

Unatoč tome što relativno brzo sagorijeva, količina topline koju pruža jasen dovoljna je za kraća razdoblja hladnoće. Jasen je odličan izbor ako tražite rješenje za brzo zagrijavanje prostora, posebno onda kada poželite naglo podići temperaturu. Zbog brzog se sagorijevanja za održavanje dugotrajnije topline jasen često koristi u kombinaciji s drugim vrstama drva.

Breza

Breza prilično brzo sagorijeva, stoga je dobar izbor za brzinsko zagrijavanje prostora. Dugoročno ipak nije najbolji izbor — niske je kalorijske vrijednosti, što znači da će vam za izdržati zimu trebati velike količine drva. Breza se može lako zapaliti, pa se njome potiče sagorijevanje sporijih, tvrđih vrsta drva poput bukve ili hrasta. Njezine su prednosti stvaranje zanemarive količine dima i mekoća, zbog koje je izrazito pogodna za cijepanje.

Bor

Bor je meko drvo koje brzo sagorijeva i proizvodi manje topline u usporedbi s tvrđim vrstama poput hrasta ili graba. Pogodan je za upotrebu u prijelaznim razdobljima, kada nam je potrebna manja količina topline. Veoma je lak za cijepanje, ali zbog visokog udjela smole može stvoriti više čađe u dimnjaku, što zahtijeva redovito čišćenje. Bor, baš kao breza, može poslužiti za brže paljenje drugih vrsta drva.

Sušenje i skladištenje drva za ogrjev

Pravilno sušenje i skladištenje drva za ogrjev neophodno je za njegovu učinkovitost. Svježe drvo može sadržavati čak 50% vlage, stoga se preporuča sušiti ga najmanje šest mjeseci do godinu dana prije upotrebe. Skladištite drva na suhom mjestu, zaštićenom od kiše i snijega, postavite ih na povišeno tlo kako biste spriječili dopiranje vlage odozdo i ostavite dovoljno prostora između redova kako bi zrak mogao cirkulirati.

Peleti i briketi kao alternativa drvu za ogrjev

Ako tražite alternativu tradicionalnom drvetu, peleti i briketi mogli bi biti odlično rješenje. Peleti su iznimno energetski učinkovite komprimirane drvene sječke koje se lako skladište, a blagotvorne su i za održavanje kamina ili peći. Briketi su također komprimirani blokovi goriva — obično su napravljeni od drveta, ugljena, treseta ili drugih prirodnih materijala.

Peleti i briketi imaju izrazito visoku kalorijsku vrijednost i ekološki su prihvatljiva rješenja. A koje su peći najbolje za pelete? Zračne i kanalske peći! Idealne su za ravnomjerno zagrijavanje prostora i omogućuju lako upravljanje toplinom.

Uzmite u obzir sve čimbenike

Prvi korak koji morate napraviti prilikom pripreme za zimu jest nabaviti što kvalitetnije drvo za ogrjev. Kao što je to čest slučaj i kod drugih stvari u životu, skuplje će vas drvo više kalorijske vrijednosti ugrijati učinkovitije nego povoljnije vrste, a isto vrijedi i za troškove. Iako su drva manje kvalitete u početku nešto jeftinija, vjerojatno je da će vam za isti toplotni učinak trebati puno veća količina.
 
Najpopularnije su vrste drva za peć ili kamin bukva i grab, no zbog svoje su težine kompliciraniji za skladištenje — teže ih je cijepati i nositi, a k tome zauzimaju puno skladišnog prostora. Upravo se iz tih razloga mnogi odlučuju za alternativna goriva poput peleta i briketa. Prije donošenja odluke svakako uzmite u obzir sve opcije. Isplanirajte svoje financije i pronađite dodatna rješenja za peći, kamine i centralno grijanje na BAUHAUS webshopu.