Savjeti, upute i inspiracija

Bliži se Uskrs, a ove godine imaš inspiraciju za izradu vlastitih ukrasa? Savršeno! Što kažeš na uskrsna jaja koja ćeš sam/sama izraditi? Pripremili smo tri različite metode ukrašavanja uskrsnih jaja na kojima će ti svi zavidjeti!


Prije početka

Prvo razmisli želiš li jesti pisanice ili ćeš ih koristiti kao dekoraciju. U svakom slučaju, tvoj trud bit će prepoznat.

Ako želiš dugotrajne pisanice, probuši na vrhu i na dnu jajeta rupicu i pažljivo ispuši sadržaj. Na kraju provuci vrpcu kroz rupice i gotova je pisanica koju kasnije možeš objesiti.

 

Filigranski prirodni motivi: tehnika lišćem

S tehnikom s listićima - TEHNIKA LIŠĆEM, u nekoliko pokreta, stvorit ćeš otisak lista ili cvijeta na jajetu. Rezultat su prekrasni, filigrirani otisci koje čine svaku pisanicu jedinstvenom.

Potreban ti je sljedeći materijal:

 • škare
 • najlonke
 • ispuhana jaja ili kuhana bijela jaja
 • boja za jaja
 • lonac, vrč ili posuda za boju
 • listići ili cvjetovi
 • kuhinjski papir
 

1. Rezanje i priprema

Škarama izreži najlonke na jednake komade, otprilike 15 cm. Zatim čvrsto zaveži jednu stranu svakog komada.


2. Jaje i list dobro upakiraj

Odaberi list ili cvijet čiji otisak želiš prenijeti na jaje i postavi na jaje. Pažljivo ih smjesti u pripremljeni komad najlonki i zaveži drugi kraj. Jaje se ne smije micati u najlonkama inače ova tehnika neće funkcionirati.


3. Šarena kupka

Upakirano jaje uroni u šarenu kupku po želji i ostavi da djeluje koliko je navedeno u uputama na boji. Kada prođe navedeno vrijeme, izvadi jaje iz kupke i pusti da se osuši na kuhinjskom papiru.

Savjet: Kod ove tehnike bojenja možeš se igrati s bojama. Bez obzira želiš li pastelne ili metalik boje – otisci listova i cvijeća uljepšat će svaku boju i postići super efekt.

 

4. Rezultat

Kada se jaje osuši, izreži najlonku i iznenadi se izgledom pisanice! Ako ovu tehniku prvi put koristiš, sigurno ćeš se iznenaditi kako su čisti otisci.


Umjetnost ukrašavanja s tradicijom: Lužičke uskrsne pisanice

Voliš ekstravaganciju? Onda je ovo tehnika za tebe! Postoje razne tehnike oslikavanja pisanica, a mi ti predstavljamo najjednostavniju metodu s kojom ćeš obična jaja pretvoriti u najljepše pisanice.

Potrebni materijal:

 • ispuhana (rupice zatvori voskom!) ili tvrdo kuhana bijela jaja
 • olovka ili gumice
 • žlica (po mogućnosti stara)
 • čaša zemlje ili pijeska
 • svijeća
 • lučica
 • upaljač
 • pribadača s plastičnom glavom
 • boje za jaja
 • lonac, vrč, posuda za kupku
 • kuhinjski papir
 • po potrebi čačkalica, za provlačenje vrpce za vješanje
 

1. Iscrtavanje

Kako bi uzorak pisanice bio kako i zamišljaš, preporučujemo da uzorak prethodno iscrtaš na jajetu. Par linija olovkom može učiniti pravo čudo! Ili ipak želiš dati slobodne ruke unutarnjoj muzi? Onda možeš preskočiti ovaj korak.


2. Priprema posude za vosak

Kako bi ukrašavanje bilo što jednostavnije, od žlice napravi posudu za vosak. Sve što trebaš je žlica čiju ćeš dršku staviti u staklenku sa zemljom/pijeskom. Na taj način napravit ćeš posudu sa sigurnim postoljem. Odlomi komad svijeće i izmrvi ga na žlicu. Lučica ispod žlice otopit će komadiće voska i održavat će ga ravnomjerno toplim – što će ukrašavanje učiniti vrlo jednostavnim.


3. Ukrašavanje voskom

Umoči pribadaču u topli vosak i nanesi uzorak na jaje. Prati ocrtani uzorak ili svoju intuiciju. Sve je dopušteno! Prije nego dalje nastaviš, pusti da se vosak dobro osuši.

Savjet: Pribadača zabijena u gumicu na olovci učinit će ukrašavanje pisanica jednostavnijim i moći ćeš preciznije raditi.

 

4. Kupka u boji

Kada se vosak osuši, položi jaje u kupku s bojom i ostavi onoliko dugo koliko je navedeno na pakiranju boje – većinom su dovoljne 2-3 minute. Zatim izvadi jaje iz kupke i pusti da se osuši na komadu kuhinjskog papira.


5. Višebojni naglasci

Želiš pisanice u više boja? Nije problem! Ako želiš da pisanica ima uzorke u različitim bojama, ponovi 3. korak – nanesi novi sloj voska na jaje i još ga jednom potopi u kupku prije nego nastaviš na idući korak.


6. Uklanjanje voska

Na kraju je potrebno ukloniti vosak. Zagrij obojana, suha jaja par minuta u pećnici. Kada se vosak počne topiti, možeš ih izvaditi i ostatak voska pažljivo ukloniti kuhinjskom papirom.


7. Rezultat

Kada ukloniš vosak, pisanice su spremne!


Intenzivne boje bez kemije: prirodna metoda bojanja

Postoje razne mogućnosti ukrašavanja pisanica, ali skoro uvijek kupka u boji je neizbježna. Ako ne želiš koristiti kemijske boje, što kažeš na izradu vlastite kupke u boji i to sa 100% prirodnim sastojcima. Tako ćeš znati sadržaj i možeš izbjeći određene tvari, koje su sadržane u bojama i koje bi mogle uzrokovati alergijsku reakciju. Priroda je inspiracija za ovu metodu bojenja!

Savjet: Lijepe uzorke kao što su točkice ili linije možeš nanijeti štapićem za čišćenje uha umočenim u ocat ili limunov sok.

Potrebni materijal:

 • ispuhana ili tvrdo kuhana bijela jaja (topla jaja bolje preuzimaju boju)
 • lonci ili posude
 • svježi sastojci (npr. 200 gr borovnica, 300 gr špinata, 20 g kurkume)
 • kuhinjski papir
 

1. Izrada kupke u boji

Prvo izradi kupku za jaja. Za to možeš koristiti različite svježe sastojke – ovisno u koju boju želiš obojiti pisanice. Sastojke skuhaj u 1 l vode i neka ključa najmanje 15 minuta. Ocijedi vodu kako ne bi ostale mrvice.

Savjet: U prirodi ćeš pronaći savršenu osnovu za skoro svaku boju. Ne moraju uvijek biti crvene rotkvice! U vodi prokuhaj 2 - 3 lista crvenog kupusa ili ljusku crvenog luka i dobit ćeš crvena jaja. Jednaka količina borovnica dat će intenzivno plavu boju. Zlatnožutu boju dobit ćeš s 20 g kurkume. 300 g špinata obojit će jaja u menta-zelenu boju. Kopriva, blitva i peršin, također, imaju ovaj efekt. Općenito vrijedi: što veća količina, snažniji ton boje.

 

2. Pustite da jaja prime boju

Sada možeš ubaciti jaja u kupku i pustiti da prime boju. Koliko dugo, to prepuštamo tebi – što duže jaja leže u kupki, to će intenzivniji rezultat biti. Ako ti se ne žuri, jaja možeš ostaviti cijeli dan ili preko noći. Preporuka je minimalno 30 minuta za stvaranje vidljive boje.


3. Sušenje

Nakon što su jaja postigla željenu boju, izvadi ih iz kupke i ostavi da se suše na kuhinjskom papiru – ne brini: čak i ako su prirodni sastojci prenijeli puno boje na jaje, nećeš obojati ruke.


4. Rezultat

Pisanice su se osušile? Sada se možeš diviti snazi prirode koja je pomogla u stvaranju ove vrste pisanica.