Prije početka ugradnje sobnih vrata morate riješiti dvije stvari: 1. razmislite trebaju li vrata biti izvješena na lijevo ili na desno (vrata bi se trebala otvarati na način da vode prema prostoru). Kao drugo, morate prije kupovine točno izmjeriti jasnu širinu i visinu otvora u zidu, kao i ukupnu debljinu zida.

Prilikom kupovine unutarnjih vrata pripazite na materijal i dizajn. Dizajn je stvar ukusa i proizvođači nude najrazličitije izvedbe: počinje od standardnih vrata od furnira, preko visokokvalitetnih vrata od punog drva u seoskom stilu ili vrata s bijelim lakom i nadsvjetlom pa sve do zamućenih, prugastih, staklenih vrata. Kod materijala možete birati između vrata od sigurnosnog stakla, od punog drva i onih od drvnih sirovina, čije se punjenje sastoji od umetaka cjevastih otvora, ploča s cjevastim otvorima ili ploča od punog drva. Najjednostavnija izvedba su unutarnja vrata sa saćastom jezgrom od kartona.

1. Ispravno mjerenje

Iako je vaša kuća novijeg datuma i možete se nadati normiranoj dimenziji prema DIN 18101, svejedno morate sve točno izmjeriti prije narudžbe. Tri dimenzije (vidi skicu) morate izmjeriti na otvoru u zidu. Općenito se svaka dimenzija mjeri na tri mjesta, pri čemu je važeća najveća odnosno najmanja izmjerena vrijednost. Širina otvora u zidu mjeri se od gornjeg ruba gotovog poda prema gore, uključujući podnu oblogu i sl. Debljina zida obuhvaća širinu zida, uključujući sve pločice, zidne dekoracije i sl.

2. Postavite dovratnik i ukrasne obloge

Prije postavljanja dovratnika u otvor u zidu, morate ga sastaviti na ravnoj podlozi (npr. na velikom stolu, drvenoj ploči na dva stalka ili na podu): odstranite pante s unutarnje strane dovratnika. Kako biste povezali dijelove dovratnika, stavite plosnati klin u predviđene proreze i nanesite ljepilo na vezne površine. Ukoliko vam tijekom spajanja na veznim mjestima iscuri ljepilo, odmah ga obrišite vlažnom krpom. Ostavite ljepilo da se suši oko 20 min.

Napomena: zaštitna podloga štiti podnu oblogu i građevinske elemente od ogrebotina. Ne koristite skalpel za otvaranje kartona – njime biste mogli ogrepsti površinu vrata ili dovratnika!

Spoj se osigurava pomoću dvostrukog ekscentra za pričvršćivanje vijcima i čeličnim kopčama koje možete ukucati laganim udarcima čekića.

Dopunu dovratniku (dovratnik ili ukrasne obloge) također zalijepite i spojite pomoću dvostrukih ekscentra.

Napomena: Budite oprezni kada ćete raditi s okvirom – on je po prirodi nešto krhkiji od dovratnika.

3. Ugradnja dovratnika u otvor u zidu

Zajedno s pomoćnikom podignite dovratnik i položite u otvor u zidu. Dovratnik postavite u sredinu otvora s otprilike 2 cm slobodnog prostora između dovratnika i zida sa svih 3 strana. U slučaju da vam u otvoru smetaju još neki ostaci gipsa ili sl., otkinite ih čelićem ili dijetlom. Pomoću distancera ostavite razmak od 3 mm do poda.

Pričvrstite dovratnik na gornjoj strani pomoću dvije kutne stege ili drvena klina odnosno pločica i izravnajte ga vodoravno guranjem distancera ispod okomitih dijelova dovratnika. Provjerite okomito poravnanje oba bočna elementa pomoću što duže libele te zabijanjem klinova u otvor zida namjestite odnosno učvrstite. 

Zatim umetnite tri stege za postavljanje okvira vrata: podstavite jednu stranu dovratnika na visinu panta i u sredini pomoću klinova. Na tim mjestima postavite te tri stege za postavljanje okvira vrata. Kako bi vaš dovratnik od gore do dolje bio postavljen na potpuno jednaku širinu, postavite prvu stegu na visinu gornjeg panta, podesite je na odgovarajuću širinu i zabijte na drugu stranu dovratnika. Nakon toga gurnite stegu na visinu donjeg panta i učvrstite je i tamo pomoću klinova. Na isti način učvrstite stegu u sredini. Treću stegu sada umetnite na gornju poziciju (ovdje više ne morate zabijati klinove).

Postavite donje dijelove panta gore i dolje (razmak do dovratnika treba odgovarati debljini metarskog štaba) te ih nakon toga pričvrstite vijcima pomoću imbus ključa. Objesite vrata za probu i provjerite vuku li se po podu. Ako da, možete šarafanjem gornjeg dijela panta prema unutra ili van podići ili spustiti prednji rub vrata.

Napomena: Kako se kod isprobavanja vrata ne bi slučajno zatvorili, imajte pri ruci kvaku s četverokutnim trnom. 

Ispunite prazni prostor do zida posebnom montažnom pjenom (obavezno upotrijebite pjenu za dovratnike sa slabo ekspandirajućim osobinama!) točkastim nanošenjem: zbog toga skinite ponovo vrata i umetnite prvo kartonske trake širine otprilike deset centimetara s obiju strana u daske s utorima– na visini panta i pokrivnog lima. Na tim mjestima se umeće pjena za dovratnike između zida i dovratnika (na način da je cca. 30 % okomitih proreza  prekriveno pjenom). Kartonski komadići štite površinu dovratnika u slučaju da tvrda pjena pomalo izbubri van.

Nakon što pjena u potpunosti otvrdne, izrežite višak materijala pomoći skalpela (pri tome usmjerite skalpel od smjera zida kako ne bi oštetili dovratnik) i tek onda odstranite montažne stege i drvene klinove.

Sada postavite dekorativne obloge koje možete jednostavno postaviti na utor dovratnika i zabiti rukom. Između ostalog zabijte distancere na podnožju dovratnika u potpunosti unutra, na način da više stoji prema van.

Silikonom zatvorite fuge između podnožja dovratnika i (glatke) podne obloge. To je naročito važno ako kasnije želite pod brisati vlažnom krpom. Za fugiranje prijelaza zida na stranicama dovratnika i  poprečnih elemenata upotrijebite akril za premazivanje.

4. Postavljanje seta kvake

Sada konačno smijete objesiti vrata. U novim vratima brave su najčešće već ugrađene. Vi naprosto još morate pričvrstiti set kvake.

Označite uz pomoć šablone (priložena je uz okove) mjesta bušenja na vratima: tom svrhom umetnite šablonu na trn za kvaku u bravi, usmjerite ravno, označite propisana mjesta pomoću oštrog alata (npr. konusnog dijetla) na vratima i izbušite rupe s objih strana na odgovarajućim mjestima (oprez: ne bušite rupe do kraja – vidite upute proizvođača!). 

Naposlijetku postavite elemente rozete i pričvrstite kvake ručno pomoću imbus vijaka – i gotovo.

Vrata se vuku po podu

Ako se vrata više ne mogu lijepo zatvoriti, već se vuku po podu (istrošeni panti ili promijenjene podne obloge), gurnite prstene za pante na gornji ili donji pant. Prsteni za pante su podlošci s promjerima trnja panta i osiguravaju da se vrata i prsteni dignu za oko jedan milimetar. Pripazite na to da vrata na gornjem rubu imaju dovoljan raspor do gornjeg dijela dovratnika vrata. U suprotnom ćete morati skratiti vrata.

Alat i materijal:

 • distanceri (pločice)
 • olovka
 • bušilica
 • skalpel
 • set kvaka (set ručki) po odabiru uklj. materijal za postavljanje
 • čekić
 • drveni klinovi i po potrebi drvene daske
 • ljepilo za drvo
 • imbus ključ
 • unutarnja vrata po želji uklj. panti, brava i ključ
 • konusno dijetlo
 • Zaštitna, prekrivna folija za ličenje
 • po potrebi dijetlo
 • pjena za postavljanje (obavezno koristite pjenu sa slabim ekspandirajućim osobinama!)
 • odvijač
 • (potporna) navojne stege ili stege za postavljanje okvira vrata
 • silikon i akril uklj. pištolj za silikon
 • libela
 • dovratnik uklj. montažni materijal (čelične kopče, dvostruki ekscenter, plosnata učvrsnica)
 • stolarski metar