Savršeno pokošeni vrtovi, ravne gredice bez korova, kao i nasad bilja koje nije domaće su osamljene pustinje – ne samo za korisne životinjice, nego za sve životinje u vrtu. Osim toga su takvi sterilni vrtovi podložniji bolestima i štetočinama. Prvo osigurajte dovoljno prirodnog životnog prostora s „divljim kutovima“, zazelenite svoj vrt s domaćim biljkama i raslinjem (npr. bazga, grab, kalina, obična lijeska, voćke, konopljuša, procjepak, šumarica jetrenka) velike raznolikosti ili posijte odmah cvjetnu livadu punu cvjetnog nektara. Osim toga ne koristite pesticide! Korištenje kemijskih spojeva ometa ekološku ravnotežu i smanjuje ili uništava dugoročno uvijek i korisni životinjski svijet u vrtnom carstvu, kao npr. ptice, pčele i bumbare. Tko želi ili mora nešto poduzeti protiv mnogih lisnih uši, crvenih pauka, puževa itd., bolje da se osloni na korisne životinjice ili mehaničko uklanjanje štetočina!

1. Korisne životinjice mogu biti od pomoći na više načina

Korisne životinjice su većinom insekti i male životinje, koje jedu štetočine, rahle zemlju, oprašuju biljke ili iskorištavaju vrtni otpad. Ali u prirodi je sve pitanje ravnoteže od uzimanja i davanja: Da bi se primjerice vrste lisnih uši osjećale dobro i ostale u vrtu, mora prvo biti prisutna određena populacija „omiljene hrane“. Tada raste i broj korisnih životinjica – dok populacija lisnih uši više nije dostatna za prehranjivanje svih i tako se opet smanjuje broj korisnih životinjica. Krug se vrti od početka. Vlasnici vrtova moraju međutim to dopustiti i ne smiju posezati za upotrebom pesticida.

Korisne životinjice mogu biti aktivne kao oprašivači ili obrađivači tla. Tako su na primjer pčele, bumbari i leptiri mjerodavni za unosan uzgoj voća i povrća. Kišna glista će rahliti tlo – tako će osigurati dobru ventilaciju i drenažu. Probavljajući organske dijelove tla daju važan doprinos stvaranju humusa, znači hranjivoj tvari u tlu.

2. Stvorite životni prostor za korisne životinjice

Pauci smanjuju broj muha i krilatih lisnih uši. Šišmiši su pouzdani lovci štetnih insekata. Ptice održavaju kontrolu stanja insekata, gusjenica, puževa i glista. Bubamare suzbijaju lisne i vunaste uši. Ose najeznice učinkovito vrebaju nepoželjne bijele mušice u staklenicima i uholaže uništavaju u velikom broju lisne uši. Kako bi se u Vašem vrtu nastanile i osjećale ugodno različite vrste korisnih životinjica, mora im odgovarati životni prostor: Raznolike domaće biljke tvore idealno okruženje. S hrpom lišća i pruća kao i divljim grmljem pružate insektima, sisavcima i pticama kako skrovište tako i lovište. Kamene ograde ili jezerca mame guštere i žabe u vrt. Kako bi se korisne životinjice osjećale ugodno u zemlji, trebala bi ostati bez kemikalija. Posebno omiljeni kod korisnih glista i mikroorganizama: kompost. Još učinkovitije poželjne goste mame gotovi hoteli za insekte u njihovo zeleno carstvo.

Napomena: Ne paničarite ako se nastane prve lisne uši – one također najavljuju dolazak korisnih životinjica.

3. Pregled korisnih životinjica

Bumbari, leptiri nebrojeno različitih vrsta kao i medonosne pčele i njihovi rođaci kao što su pčele samice ili divlje pčele brinu se kroz oprašivanje za opstanak i razmnožavanje cvatućih biljaka. Kod voćki oprašivači pospješuju bogat urod. Da bi leptiri, pčele i ostali došli u Vaš vrt, trebali bi od proljeća do jeseni moći pronaći raznolik izbor domaćih, divljih cvjetova i začina (npr. sunčanica, okrugli lisnati zvončić, zečina, cikorija, lavanda ili timijan). U jednom kutu vrta s koprivama hranu će pronaći i gusjenice. Divlje pčele kao skrovište traže trulo grmlje, stabljike bilja ili napuštene tunele - buba.

Bubamare uglavnom jedu lisne uši, uši i rastoči. Već od 20 do 60 dana dok su u stanju ličinke male srećonoše unište do 800 lisnih uši. Kroz cijeli život bube može ih biti čak 4.000. Zbog toga su jako omiljene i efikasni borci protiv štetočina. Kako bi se bubamare u vašem vrtu nastanile i udomaćile, ne upotrebljavajte kemijska zaštitna sredstva za biljke. Osim toga osigurajte raznoliku nasad (npr. korov) i sunčane, suhe mogućnosti za skrivanje: hrpa lišća, gusti grm ili hotel za insekte.

Prijatelji vrta ne cijene ježeve samo zbog njihovog zgodnog izleda: jedu puževe i insekte, pogotovo u kasno ljeto, kada se pripremaju za zimski san. Međutim ježevi se ne zaustavljaju niti pred korisnim životinjama kao što su kišne gliste. Sve što je ježevima potrebno da bi se osjećali dobro su zaštićeni predjeli kao gusti grmovi, hrpe lišća ili grana ili kućica za ježeve. Kako je njihov akcijski radijus poprilično velik, ostavite i mogućnost provlačenja kroz ograde. Također ćete bodljikave osobenjake obradovati s malo vode (ne mlijeko).

Napomena: Ježevi su divlje životinje. Ne bi se smjeli unositi u kuću! Ako pronađete ozlijeđenu ili zimi jako oslabljenu životinju, kontaktirajte veterinara.

Također omiljeni uništivači puževa, mravi, uši i crvi: gušteri. U našim poljima su se prije svega udomaćili siva gušterica, zidni gušter i živorodna gušterica. Okretni reptili su poikilotermni, njihova tjelesna temperatura se prilagođava okolini. Zbog toga trebaju, pored različitih temperaturnih zona (živice, grmovi, visoki travnjaci i cvjetne gredice) za lov i skrivanje, sunčane površine, kao zidiće, hrpe kamenja ili suho drveće, gdje se ujutro mogu zagrijati. Postavite primjerice nekoliko komada kamenja na hrpu i pustite da okolo izraste divlje raslinje.

Napomena: Priroda ne razlikuje korisne životinjice od štetočina. Tako će guštere loviti ježevi, ptice ili povremeno i krtice.

Kišne gliste u mnogo čemu doprinose poboljšanju kvalitete tla: Ukopaju se u tlo i rahle, prozračuju i tako ga miješaju. Osim toga probavljaju ostatke bilja, svojim izlučivanjem stvaraju hranjiv spoj gline i humusa, koji pogoduje mikroorganizmima u tlu. Zbog toga su i važni pomagači u kompostu ili se vesele raspoređenoj kompostiranoj zemlji u vrtu.

Napomena: Želite li urediti novi vrt ili kompost, možete i dokupiti kišne gliste.

Također se i stonoge broje u oplemenjivače tla: Životinjice s mnogo nožica jako osjetljivo reagiraju na svoj životni prostor i zbog toga su odlični indikatori kvalitete tla. Šire se prije svega u podlogama bogatim humusom, ako je tamo prisutno dovoljno kamenca, kalija i fosfora. Ako u vrtu imate mnoge stonoge, to bi moglo upućivati na nedostatak dušika u tlu. Da bi stonoge mogle nesmetano živjeti u Vašem vrtu, tlo bi trebalo biti dobro opskrbljeno, ali da se korištenjem malo ometaju (dakle npr. ne kopati preduboko).

Mehaničko uništavanje štetočina

Štetočine se daju uspješno uništiti i mehaničkim sredstvima: Tu se ubraja sakupljanje ili trešenje krumpirovih zlatica, lisnih kukaca ili žižaka (raširiti laganu, svijetlu krpu ispod drveta / grma). Zaštitne mreže preko povrtnih gredica i ograde za puževe pouzdano sprečavaju mušice, kupusne bijelce i puževe. I jakim vodenim mlazom možete učinkovito smanjiti kolonije lisnih uši.

Za sve metode vrijedi: Protiv štetočina djelujte pravovremeno, sustavno i redovito.

Prezimljavanje domaćih divljih životinja

Na jesen su mnoge ptice, insekti i stanovnici u tlu u potrazi za zaštićenom zimskom nastambom. Tko ima vrt može učiniti nešto dobro za ježeve, mrave i ostale i urediti im s malo muke domicil između leda i snijega, kako bi životinje podnijele hladno vrijeme. Sljedeće „stanove“ njihovi gosti jako vole.

- žabe trebaju skrovište koje je dobro osigurano od zimske hladnoće. Idealne su rupe u tlu ili zidane ograde, koje su napunjene lišćem.
- ptice su i u hladno godišnje doba rado viđeni gosti u Vašem vrtu. Hranilice ili knedle za sjenice opskrbljuju pjevice s hranom.
- vjeverice su pravi umjetnici preživljavanja između leda i snijega, svejedno im se smije pomoći – npr. hranilicom.
- ježevi, reptili i insekti trebaju više od lišća za optimalnu zaštitu od zime. Pomiješajte lišće dodatno s granama, odumrlim drvećem ili šibljem.
- kišne gliste prezimljuju izravno u zemljanom tlu. Pri tome su korisne životinje puno bolje zaštićene od mraza, ako na svoje gredice dodate sloj malča.
- bubamare slove za najdragocjenije pomagače u Vašem vrtu. Prezimljavanje izraslih životinja slijedi na zaštićenim mjestima kao što su hrpe kamenja, grmlje ili živice. Ili ostavite uvenule biljke do proljeća, bubamare prezimljavaju onda u stabljikama.

Napomena: Na jesen po mogućnosti ne koristite puhače lišća. U protivnom ćete ozlijediti insekte, koji su se udomaćili na ostacima listova.Alat i materijal:

  • hotel za insekte, kućica za ptice, kućica za ježeve (kupljena ili samostalno izrađena) i hrana za ptice
  • zaštitna mreža za biljke
  • ograda za puževe