Okovi na vratima, prozorima i namještaju

Postoje okovi za prozore, vrata, namještaj, kao i povezni okovi. Ovisno o vrsti i funkciji okova, oni dozvoljavaju pomicanje odgovarajućeg građevisnkog elementa (npr. otvaranje i zatvaranja vrata)  i/ili međusobno povezivanje građevinskih dijelova (npr. prozorsko krilo s prozorskim okvirom). Ali i setovi kvaka ili pokrivni lim na prozorima ili vratima nazivaju se okovima. Uz to postoje okovi koji štite osjetljive površine ili se koriste iz vizualnih razloga – ukrasni okovi.

Upute

Funkcijski okovi na vratima i prozorima

Okovi na vratima i prozorima sastoje se od međusobno precizno namještenim građevinskim dijelovima, za njihovo udobno korištenje (otvaranje, zatvaranje, okretanje, izvrtanje, guranje itd.) i moraju biti prilagođeni materijalu i vizualnom izgledu sveukupnog elementa (npr. aluminij, PVC, drvo, staklo).

Kod okova za vrata razlikuju se okovi za unutarnja i oni za ulazna vrata: dok su u unutarnjem prostoru važniji vanjski izgled okova, okovi na ulaznim vratima moraju osiguravati zaštitu od kiše, vjetra i vremena i naročito sigurnost od provalnika. Ovdje se koriste specijalni okovi za sigurnost i zaštitu (npr. trodijelne posebne šarke , ojačani pokrivni limovi, trostruko zaključavanje itd.). Sigurnost, zaštita od vremenskih uvjeta i zaštita za djecu imaju važnu ulogu i kod okova za prozore.

Prvo treba dobro učvrstiti prozore i vrata – neovisno radi li se o unutarnjim ili ulaznim vratima – u dovratniku i omogućiti uglađeno otvaranje i zatvaranje. Kod vrata i prozora najčešće se uvrnu tzv. navojni panti (dvo- ili trodijelni) u odgovarajuće, prethodno izbušene rupe. Suprotno od toga zabijaju se glodani panti ili tesani panti (vrata) kroz mala struganja glodalom.

Kod vrtne ograde mogu se koristiti panti ili križni panti sa čvrstom osi okretanja. Također postoje tzv. navojni panti koji se postavljaju kao čvrsti ležaji u vratnice. Panti se mogu pričvrstiti vijcima, uvrnuti (drvena ograda), zazidati (kamena ograda) ili zavaritie (metalna ograda). Za otvaranje vrata ograde možete postaviti jednostavan mehanizam za otvaranje (vidi sliku).

Nadalje se u okove za vrata ubraja pokrivni lim i set kvake: pokrivni limovi se ugrađuju u dovratniku i s jedne strane obuhvaćaju klin i kračun brave vrata – znači štite dovratnik od oštećenja prilikom zatvaranja vrata. S druge strane otežavaju pokrivni limovi obijanje vrata u području brave. Set kvake se sastoji od dvije ili jedne kvake i kugle za vrata, kao i od dviju rozeta ili dužih fronti.

Napomena: uz to postoje i posebni okovi za klizna vrata, koji između ostalog zadržavaju i tračnice i vodilice i čija se izvedba konstruira prema različitim vrstama vrata (staklenim vratima, vratima za ormar itd.).

S druge strane, zaštitni okovi su potrebni za zaštitu profilnog cilindra i cilindarske brave ulaznih vrata. Cilindarske brave su najčešće korištene brave ako se radi o zaštiti ulaznih i unutarnjih vrata. One pak su podijeljene u pet podklasa (stanje: 08/2017), koje daju objašnjenje o vrsti zaštite (mehanizmu zaključavanja) brave. Prema tome su sobna vrata opremljena bravama klase 1 i 2 (npr. jednostavna brava ili kupaonska brava). Međutim, za ulazna vrata koriste se cilindarske brave klase 3 do 5 – cilindarske brave:

  • Klasa 1: brave za laka unutarnja vrata
  • Klasa 2: brave za unutarnja vrata
  • Klasa 3: brave za ulazna vrata
  • Klasa 4: brave za ulazna vrata s povećanom zaštitom od provale
  • Klasa 5: brave za ulazna vrata s visokom zaštitom od provale

 Okovi za namještaj i vezni okovi

Kako bi vrata od namještaja bila preklopna, na njih treba pričvrstiti okrugle pante, šipkaste šarke, šarke s oprugom ili pante za namještaj. Tih pet proširenih vrsta okova u izradi namještaja omogućavaju da se vrata i poklopci bez problema otvaraju i zatvaraju. Razlika između pojedinih okova važna je prije svega prilikom ponovnog rastavljanja i sastavljanja namještaja – kao kod selidbe. Pojedine šarke i panti ne mogu se ponovno rastaviti te se namještaj mora prevoziti ovješenim vratima.

Napomena: kao alternativa postoje npr. „push“-panti, koji dozvoljavaju pomoću posebne opruge automatsko otvaranje vrata ili „silentia“-panti, koji zbog prigušenja u unutrašnjosti sprječavaju lupanje vrata o okvir prilikom zatvaranja.

Navojni pant je već poznat kao pant za vrata. Ti se panti koriste i kod izrade namještaja. Na taj način možete vrata ormara jednostavno postaviti i objesiti. Za naknadno podešavanje krivo visećih vrata mogu se zategnuti i opustiti navojni panti.

Šarka s oprugom ili šarke za pričvršćivanje vijcima pričvršćuju se vijcima na vratima i bočnoj stranici. Međutim, krivo viseća vrata ne možete tom šarkom naknadno podesiti.

Često korišteni okrugli pant izvana je nevidljiv i njegova je velika prednost, prije svega, mogućnost podešavanja. Za ugradnju panta izbušite glodalicom ili svrdlom za rupu radnih predmeta rupu za utor okruglog panta  -  ili utor drži zahvaljujući pregibnom spojnicom ili ga pričvrstite vijcima.

Šipkaste šarke (zvane i panti za klavir) prikladniji su za manje komade namještaja. Pričvršćuju se vijcima na namještaj se dodatno pomoću glodalice upuste i zatim pričvrste – najbolje prije sastavljanja namještaja.

Pant za namještaj sastoji se od dva dijela koja su međusobno neodvojivo zakovana iglicom od mesinga ili pak odvojivo međusobno isprepletena. Rola je vidljiva i s vanjske strane namještaja. Pant za namještaj postavlja se na način da se dijetlom za drvo izbiju obrisi okova iz drva te se naposlijetku pričvrsti vijcima.

Drugi okovi kod izrade namještaja služe čvrstom povezivanju pojedinih drvenih elemenata. Pomoću tih veznih okova možete brzo i jednostavno sastaviti namještaj. Klasična, ravna spojnica (i kutna spojnica) ima prethodno izbušene rupe, zbog čega se pomoću vijaka ili čavla građevinski elementi mogu jednostavno međusobno spojiti.

Ovako možete podesiti pant za vrata

Važna karakteristika panta za vrata namještaja je njegova mogućnost podešavanja: nakon ugradnje možete vijke još podesiti – ne morate se više ljutiti ispred ormara zbog krivo visećih vrata. Između ostalog, mehanizam zatvaranje smože se podesiti na jednoj opruzi od nježnog do snažnog (podešavanje snage opruge). Kako bi sada vrata ispred ormara ravno visjela, mora se podesiti podnožak. Za to okrenite vijak na kraku panta ili minimalno na desno (Auflage se smanjuje) ili na lijevo (Auflage se povećava). Za visinsko poravnanje vrata morate otpustiti vijke na montažnoj ploči. Onda možete ploču gurnuti prema gore ili dolje.

Alat i materijal

  • građevinski okovi i spojnice za drvo
  • okovi za prozor
  • okovi za ulazna vrata
  • okovi za unutarnja vrata
  • okovi za ograde