Male kuhinje

Svjesni smo da stambeni prostor postaje sve skuplji, neovisno gdje želimo izgraditi svoj dom, a prva prostorija na kojoj se štede kvadrati je? Pogađate kuhinja, iako smo svi svjesni da nam je unutar nje potreban prostor za pohranu kao i za električne uređaje.

Na sreću postoje brojne ideje s kojima mala kuhinja može postati funkcionalna i praktična. U BAUHAUS-u možete pronaći mini kuhinje, blok kuhinje i kutne kuhinje pa sve do pojedinačnih kuhinjskih elemenata. Na što sve trebate obratiti pozornost i koja je kuhinja prikladna za koji prostor, donosimo vam niže u tekstu.


Mala, ali velika: Koje su odlike mini kuhinje?

Kao što im ime kaže, mini kuhinje zauzimaju jako malo prostora. Vizualno su neupadljive te su idealno rješenje za uštedu prostora u studentskim domovima, uredima i garsonijerama jer se mogu integrirati i u najmanje kutove.

Želite li maksimalno iskoristiti prostor u vašoj mini kuhinji, za odlaganje možete odabrati dva uska gornja elementa ili jedan visoki element s ladicama.

Ako nemate prostora za radnu površinu, zamijenite je stolom kojeg ćete postaviti u blizini kuhinje koji će vam služiti za rezanje povrća i pripremu jela.


Dovoljno za dvoje: Koliko prostora zauzima blok kuhinja?

Naziv blok kuhinja odnosi se na tip kuhinje koji nudi dovoljno prostora dvjema osobama za rad na radnoj površini. U usporedbi s mini kuhinjom, blok kuhinje uključuju kompletne kuhinjske elemente za kuhanje i radnu ploču.

Blok kuhinje su posebno praktične ako već imate dodatni stajaći hladnjak. Kao dodatna mogućnost postoje modeli koji umjesto štednjaka i nape imaju hladnjak i dvije ploče za kuhanje i mikrovalnu.

Dok su primjerice mini kuhinje praktično rješenje za uštedu prostora te se mogu postaviti i u dnevni boravak i u hodnik, blok kuhinje bi trebale imati vlastitu prostoriju kako bi optimalno funkcionirale. 


Sve što je potrebno: Što se sve nalazi u maloj kuhinji?

S ovim rješenjima bit će sretna jedna (mala) obitelj. Uski kuhinjski elementi su super ideja za male kuhinje. Elemente možete posložiti na način da svi kuhinjski uređaji imaju svoje mjesto i red, a uz to možete postaviti i blagovaonski stol.

Nude dovoljno prostora za pohranu i radne površine. S dobrim planiranjem lako ćete postaviti sve što je potrebno jednoj obitelji i to sve po povoljnoj cijeni.


Kuhinje u ormaru: Čime se odlikuje kuhinja u ormaru?

Već godinama u malim apartmanima mogu se pronaći kuhinje u ormaru. Što nas niti ne čudi jer imaju sve što jedna kuhinja treba imati. Pokušavate zamisliti kako to izgleda?

Reći ćemo samo jedno: Kuhinje u ormaru manje su od većine ormara za odjeću. Kako i samo ime govori najbolje od kuhinje u ormaru jesu vrata „ormara“– koja kada ih zatvorite, nestaje i kuhinja i kaos u njoj. To je u malim stanovima jako važno i kvalificira kuhinje u ormaru kao savršen odabir za jednosobne stanove, studentske stanove i urede. – Zvuči li vam to kao idealno rješenje za male stanove, studentske domove i urede?


Savjeti: Kako vizualno povećati malu kuhinju?

Male kuhinje ne trebaju samo male elemente – trebaju i dobre ideje koje će ih učiniti većima. Pripremili smo nekoliko savjeta:

  1. Odaberite svijetle fronte, npr. krem ili bijele. One će unijeti svijetlo u male kuhinje. Visoki sjaj pojačat će taj efekt. Tamnije boje upijaju svijetlost i vizualno smanjuju prostor.
  2. Odaberite po mogućnosti fronte bez ručki jer čista površina smiruje oči.
  3. Ako je moguće ne postavljajte otvorene regale. Stvorit će nemirnu atmosferu što u malim kuhinjama često djeluje neprivlačno.
  4. Prostor vizualno otvorite upadljivim podnim pločicama ili kuhinjskim zidom s uzorkom.
  5. Osigurajte dobro osvjetljenje. U malim kuhinjama svjetlost igra veliku ulogu.
 
 

Kako stvoriti dovoljno prostora za pohranu u malim kuhinjama?

Budimo iskreni: svakome je potreban dodatni prostor za pohranu. U malim kuhinjama su ideje za pohranu još traženije. Niže se nalazi nekoliko:

  1. Ako je moguće ugradite ormariće na izvlačenje. Praktični su jer imaju dovoljno mjesta za pohranu, ladice su duboke i izvlačenjem istih lako dobavljate stvari koje ste pohranili. 
  2. Iskoristite zidove za odlaganje kuhinjskog pribora, tava, čaša i pribora za jelo. Za to je prikladan primjerice perforirani lim na kojeg ćete pričvrstiti držače.
  3. Kako biste u potpunosti iskoristili prostor u kutovima, ugradite elemente koji se mogu rotirati ili izvući.
  4. Planirajte okomito i iskoristite prostor sve do stropa – ili s visokim gornjim elementima ili s kutijama za pohranu koje ćete postaviti na elemente.
  5. Najvažniji savjet: Ispraznite sve kako treba kada se uselite u novu kuhinju i dobro razmislite što vam stvarno treba.

Prostor u najmanjoj kuhinji: na našem webshopu i u našim prodajnim centrima možete pronaći savršena rješenja pomoću kojih ćete i najmanju kuhinju optimalno urediti. Od kuhinja u ormaru do malih kuhinjskih elemenata – već opremljeno s najvažnijim električnim uređajima – postoji pravi model za svaku veličinu prostorije. Naši stručnjaci rado će vas savjetovati.