Božićno drvce

Počevši od zemalja njemačkog govornog područja, običaj postavljanja božićnog drvca brzo se proširio po cijelom svijetu. Za većinu ljudi, to je ono što čini proslavu potpunom. Ali koja je povijest božićnog drvca?


Početci božićnog drvca

Vazdazelene biljke su oduvijek fascinirale ljude. U antici su bile simbol zdravlja, energije i životne snage. Ukrašena crnogorična drvca pojavljuju se tek početkom 16. stoljeća unutar četiri vlastita zida.

Pretpostavlja se da božićno drvce potječe iz Elzasa. Podaci datiraju još iz 1521. godine. Kao božićni ukrasi u to vrijeme služile su jabuke, slama i slatkiši. Nakon 400 godina počele su se postavljati svijeće na grane, koje su stvarale blagdanski ugođaj. U početcima božićno drvce mogli su si priuštiti samo visoki sloj društva. Tek od 1850. godine s pojavom šumarstva, božićno drvce pronašlo je put u građanski sloj društva. Danas je čvrsto učvršćeno u božićnu tradiciju i ukrašava dnevne boravke diljem svijeta.


Koje sve vrste božićnog drvca postoje?

Omiljeni odabir je nordijska jela (Abies nordmanniana) sa svojom simetričnom krošnjom i mekim tamnozelenim iglicama. Neusporediv je i pikantno šumski miris kojeg ispuštaju grane. Među omiljenijima je i plemenita jela (Abies procera) koja ima srebrno-plave iglice. Smreka, kao primjerice srebrna smreka (Picea pungens) je povoljnija alternativa jelama. Odlikuju se lijepom stožastom krošnjom. Iglice su čvrste i oštre, tako da morate biti oprezni prilikom ukrašavanja. 

Savjet: Bogato ukrašeno drvce i na terasi će privući pozornost. Prednost: zbog niskih temperatura iglice neće tako brzo otpasti.


Ovako će vaše drvce duže ostati svježe i zeleno

Kako bi božićno drvce što duže izdržalo i kako ne bi odmah izgubilo iglice, treba se postepeno prilagođavati na toplu temperaturu u domu. Ako je moguće, prvo ga pohranite u hladnom stubištu prije nego ga postavite u dnevni boravak. Više će mu odgovarati sjenovito mjesto nego mjesto s puno svjetla. Voda u stalku božićnog drvca povećat će stabilnost i vijek trajanja.