Vaše djeca žele zimi sjediti u snježnoj špilji i piti topli kakao? Praktično ako za to ne moraju izlaziti van na hladnoću nego imaju iglu za unutarnje prostore koji se može brzo sastaviti i rastaviti. Mini-iglu od komada polistirola, koji zasigurno nisu smrznuti, osigurava pravo zimsko raspoloženje u dječjoj sobi - potpuno bez snijega. Za svjetlo je zaslužna LED svjetlosna traka koja daje igluu nježnu, plavu boju. U ovom savjetu možete vidjeti kako se ova posebna kućica za igru može izraditi korak po korak s malo strpljenja i spretnosti.

1. Sagradite mini - iglu od polistirola

Iglu se sastoji od četiri reda i za svaki red trebate po 12 izrezanih ploča od polistirola. Zbog toga preporučamo da izradite četiri šablone (iz kartona) koje se mogu precrtati na ploče polistirola. Mjere ploča iz danog primjera za pojedine redove možete pronaći na skici s lijeve strane.

Ako ste napravili te četiri šablone, postavite ih na polistirol, iscrtajte lagano oblik olovkom te sve izrežite. To najlakše uspijeva rezačem polisterola: napeta žica u uređaju se zagrijava na prethodno postavljenu temperaturu te taljenjem reže ploču. Na taj način nastaje precizan rub - bez prašine ili mrskih zrna. Različite kutove možete iščitati na geometrijskom trokutu i prenijeti na žicu uređaja.

Za otvor vrata sastavite po dva dijela donjih redova, ucrtajte olovkom vrata i izrežite sve rezačem polistirola. Zatim ta četiri izrezana, srodna dijela zalijepite međusobno (ostavite da se dobro osuši).

Nadalje pričvrstite vrata šaržama na okvir i sve pričvrstite vijcima.

Za kvake razrežite navojnu šipku na potrebnu mjeru - na širinu polistirola plus dvostruke dubine navoja - i probušite polistirol tamo gdje bi trebale biti kvake. Sada još samo pričvrstite vijcima i čvrsto zategnite kvake s obje strane.

Kao dodatan detalj, pričvrstite kućni broj vijcima i slijepom maticom, kao i kvake ili jednostavno zalijepite.

Po dva dijela preostalih polistirolnih elemenata (jednog reda) zalijepiti međusobno i dobro pritisnite.

Pojedine dijelove kasnije drže zajedno trake s čičkom. Za to izrežite trake s čičkom na jednake dijelove, pri čemu bi traka s kukicama trebala biti duga 4 cm, a trakica s vunenom, čupavom tkaninom 8 cm. Nakon toga zalijepite trake s čupavom, vunenom tkaninom na trake rubnog izolacijskog materijala i izrežite iste.

Prethodno korištene šablone prilagodite na veličinu stražnje strane izrezanog polistirola i izrežite pozicijske rupe za trake s čičcima. Pri tome pripazite da su u uspravnom položaju uvijek u sredini, a desno i lijevo na istoj visini kako bi se svi dijelovi kasnije prikladno mogli povezati. Zatim stavite šablonu na stražnju stranu polistirolnih elemenata, zalijepite komadiće trake s čičkom i čvrsto je pritisnite.

Pričvršćivanje LED svjetlosne trake u igluu: Pričvrstite na donjem rubu s unutrašnje strane najnižeg reda polistirola (znači malo iznad poda) svakog elementa traku poliuretanske pjene za rubove. Pri tome se poliuretanska pjena za rubove lijepi samo na donji rub, a rubovi strše van prema gore. Na isti način, samo sa sedam do osam tankih traka, obrubite i vrata s vanjske strane.

Savjet: Materijal možete učvrstiti pribadačama do kad se ljepilo ne stegne.

Sastavite pojedinačne dijelove polistirola trakom i spojite ih čičkom. Nakon toga umetnite LED traku i izvana postavite kabel.

Za zimske dekoracije iglua nacrtajte na d-c-fix-ljepljivoj foliji različite motive (na slici polarni medvjed) te ih izrežite skalpelom. Nakon toga zalijepite foliju, obojite kistom i željenim bojama, ostavite da se osuši i ponovo odstranite ljepljivu foliju. Kao alternativan način dekoriranja iglua ili dopuna prethodnom načinu možete koristiti štambilje s motivima (na slici zvijezda). Upalite svjetlo i gotovo!

UREĐENJE IGLUA U DJEČJOJ SOBI

Uredite iglu na udoban način - možda jastucima i mekim krznima. LED svijeće stvaraju svjetlo prikladno atmosferi. Sada još samo nedostaje topli kakao za sretnu zimsku djecu.

Alati i materijal:

 • olovka
 • d-c-fix-ljepljiva folija
 • boje po želji + kist
 • geometrijski trokut i ravnalo
 • navojna šipka
 • kućni broj (po želji)
 • traka s čičkom, bijela
 • LED traka, 5 m
 • štambilj s motivima po želji
 • ručke za namještaj, 2 kom.
 • ploče od polistirola, 10 cm
 • ljepilo za polistirol (najbolje prozirno)
 • rezač za polistirol
 • poliuretanska pjena za rubove, 1 rola
 • šarže
 • škare
 • vijci