Klasični ormari za hodnik i garderobni paneli, većinom četvrtaste kutije ili daske od drvnog materijala obložene folijom, poznati su svima – i često su dosadni. Umjesto toga izradite pravo prirodno umjetničko djelo kao kontrast monotonom namještaju robnih kuća: držač od brezinog debla. Brezino deblo  za garderobu trebalo bi kompletno sezati od poda do stropa. Prije nego započnete, treba znači izmjeriti precizno visinu prostorije, jer ona određuje dužinu brezinog debla.

1.Preprema brezinog debla

Polegnite brezina debla na nogare i pilite recipročnom pilom do izračunate dužine.

Napomena: Za točnu dužinu brezinog debla, oduzmite od mjere za visinu prostorije još debljinu drvene ploče, koja se kasnije pozicionira na krajevima (na pokazanom primjeru su ploče debljine 19 mm).

Na krajevima debla poslije pričvrstite drvene ploče pomoću navojne šipke i matice. Prije izbušite oba kraja debla u sredini. Kako bi poslije drvene ploče sjele na krajevima debla, izbušite rupe nastavkom za drvene ploče. Navojne matice zavrnite u izbušene rupe.

Kao završetke za debla gore i dolje, prepilite četiri ploče od  MDF-ploča debljine 19 mm. Probušite dvije ploče svaku u sredini ( za navojnu šipku) i proširite rupe jednostrano nastavkom za drvo. Završetke u obliku tanjura obojite lakom za drvo u željenu boju. Nakon što se MDF-dijelovi osuše (pripaziti na upute proizvođača), zavrnite navojnu šipku u navojne matice u podnožju debla. Na kraju postavite prethodno izbušena podnožja u obliku tanjura na navojne šipke i fiksirajte sve s krilatim maticama.

Napomena: Zbog navojnih šipki na donjim pločama, garderoba je podesiva po visini.

2. Polica za šešire i cipele

Za police garderobe potrebne su Vam MDF-ploče obložene temeljnom folijom u dvije veličine (milimetarski precizno rezanje u BAUHAUS prodajnim centrima) – jedna veća za odlaganje šešira gore i jedna manja za odlaganje obuće dolje. Skrojene ploče još morate prilagoditi ubodnom pilom: Na ploči za odlaganje šešira označite na oba mjesta na vanjskoj trećini promjer debla. Tu ucrtajte dvije tangente na uzdužnom rubu (smjer zid) i pilite U-oblik. Za užu policu za obuću, također označite promjere debla, ali tangentu povucite u smjeru uskih stranica i također pilite U-oblik.

Sada pričvrstite MDF-ploče za police na oba brezina debla. Započnite s policom za obuću: Za ovo uglavite debla u otvore i pričvrstite jedanput vijkom kompletno kroz deblo u ploču – ne zaboravite prije izbušiti rupu. Jednako postupajte s policom za šešire. Na kraju vijcima pričvrstite još dvije MDF-ploče na gornjim krajevima brezinih debla. Dodatno pričvrstite police, tako što ćete MDF-ploče i debla zajedno spojiti vijcima pomoću  kutnih spojnica.

Napokon možete ispraviti garderobu. Sada se isplate i navojne šipke u podnožju: S njima možete prilagoditi visinu, tako da gornji završeci u obliku tanjura sežu točno do stropa i sve stoji stabilno.Stoji li Vaša garderoba okomito, pričvrstite tanjure s vijcima i tiplama u strop.

3. Završna montaža garderobe

Kako bi garderoba mogla nositi Vaše jakne & Co potrebna je još šipka za garderobu. Za to izbušite poprijeko svako deblo – na jednakoj visini, da bi šipka poslije bila vodoravna. Izbušene rupice pri tome moraju biti dovoljno velike kako bi provukli šipku za odjeću. Treba li završiti u istoj razini s deblom, krajevi se moraju nakon provlačenja dodatno fiksirati (na prikazanom primjeru završeci jednostavno stoje preko i služe kao dodatne kukice za odjeću).

Gotova garderoba za hodnik s dvije police i jednom šipkom za odjeću pruža jako puno mjesta za Vaše jakne, mantile, torbe, marame, cipele itd.

Više ideja s brezinim deblima!

Tko nema brezu u vrtu može kupiti u BAUHAUS prodajnim centrima neobrađena brezina debla promjera od šest do dvanaest centimetara. Već su osušeni, ručno obrađeni i kontrolirani i time idealni za unutarnje prostore i mnoge druge ideje za dekoriranje kao što su šipka za slike, pregrada za prostorije ili viseće tegle za cvijeće. Jer prirodno drvo Vam otvara još bezbroj dodatnih mogućnosti za kreativne uradi sam ideje.

Alat i materijal:

 • Aku bušilica uklj. nastavak za drvo i nastavak za daske
 • Nogari
 • Brezina debla, 2 kom
 • Olovka
 • Navojne šipke i navojne matice uklj. odgovarajuće krilate matice
 • Lak za drvo u željenoj boji
 • Vijci za drvo
 • Šipka za odjeću, krom
 • Set za lakiranje (spužvasti valjak, kadica za boju, kist)
 • MDF-ploče natur, 19 mm (za četri ploče) kao i s temeljnom folijom (kao police)
 • Pila lisičji rep i ubodna pila uklj. listove pile
 • Vijci uklj. odgovarajuće tiple za stropnu montažu
 • Spone
 • Kutna spojnica
 • Metar