Pod od drvenih dasaka širi osjećaj prirodnosti i topline: već u prvim danima ranog proljeća možete uživati u svom boravku na otvorenom bez hladnih stopala, a ljeti se površina ne zagrije do neugodnosti. Kao oblogu odabrali smo prethodno klimatizirane daske od bambusa: one su posebno stabilnog oblika, otporne te izrazito dugo održive i jednostavne za postavljanje.

1. Mjerenje i potkonstrukcija

Prema količini kvadratnih metara na balkonu utvrdite točnu količinu potrebnog materijala: izmjerite prvo temeljnu površinu (dužina x širina) balkona. Za potkonstrukciju jednostavno pomnožite širinu s brojem potrebnih redova greda (razmak između greda 40 do 50 cm). Kod obje vrijednosti dodajte 10 posto za potrebe rezanja na mjeru.

Izmjerite grede potkonstrukcije prema odgovarajućoj širini balkona i izrežite na mjeru pomoću nagibne pile. Ostavite pri tome s desne i lijeve strane uvijek ravnomjerno 3 do 5 mm razmaka prema svim čvrstim građevinskim dijelovima kako bi prirodni materijal nakon postavljanja mogao "raditi".

Smjestite na mjeru izrezane grede za konstrukciju u jednakim razmacima paralelno između zida kuće i završetka balkona. Počnite s maksimalno 15 cm razmaka od kraćeg zida kuće, kako ne bi nastao preveliki razmak između dasaka.

Napomena: Drvene grede potkonstrukcije treba podstaviti pomoću tankih držača razmaka kako bi voda mogla istjecati ispod njih. Uloga tih pločica je i izjednačavanje mogućih visinskih razlika.

Između obje strane okvira balkonskih vrata dodatna greda tvori potkonstrukciju za kasniji prijelaz iz sobe prema van. Nakon montaže dasaka na to se vijcima pričvršćuje odgovarajući izrezani lim od nehrđajućeg čelika. Pripazite kod sljedećih koraka na to da više ne pomaknete potkonstrukciju.

2. Postavljanje dasaka

Kako biste dosegli naročito lijep vizualan izgled, postavite daske jednu uz drugu, ali pomaknute za pola duljine. Za to razrežite polovicu dasaka koje trebate za jednu širinu balkona. Za prvi red upotrijebite one polovice koje još imaju pero. Kod radova s nagibnom pilom zaštitite svoje ruke od ivera i treske pomoću rukavica. Unutarnja strana od gume k tome omogućava siguran zahvat.

Sada polegnite komade različite duljine naizmjence na potkonstrukciju. Pri tome ostavite razmak od cca. 5 mm između dužih strana dasaka. Preostale komade s utorom možete eventualno upotrijebiti na drugom kraju balkona.

Sad pričvrstite daske na svakoj dodirnoj točci s potkonstrukcijom. Za to prethodno izbušite po dvije rupe u razmaku od cca. 4 - 5 cm pomoću aku odvijača te ih spojite vijcima za terasu. Sljedeće daske pričvrstite pomoću utora i pera te također pomoću vijaka. Nakon toga, red po red ugurajte sljedeće daske i također ih pričvrstite vijcima.

Na kraju treba preostale duge daske, kao i kraće komade odgovarajuće izmjeriti i ispiliti. U mnogim slučajevima možete još iskoristiti preostale daske koje ste na početku kratili.

Njega drvenih dasaka

Redovita njega produžuje trajnost i životni vijek drva u vanjskim prostorima. Odstranjivanje prljavštine pomoću sredstva za čišćenje drva i nakon toga tretiranje uljem za drvo brzo je gotovo i daje daskama ili čak drvenom vrtnom namještaju dugotrajniji lijep izgled. Za nanošenje ulja upotrijebite široki kist s teleskopskom ručkom ili tlačni raspršivač boje.

Alat i materijal:

 • držači razmaka, po potrebi
 • aku odvijač
 • radne rukavice i štitnici za koljena
 • olovka
 • držači razmaka (pločice) za podstavljanje
 • lim od nehrđajućeg čelika
 • ulje za drvo (odgovarajuće za određenu vrstu drva)
 • nagibna pila
 • daske za terasu od bambusa s utorom i perom
 • set bitova (unutarnji TORX® snop)
 • vijci za terasu A2, od nehrđajućeg čelika
 • potkonstrukcijsko drvo, bambus
 • stolarski metar