Alge, gljivice, lišaji, mahovina, ličinke kućne strizibube, ispucano i obojano drvo – sunce, vjetar i štetočine poviše napadaju građevinske dijelove od drva u vanjskim prostorima. Zbog toga je sve važnija površinska njega. Redovito nanošenje vodootpornih premaza debeloslojne lazure, koji reguliraju vlagu, na drvene daske balkonske ograde, štite materijal i boju.

Napomena: I drveni okviri od vrata i prozora trebaju izvana redovito novi premaz.

1. Postavljanje ograde balkona u red

Povoljno zimzeleno drvo, kao što su bor, smreka ili jela, često se koriste u vanjskim prostorima. Međutim, njih napadaju modre gljivice (prepoznatljive po tamno obojanim mjestima u drvu), što na kraju vodi do toga da voda lakše prodrije u drvo i razara vlakna.

U prikazanom primjeru već dugo je njega drva zapostavljana – krajnje vrijeme je za sanaciju! Pukotine i nakupine algi na obojanom drvu ne unakazuju samo vanjski izgled nego predstavljaju i sigurnosni rizik jer balkonska ograda postaje krhka i lomljiva.

Prvo odstranite pojedine daske ograde. Popisivanje pojedinih dasaka pomoći će kod kasnijeg ponovnog postavljanja.

Nakon temeljitog čišćenja dasaka u potpunosti odstranite staru lazuru. Ako je drvo napadnuto modrim gljivicama, izbrusite drvo sve do zdrave strukture (po potrebi pojedine daske zamijenite novima).

Napomena: Ako redovito premazujete drvo lazurom, dovoljno je izbrusiti stari sloj debeloslojne lazure prije nanošenja novog.

Kao prvi sloj nanesite temeljni premaz. On štiti drvo od gljivica i plijesni, brine o optimalnom prianjanju lazure, a kasnije i o glatkoj površini.

Napomena: Oprezno koristite sredstva za zaštitu drva i prije upotrebe uvijek prvo pročitajte etiketu i informacije o proizvodu.

Nakon što se temeljni zaštitni premaz za drvo osuši (pratite naputke proizvođača), nanesite lazuru. Pri tome potežite duge poteze kistom paralelno uzorku drva – to daje ravnomjernu površinu. Pustite drvo da se u potpunosti osuši prije nego ponovno postavite drvo na ogradu.

Napomena: Po potrebi možete nanijeti i drugi sloj lazure.

Galerija slika premazivanje drvenih prozorskih okvira

Obnovite debeloslojnu lazuru

Drvene površine zaštićene su od vjetra i vremenskih uvjeta samo kada je i zaštitni sloj besprijekoran. Kao pravilo iz prakse vrijedi da debeloslojne lazure treba obnoviti svakih 3 do 5 godina. Stoga redovito provjeravajte je li potreban novi zaštitni sloj. Mali trik će vam pri tome pomoći: stavite vlažnu krpu na drvo premazano lazurom. Ako drvo nakon kratko vremena potamni, potrebno je obnoviti lazuru.

Alat i materijal:

  • debeloslojna lazura, lazura za vrata i prozore u otvorenim prostorima
  • delta brusilica
  • ekscentrična brusilica
  • ljepljiva traka za prozore
  • temeljni premaz / temeljna zaštita za drvo
  • ljepljive naljepnice
  • kist za lazuru