Ovu vrstu umjetnosti koja koristi ljepljivu traku za stvaranje slika razvila je umjetnička grupa iz Berlina. Zgrade koje se u većem dijelu sastoje od ravnih linija mogu se jako dobro prikazati pomoću ljepljive trake. Obratite pozornost da linije budu usporedne kako bi nastao 3D efekt. Impresivna visina nebodera najbolje dolazi do izražaja iz žablje perspektive. To znači da npr. rubni kutovi zgrade koji su usmjereni prema naprijed završavaju u jednoj točci koja se nalazi pri vrhu. Više informacija o umjetničkoj grupi možete naći na sljedećoj adresi: www.klebebande-berlin.com

Na ploču od tvrde pjene prvo sa širom ljepljivom trakom zalijepite vanjske konture nebodera iz prednjeg plana. Obratite pažnju da su sve linije vanjskih zidova usporedne. Višak ljepljive trake odrežite skalpelom.

Vrh središnje zgrade oblikujte s dva komada ljepljive trake te ih prekrižite pod željenim kutom. Zatim odrežite višak trake na mjestu gdje se one križaju i odstranite ga. Drugi dio prerežite bilo gdje na mjestu preklapanja. Kut reza nakon uklanjanja drugog izrezanog komada je jedva uočljiv.

Nebodere u pozadini kao i detalje zalijepite s užom ljepljivom trakom. Višak ljepljive trake odrežite skalpelom.

Neboderi u pozadini, kao i rubni kutovi zgrada u prednjem planu, sada su postavljeni. Ispunite nebodere uzorkom od linja kako bi stvorili unutarnju strukturu. Preporučujemo upotrebu ljepljivih traka različitih širina.

Na nekim mjestima šire vanjske linije možete stanjiti pomoću skalpela. Izrezane dijelove linije uklonite i linije koje su se eventualno malo pomaknule, ponovno zalijepite kako bi stvorili vizualnu profinjenost. Pripazite: Ako se traka raščupa, efekt linije koja se sužava će propasti jer će konture biti nejasne.

Umjetnost od ljepljive trake: krajevi ljepljive trake

Odrežite skalpelom otrgnute krajeve ljepljive trake. Ako je potrebno za tu svrhu koristite rub ljepljivih traka koja se nalaze ispod i iznad kao vodilju.

Alati i materijal:

  • skalpel
  • vlaknasta ljepljiva traka crne boje različitih širina (najmanje dvije, npr. 48 mm i 25 mm)
  • ploča od tvrde pjene (npr. 30 x 30 cm)