Idealno božićno drvce

Ovako ćete pronaći odgovarajuće božićno drvce

Božićno drvce igra veliku ulogu u blagdanskom ukrašavanju dnevnog boravka. U skoro jednoj polovici kućanstava na Badnjak je već okićeno drvce.

Nordijska jela, srebrna smreka ili plemenita jela? Svatko ima preferenciju prilikom odabira božićnog drvca. Ali koje drvce traje najduže? Koje drvce ima najintenzivniji miris, a čije iglice ne bodu? Otkrivamo vam na što trebate obratiti pozornost prilikom odabira najljepšeg božićnog drvca.


Nordijska jela

Najprodavanije i najomiljenije božićno drvce upravo je nordijska jela. Odlikuje se ravnomjernim, snažnim rastom i sjajnim tamnozelenim iglicama. Iglice su meke i djeca mogu bez problema pomoći u ukrašavanju drvca.

Također, nordijska jela je iznimno izdržljiva. Iglice će ostati svježe i preko dva tjedna, a kada se osuše, skoro i neće otpasti.


Srebrna smreka

Srebrna smreka ispunit će dnevni boravak svojim pikantnim šumskim mirisom. Snažne grane s vidljivo odvojenim etažama mogu nositi i teške božićne ukrase i prikladne su za prave svijeće.

Iglice su plavozelene do plavosive boje i jako su čvrste i oštre. Mogu izdržati otprilike deset dana.


Plemenita jela

Ako želite prirodan izgled i individualnost, plemenita jela je idealan izbor. Ovo vitko drvo s asimetričnom krošnjom ima meke srebrno-plave iglice, koje ne otpadaju tjednima.


Visoka smreka

Ovo nekadašnje tradicionalno božićno drvce ima ravnomjerni stožasti rast. Iglice su srednje do tamnozelene boje i lagano bockaju.

Nažalost, na sobnoj temperaturi iglice će početi otpadati već nakon nekoliko dana. Zbog toga je visoka smreka prikladnija kao vanjska dekoracija.


Bor

Ako volite neuobičajeno, bor je pravi izbor za vas. Grančice s dugim zelenim iglicama imaju ugodan miris, ali ga je teže okititi. 

Bor se neće tako brzo osušiti i ne gubi iglice.


Duglazija

Za razliku od nordijske jele i ostalih, duglazija ima lagano prema gore usmjerene grane. Grane su jako tanke i nestabilne te nisu prikladne za teže ukrase. Kratke meke iglice ispuštaju intenzivni citrusni miris.

Duglazija je više prikladna za vanjski prostor i malo ukrasa – primjerice samo lampice.