Pomnije pogledajte vaša sobna vrata: nepromijenjena su od vašeg useljenja? Iako često nezapažena ili jednostavno nedovoljno cijenjenja, smatrajući ih samo dijelom tehničkog uređenja, vrata su zapravo ključ ka novom doživljaju življenja. Jer skoro nijedna komponenta uređenja ne doprinosi ugodnom življenju unutar vlastita četiri zida kao vrata. Ovdje možete naći gotovo nenadmašan izbor vrata svih dizajna i funkcionalnosti. To vrijedi i za staklena ili potezna vrata ili za dobro izolirane i osigurane verzije. Najvažniji trendovi kod vrata i ove sezone zovu se "bijelo" i "jednostavno". Ali i ako su vam draža tradicionalna drvena vrata u rustikalnom stilu, kod nas ste na pravome mjestu. Ove stranice nude vam potrebno znanje i impulse potrebne za donošenje odluke o kupnji.

Postavljanje novih vrata iz snova neće biti problem: ugradnja dovratnika i vrata je zadatak kojeg i neiskusni radnici mogu lako savladati. Na sljedećim stranicama prikazat ćemo vam korak po korak postupak postavljanja dovratnika, vrata i seta kvake. Ako ipak određena vrata nazivate vlastitima, pronaći ćete deset najbitnijih savjeta iz prakse za renoviranje, kako biste mogli obnoviti klasična drvena vrata.

1. Oslobodite put novim vratima

Vrata pripadaju najdugotrajnijim dijelovima opreme životnog prostora. Za to je zaslužan njihov stabilan i bezvremenski oblik, ali i naša vlastita lijenost da se pozabavimo izborom, kupnjom i postavljanjem. To ne mora biti tako. Jer zapravo su vrata namještaj. Često korišteni namještaj kojeg svaki dan bezbroj puta imamo u ruci. Kao i vaš namještaj i vaša bi sobna vrata trebala biti redovito njegovana, renovirana i po potrebi zamijenjena. Ali prije nego se zaljubite u neki novi dizajn, morate utvrditi čemu vaša vrata trebaju služiti: trebaju li samo odvojiti neki prostor od hodnika ili trebaju zaustaviti prodiranje buke, vlage u zraku ili čak provalnika? I kod odabira površine vrata morat ćete se prilagoditi: vrata za dječju sobu imat će drugačiju površinu od reljefnih vrata za dnevnu sobu punu antikviteta. I ne zaboravite: uz nova vrata u pravilu potrebni su i novi dovratnici i okovi.

2. Zamijenite vrata i dovratnik na sasvim jednostavan način

Iako postavljanje dovratnika i vrata zajedno sa cijelim setom kvaka traje samo nekoliko sati, svejedno si uzmite vremena. Dva su razloga za to: kao prvo, morate biti precizni kod mjerenja otvora za vrata kako biste izbjegli skupe kupovine krivih proizvoda i nepoželjne naknadne radove. To vrijedi i kod učvršćivanja dovratnika: pomalo krivo viseća vrata još će se više objesiti kroz cijelu širinu vrata i ubrzo će postati problemom. Zapinjajuća vrata i ogrebotine na podu bile bi posljedice toga. Ovdje vas precizan rad nagrađuje mnogim godinama punih veselja sa vašim novim vratima.

3. Vanjska vrata su posjetnica kuće

Lijepa vanjska vrata posjetnica su kuće. Ne štiti vas samo od nepozvanih gostiju već se brine i o udobnosti pomoću dobre toplinske izolacije. Kako bi se to zajamčilo, materijal, prerada i kvaliteta trebali bi međusobno savršeno pristajati.

4. Lijepo i dobro - okovi za sobna vrata

Kvaka i brava praktički čine razinu upotrebe vrata. Pomoću njih se pritišće, gura i povlači, osigurava se vlasništvo okretanjem ključa. Ali mnoštvo toga, što brava i dr. čine, događa se u sakrivenom.

5. Profesionalni savjeti za renoviranje vrata

Poneka stara sobna vrata jednostavno su prelijepa da bi ih se zamijenilo za nova. No, njihovo renoviranje znači više od odstranjivanja starog i nanošenja novog laka. Ovdje ćete saznati najbolje savjete i trikove za obnavljanje starih unutarnjih vrata od stručnjaka.

Održivost je bitna i kod vrata!

Vaša nova vrata pratit će vas mnogo godina. Zbog toga je sve važnije danas nabaviti proizvode koji zadovoljavaju najveće zahtjeve u području sirovine, proizvodnje i kasnijoj svakodnevnoj upotrebi. Stoga pripazite da drvo vaših vrata dolazi iz trajne sadnje s FSC ili PEFC pečatom. Ali i gotova vrata trebaju odgovarati najvišim zahtjevima iz područja zdravog življenja: to znači što manje površnih organskih spojeva (VOC). Pri tome vašu odluku olakšavaju pečati, izvještaji o ispitivanju i navodi na web stranicama proizvođača.

Alat i materijal:

 • protupožarna vrata
 • harmonika vrata
 • staklena vrata
 • drvena, plastična ili aluminijska ulazna vrata
 • okovi za ulazna vrata
 • sobna vrata
 • okovi za sobna vrata
 • dovratnici za sobna vrata
 • podrumska vrata
 • klizna vrata
 • brtvilo za vrata
 • stoper za vrata