Stilska vrata, znači klasična reljefna vrata s profilima od masivnog drva ili staklenim umetcima najčešće su od  punog drva ili kombinacije drva i MDF-a. Vrata za seoske kućice nude se često i u neobrađenom crnogoričnom drvu kojeg zatim na licu mjesta građevinski radnik premazuje lazurom ili lakira. Moderna dizajnerska vrata sastoje se najčešće od mješavine (drvenih) materijala sa saćastom jezgrom. Ona vam daju u području dizajna i površine najveću slobodu te se ne morate bojati da će se vrata jednom iskriviti. Prije nego odaberete dizajn morate utvrditi, čemu vaša nova vrata sve moraju poslužiti: vrata koja u podrumu vode u praonicu rublja, moraju izdržati visoku razinu vlage u zraku, ali i vodu. Vrata dnevne sobe prije svega propuštaju svjetlost; nasuprot tome, vrata za dječju sobu moraju imati otpornu površinu, moraju biti jednostavna za održavanje i imati dobru zaštitu od buke.

1. Unutarnja vrata - uvod

U klasičnom smislu razlikuju se standardna sobna vrata (u visini otvora u zidu ili u visini prostorije), koja postoje u jednostrukoj i dvostrukoj varijanti ili s bočnim dijelom odnosno nadsvjetlom i funkcionalna vrata (npr. vrata za vlažne prostore, vrata sa zvučnom izolacijom, protuprovalna vrata itd.). Uz to, mogu se razlikovati i druge vrste vrata  - klizna vrata ili harmonika vrata. Sve u svemu bitno je točno provjeriti kakve su prostorne okolnosti i koji poseban zahtjev odabrana vrata moraju ispuniti.

2. Konstrukcija: građa sobnih vrata

Kvalitetu klasičnih unutarnjih vrata možete prepoznati po unutrašnjosti – odnosno prema unutrašnjoj strukturi: saćasti umetci od impregniranog kartona su za građevinske investitore svijesne cijena posebno laka, prigušuju buku i toplinu, ali samo umjereno.

Za više stabilnosti možete umjesto saća uvesti čvršći materijal. Točno to se događa s umetcima rebrastih otvora: između dvije iverice ili ploče od MDF-a lijepe se drvene lajsne (rebra) koja na svakih par centimetara imaju rupu (probušena su).

Umetci cijevastih otvora su masivniji jer u unutrašnjosti imaju cjelovitu ploču, u kojoj su izbušene rupe po cijeloj dužini. Na taj način također nastaje vrsta cjevaste strukture. Posljedica: izrazito dobra zvučna izolacija.

Klasika su vrata od masivnog drva. Sastoje se od cjelovite drvene površine, daju prirodnu toplinu i osjećaj sigurnosti, izrazito su čvrsta i raspolažu najvećom zvučnom i toplinskom zaštitom od svih dosad predstavljenih vrsta vrata.

3. Odabir površine: dizajn sobnih vrata

Sobna vrata s CPL ili HPL površinom (skraćenice za Continuous Pressure Laminate = kontinuirano prešani laminat, odnosno High Pressure Laminate = visokotlačni laminat) imaju iste prednosti kao i s njima usko povezane podne obloge od laminata: one su u svim zamislivim bojama, dekorima, praktički u svakom dizajnu i imitacijama drva – posljednje spomenute skoro je nemoguće razlikovati od pravih površina od furnira. Van toga postojane su na svjetlo, otporne na habanje – i kod dugotrajnog opterećenja – kao i neosjetljive na prljavštinu i zbog toga su izrazito jednostavna za održavanje.

Sobna vrata s folijom (drugim imenom dekor vrata) također su dostupna u bezbroj različitih boja i dekora (drva). Visokovalitetna prevlaka od folije dobiva pomoću najmodernijih fototehničkih postupaka efekt prirodno istovjetnih imitacija karaterističnih uzoraka drva. Takva vrata imaju postojanu boju i svjetlinu – za trajno privlačan vizualni izgled.

Vrata s furnirom imaju pokrivni sloj od pravog drva debljine jednog milimetra. Svaka vrata su unikatna, nijedna nisu jednaka drugima i zbog toga su vrata s furnirom pravog drva nešto skuplja. Zato uvjeravaju živim bojama i karakterističnim strukturama. Dugotrajnu površinsku zaštitu dobivate visokokvalitetnim, višestrukim premazima laka.

Moderna staklena vrata danas imaju jednaku toplinsku i zvučnu izolaciju i jednako dobro zatvaraju kao i dobra drvena vrata. I njihovo održavanje je, kao i kod stakla od prozora, potpuno jednostavno. Najbolje: pomoću modernih tehnika obrade, kao što su sitotisak i laserska tehnika, mogući su i potpuno osobni motivi! Nebitno radi li se o suptilnom razdjelniku prostora s izmjenjivim transparentnim i matiranim površinama ili „eyecatcher“ s dekorom – staklenim vratima naglašavate individualne čimbenike.

Staklena vrata – nebitno radi li se o kliznim ili okretnim – možete ih naći kao puna staklena vrata ili kao vrata s prorezima za svjetlost. Pri tome su odlučujući kriteriji, uz dizajn, prije svega sigurnost i svjetlosna propusnost. Otkad je jednostruko sigurnosno staklo (ESG) standard kod vrata – često i u kombinaciji s nepoderivom folijom kao dvostruko sigurnosno staklo (VSG) – ne postoji više razlog odreći se staklenih vrata u unutrašnjosti. Daju mnogo svjetla i stvaraju optičku povezanost među zapravo razdvojenim prostorima. Kod kupovine je važno da okovi i kućište brave uvijek dolaze iz istog sustava kao i vrata. Također ne pristaje svaki set kvake na svaka staklena vrata.

Sve veći udio na tržištu imaju u posljednjim godinama lakirana vrata – naročito bijela: u toj mjeri, u kojoj se bijela vrata probijaju kao standard u arhitekturi unutrašnjosti, njihov pobjedonosni potez više se nije mogao zaustaviti. Ipak ih je moguće kombinirati uz sve boje i stilove uređenja , djeluju elegantno i daju dojam svjetlijeg i većeg prostora. Zbog visokokvalitetnog, UV-strvdnutog, višeslojnog površinskog lakiranja od akrilnog laka su površine postojane – ipak neprikladna za izrazito vlažne prostore (npr. saune).

Sobna vrata za seoske kućice naposljetku povezuju šarm prirodno izraslog drva s tradicionalnom elegancijom: drvo načelno daje prirodnu toplinu i osjećaj sigurnosti. Individualna karakteristika prilikom rasta potkrepljuje autentičnost i dobivaju na karakteru pomoću prirodnog starosnog nijansiranja. Okolišu za ljubav pripazite da prirodno drvo potječe iz nedvojbeno ekološkog šumarskog gospodarstva.

4. Ispravno mjerenje i ugrađivanje sobnih vrata

Ako je kod vas prerađen čelični dovratnik, vjerojatno ćete obnoviti samo vrata ili umetnuti oblogu od čelika za dovratnike. Za sve ostale ugradbene situacije vrijedi: za nova vrata potreban je novi dovratnik. Znači umjesto nezgodnog popravljanja starog dovratnika, najbolje da odmah sve zamijenite! Upravo ako težite modernom, cjelovitom dizajnu (znači glatkom prijelazu od vrata do dovratnika), ne postoji način kako izbjeći zamjenu dovratnika. Novi dovratnici moraju biti podesivi kako bi ih mogli prilagoditi različitim debljinama zida. Profili su kockasti, zaobljeni ili profilirani, slično kao kod okvira za slike. Što je dovratnik širi, vrata djeluju masivnija.

Ako ste se odlučili za određena vrata, prvo morate izmjeriti otvor, kako bi vrata i dovratnici kasnije točno pristajali. Mjerite u tri koraka:
- širina otvora u zidu = mjeri se gotov otvor u zidu.
- visina otvora u zidu = mjeri se od gornjeg ruba gotovog poda uključujući podna obloga itd.
- debljina zida = mjeri se debljina gotovog zida uključujući žbuku, pločice itd.

Napomena: Važno – uvijek mjerite u više točaka

Din-lijevo lil Din-desno?

Provjerite u kojem smjeru se vaša vrata trebaju otvarati. Razlikuju se lijevo i desno izvješena odnosno DIN lijeva i DIN desna vrata. To znači da su šarke vrata lijevo ili desno postavljene ako stoje sa strane vrata na koja se otvaraju i sa koje se vide šarke.

Alat i materijal:

  • protupožarna vrata
  • harmonika vrata
  • staklena vrata
  • unutarnja vrata
  • okovi za unutarnja vrata
  • dovratnici za unutarnja vrata
  • podrumska vrata
  • klizna vrata
  • brtvila za vrata
  • stoper za vrata