Što zapravo znače simboli na oznakama na biljkama?

Simboli na oznakama biljaka mogu se često pogrešno shvatiti. Ponekada se čini da su oznake jednostavne, ali to nije uvijek slučaj. Koliko je sunca potrebno biljkama? Pripremili smo nekoliko savjeta o simbolima koji se nalaze na oznakama na biljkama. Oznake sunce, djelomično sjenovito i sjenovito su mjerilo koliko biljka treba biti izložena sunčevim zrakama. Izloženost sunčevim zrakama ima mnogo varijabli kao što su: oblačni dani, krošnje drveća i građevine.
Odaberite svoje sunce! Imate li potpuno sunce, jutarnje sunce, djelomično sunce, popodnevno sunce, pjegavo sunce, djelomičnu ili potpunu sjenu u svom vrtu? Zahtjevi za svjetlom za biljke nisu točna znanost, ali na njih utječu mnoge stvari. Niže se nalaze neke opće prihvaćene smjernice koje će vam pomoći odrediti izloženost suncu u vrtu.

Puno sunce:

Biljke koje pripadaju ovoj skupini zahtijevaju najmanje 6 sati sunca. Ovo može biti djelomično jutarnje sunce, ali treba uključivati i barem malo poslijepodnevnog sunca. Ove biljke je potrebno redovito zalijevati kako bi izdržale sunčevu toplinu. Najtoplije sunčeve zrake dolaze s južne i zapadne strane. Toplina i sunčeva svjetlost mogu se pojačati reflektiranom svjetlošću od građevina i kolnika.

Djelomično sunce / djelomična sjena:

Ove biljke trebaju najmanje 3 sata sunca dnevno, odnosno 4 - 8 sati ovisno o izloženosti. Srednje poslijepodnevno sunce nije uključeno. Za djelomično sunce, izloženost suncu bi trebalo biti u jutro ili rano poslijepodne prije ekstremne vrućine sredinom poslijepodneva. Biljke koje zahtijevaju djelomičnu sjenu dobro podnose jutarnje sunce, ali im je potrebna zaštita od poslijepodnevnog sunca. Ako je biljka navedena kao djelomično sunčana, treba joj manja izloženosti suncu. Sjena na poslijepodnevnom suncu može biti građevine, zid, ograda ili stablo, posađeno u blizini. Ponekad se preporučuje pjegavo  sunce tj. sunčeve zrake koje su filtrirane kroz krošnju stabla.

Potpuna sjena:

Ovo je filtrirano sunce i ove biljke bi trebale biti izložene manje od 3 sata izravnoj sunčevoj svjetlosti svakog dana. Međutim, to ne znači BEZ svjetla. Biljke koje uspijevaju u potpunoj sjeni preferiraju jutarnje ili kasno poslijepodnevne sunčeve zrake niskog  intenziteta. Neke biljke koje uspijevaju u totalnoj sjeni ne zahtijevaju izloženost sunčevim zrakama. Područja u potpunoj sjeni su prostor ispod gustih krošanja ili sjeverna strana građevine, zida ili ograde.

Potpunu izloženost suncu zahtijevaju mnogo biljke koje daju plodove. Južni položaj osigurava najviše sunčevih zraka. Povrće će imati najbolji urod na sunčanom mjestu u vrtu i potrebno mu je puno sunca kroz dan tijekom sezone rasta. Ostalim biljkama dovoljna je izloženost jutarnjem ili poslijepodnevnom suncu. Neke biljke zahtijevaju različite stupnjeve sjene. Mnoge šumske biljke preferiraju sunčeve zrake filtrirane kroz krošnju stabla koje donosi hladnije jutarnje sunce. Mnoga manja stabla i grmovi preferiraju rast u djelomičnoj sjeni i jutarnjem suncu.

Imajte na umu da se uzorci svjetla mijenjaju. Što je danas u sjeni, sutra može biti najsunčanije mjesto u vašem vrtu. U mnogim slučajevima oluje mogu slomiti grane krošnje i ostaviti za sobom sunčano mjesto te izmijeniti izloženost iz sjenovitog u sunčano mjesto. Uklanjanjem stare ograde ili stabla također ćete promijeniti izloženost sunčevim zrakama. Vrijeme koje uložite u odabir odgovarajuće biljke za odgovarajuće mjesto u vrtu povećat će stopu uspjeha vaših biljaka. Također će znatno smanjiti potrebu za održavanjem i zalijevanjem. Prije sadnje biljaka pažljivo proučite uzorak svjetla i sjene u vrtu, što je ključni korak za uspješan vrt.