Ulazna vrata moraju pristajati – kući, ukućanima, okolini! Jednako važna, kao što je lijepi vizualni izgled s površinom jednostavnom za održavanje, je sigurna i stabilna zaštita od neželjenih gostiju i od sila prirode. Prije kupnje trebalo bi biti dobro promišljeno i uplanirano nesmetano korištenje do duboke starosti. Ponudu posebne opreme i pribora proširuje mogućnost individualnog oblikovanja ulaznih vrata: integrirani sandučići za poštu ili kućni broj od nehrđajućeg čelika na vratima djeluju otmjeno i pričvršćivanje na zidu čine nepotrebnima.

1. Po ovome možete prepoznati dobra ulazna vrata

Dobra ulazna vrata moraju biti otporna na vjetar, vlagu, vrućinu i hladnoću i prije svega moraju biti sigurna, kako bi nepoželjni gosti ostali vani. Po ovih deset detalja možete prepoznati zadovoljavaju li zahtjevima koja se tiču sigurnosti, stabilnosti i dugom životnom vijeku.

10 detalja dobrih ulaznih vrata

2. Tri najbolja materijala za ulazna vrata

PVC ulazna vrata su povoljna, dugotrajna i pri tome jednostavna za održavanje te posjeduju dobra svojstva prigušivanja. Pri tome imajte na umu da PVC ulazna vrata imaju čeličnu jezgru kako se vrata ne bi mogla savijati. PVC vrata nude samo relativno malu zvučnu izolaciju.

Aluminijska ulazna vrata su zbog svoje postojane praškaste površinske obloge jednostavna za održavanje i ne morate ih više ponovno premazivati. Između ostalog su izrazito stabilna  - to daje visoki sigurnosni standard. Da bi aluminijska vrata uz to imala učinak toplinske izolacije, moraju imati izolacijsku jezgru koja je najčešće izrađena od visoko termoizolacijske PU tvrde pjene.

Drvena ulazna vrata po svojoj prirodi nude najbolje karakteristike toplinske i zvučne izolacije. Drvu je potrebna površinska zaštita, kako bi se oduprijelo vremenskim uvjetima i UV zračenju sunca – najbolje koristiti lazuru. Zbog toga drvena vrata trebaju nešto njege, kao i povremeni obnavljajući premaz.

3. Sigurno, prigušujuće, bez zapreka: važna obilježja ulaznih vrata

Kako bi zadovoljile svim zahtjevima, potrebni su određeni kriteriji za određivanje kvalitete. Smjernicu za to daje norma DIN 14351-1 koja utvrđuje standardizirane osobine vanjskih vrata. Ali može i bolje: policija preporuča vrata klase otpora RC 2 ili RC 3. One se odupiru pokušajima provale alatima pomoću dodatnog mehanizma zaključavanja ili sigurnosno staklo do tri do pet minuta – predugo za većinu provalnika. Kako bi vrata bila sigurno uglavljena u zidu, montaža se uvijek mora stručno izvoditi. Dodatni okretni zasuni na strani s bravom vrata i klina za zaključavanje na strani sa šarkama čine obijanje skoro nemogućim.

Kod odabira cilindra za zaključavanje nemojte štediti! Za to kupite cilindar za zaključavanje s ključem kao i certifikat za ključ. U tom slučaju se ključevi mogu kopirati samo s odgovarajućom iskaznicom. Osim toga postoje i velike razlike u tehnici zaključavanja cilindra. Pravilo iz prakse: što su skuplji, to su zahtjevnije konstruirani te je sigurniji profilni cilindar. Kako se cilindar ne bi mogao izbiti, nestaje neprimjetno u sigurnosnom okovu vrata ili iza razrezane pokrivne ploče za cilindar. Otključati možete ključem ili na potpuno moderan način, elektronski pomoću kombinacije brojeva ili vlastitog otiska prsta.

Napomena: Tko ima stakleni umetak u vratima, trebao bi birati staklene ploče od dvostrukog sigurnosnog stakla (VSG). „VSG“ sastoji se od dvije staklene ploče koje su spojene sigurnosnom folijom.

Ulazna vrata naravno moraju zadržavati loše vrijeme, vrućinu, hladnoću i buku izvan kuće. Toplinska izolacija se mora obračunavati na način da vrata odgovaraju barem aktualnoj odredbi o uštedi energije (EnEV). Ulazna vrata dostižu to već koeficijent prolaza topline (U-vrijednost) od 1,8 W/(m2K). Mnoga ulazna vrata su u ovoj točci danas već mnogo bolja i nude U-vrijednost od 1,0 W/(m2K). Za efektivnu zvučnu izolaciju vrijedi: što su vrata masivnija to je bolja zvučna izolacija. Pri tome definitivno vode drvena vrata, ali i aluminijska i PVC ulazna vrata s PU pjenastom jezgrom osiguravaju miran i udoban dom.

Tko želi svoju kuću izgraditi ili preurediti bez prepreka treba vrata koja imaju jasan prolaz širine minimalno 900 mm. Kako vrata ne bi postala zamkom za spotaknuti se, visina podne vodilice smije iznositi najviše 20 mm. Uplanirajte dovoljno vremena u kupovinu jer se takva vrata u pravilu trebaju naručiti.

Narudžba elementa ulaznih vrata

Kod narudžbe elementa ulaznih vrata uvijek je bitno napomenuti dimenzije vanjskog okvira (širinu i visinu).

- širina: vanjski rub dovratnika lijevo do vanjskog ruba dovratnika desno
- visina: od donjeg ruba praga do gornjeg ruba dovratnika

Napomena: Za stručnu ugradnju vrata, otvor u vratima treba treba biti veći (tzv. dodatan razmak postavljanja = min. 10 mm) jer između vrata i otvora u zidu mora se još ugraditi izolacija. Između ostalog, na ovaj način mogu se izjednačiti neravnine u otvoru zida.

Din-lijevo ili din-desno?

Provjerite u kojem smjeru se moraju otvarati vrata. Razlikuje se između lijevo ili desno prikovanim odnosno između DIN-lijevo ili DIN-desno vratima. To znači da su šarke ulaznih vrata postavljene lijevo ili desno ako stojimo na strani vrata na koju će se otvarati i na kojoj se vide šarke.

Alat i materijal:

  • drvena ulazna vrata, PVC ili aluminijska
  • okovi za ulazna vrata