Ljeto je kada cvijeće cvjeta i biljke niču - ali ne u vodi! Neke alge možda nam odgovaraju na tanjuru kao premaz za svježi morski ulov, ali svatko tko je ikad imao posla s algama u bazenu zna koliko zelena biljka zna biti dosadna. Ona ne samo da zamuti vodu, već i sprječava zabavu u bazenu. Ako ste informirani o najčešćim uzrocima stvaranja algi i pridržavate se uputa za održavanje vode u bazenu, stvorit ćete najbolje uvjete za čistu i bistru vodu. 

A ako voda ipak pozeleni, imamo nekoliko jednostavnih trikova kojima se možete riješiti dosadnih algi u bazenu.

Kako nastaju alge u vodi u bazenu?

Nastajanju algi pogoduju različiti faktori. Ako poznajete uzroke, s odgovarajućom njegom možete spriječiti nastajanje algi.

Vrijeme

Kao i mnoge druge biljke, alge uspijevaju u toplim i vlažnim uvjetima. Ako je bazen trajno izložen jakom suncu, tople temperature pružaju optimalno tlo za razmnožavanje brojnih vrsta algi. Promjenjivo vrijeme – poput ekstremne vrućine i obilne kiše koja se brzo smjenjuje – također uzrokuje rast algi. Bazeni koji su izgrađeni u blizini živica, ograda ili zidova i izloženi su čestim promjenama sjene i sunca također potiču rast algi.

Onečišćenje

Lišće, nečistoće, kosa, kreme za sunčanje i prhut najčešći su uzroci onečišćenja vode u bazenu. Što je više izvora klica u vodi, to se lakše alge razmnožavaju.

Udio klora

Dobro sredstvo za dezinfekciju treba svakom bazenu – makar za uništavanje štetnih bakterija. Ako je udio klora prenizak, u bazenu se mogu pojaviti alge bez obzira na klor.

pH vrijednost

Alge u bazenu često se mogu povezati s pogrešnom pH vrijednošću. Idealna pH vrijednost je između 7,0 i 7,4. Ako je pH vrijednost preniska ili previsoka, dodani klor ne može optimalno djelovati i bazen postaje osjetljiviji na širenje bakterija i klica.

Održavanje bazena

Svim uzrocima prethodi jedno: bazen treba održavati na odgovarajući način. Upoznajte se s pravilnim održavanjem bazena i koristite male pomoćnike kao što su roboti za čišćenje bazena ili sustavi za filtriranje kako biste se zaštitili od skliskih uljeza.

Korak po korak: kako očistiti bazen od algi?

Sa savršenom kombinacijom fizičkog napora i uporabe kemikalija, možete ukloniti alge iz svog bazena i istovremeno spriječiti njihov rast. Niže donosimo potrebne korake:

1. korak: testiranje pH vrijednosti

Ako iznenada vidite zelenu vodu u bazenu, pH vrijednost je sigurno previsoka. Stoga najprije izmjerite pH vrijednost i udio klora u vodi pomoću uređaja za testiranje ili test traka. Ako je pH vrijednost previsoka, možete koristiti pH minus kako biste je doveli u odgovarajući raspon od 7,2. Udio klora trebao bi biti oko 0,3 g/ml - samo ako je vrijednost preniska, onda trebate koristiti tablete ili granule.

2. korak: temeljito čišćenje

Čišćenje ne možete izbjeći. Bazen treba vrlo temeljito očistiti. Uklonite prljavštinu s mrežom i oribajte alge sa stijenki i dna bazena odgovarajućom četkom za bazen. Za pločice se mogu koristiti čelične četke, ali za folije je neophodna mekša četka. Ako postoji posebno jaka zaraza algama, filtar može pomoći pri usisavanju algi iz vode - ventil sustava filtra tada treba postaviti na "Waste" (otpad).

3. korak: šok kloriranje

Kako bi voda u bazenu ponovno postala kemijski čista, potreban je klor – i to mnogo. Najbolji način da to učinite je dodavanje tableta super klora ili granula super klora, koje se mogu koristiti za šok kloriranje, u plutajuće dozatore. Koliko je potrebno za vaš bazen možete saznati iz uputa na pakiranju. Važno je da pH vrijednost bude optimalno podešena - 7,2 je optimalna vrijednost pri temperaturi vode između 15°C i 18°C.

4. korak: aktiviranje filtra

Kako biste osigurali da voda pravilno cirkulira i da su posljednje alge filtrirane iz vode, pustite filter da radi najmanje 8 sati, ali po mogućnosti i duže. Ovisno o zaraženosti algama, možda će biti potrebno ponoviti korake 3 i 4.

5. korak: dezinficiranje filtra i pribora

Kako sav vaš trud ne bi bio uzaludan, morate konačno ukloniti neka od mjesta za razmnožavanje algi. Prvi je filtar - temeljito ga očistite kako alge ne biste vratili natrag u bazen. Osim toga, treba dezinficirati sve što je došlo u dodir s vodom u bazenu. To se odnosi i na zračne madrace, igračke, kupaće kostime i slično, koji također mogu prenositi alge.

6. korak: ponovno testiranje vode

Još malo pa gotovo: iz sigurnosnih razloga trebate ponovno testirati pH vrijednost i sadržaj klora u vodi, kojoj je potrebno malo vremena da se nakon šok kloriranja vrati na ispravnu razinu. Sve u redu? Onda se zabavite u bazenu!

Jesu li alge u bazenu opasne?

Inače, alge u bazenu nisu opasne. Brojne su vrste algi koje se rado šire u bazenima. No u pravilu radi se o vrstama žutih, crnih ili zelenih algi koje niti nisu štetne za zdravlje niti uzrokuju značajne štete samom bazenu. Modrozelene alge same po sebi mogu biti opasne za ljude. Međutim, njihovo širenje u domaćim bazenima vrlo je malo vjerojatno jer bi voda iz slavine morala biti jako kontaminirana prije nego što se bazen napuni.

Uklanjanje algi iz bazena: ovako se to radi

Što učiniti ako u bazenu ima algi? Čak i najbolja njega bazena i najmodernija oprema ne mogu uvijek spriječiti pojavu algi u bazenu. Uz ove savjete možete brzo vratiti situaciju pod kontrolu: 

Čišćenje bazena: Alge se posebno vole skupljati na dnu bazena, na zidovima i na stepenicama. Tako da ćete dosta ribati. Ako uložite u robota za bazen, uštedjet ćete sate ručnog rada i možete čistiti bazen automatski. Raspuštene alge tada treba prikupiti mrežom i vodu ispumpati kroz sustav filtera. Ovisno o jačini zaraze algama, ostavite sustav da radi 24-48 sati ili čak i dulje. 

pH vrijednost: Provjerite pH vrijednost i po potrebi je ponovno podesite na 7,2. 

Šok kloriranje: Ovisno o tome koje klorno sredstvo koristite, sada morate dodati preporučenu količinu klornih granula (ili, ako je jako onečišćeno, bazenski šoker sa stabiliziranim klorom) u vodu putem sustava filtera. Cirkulacijska pumpa bi sada trebala raditi najmanje 24 sata. Zatim očistite filtere. 

Sredstvo protiv algi: Nažalost, ne postoji čarobno sredstvo protiv algi za bazene. Međutim, kako biste smanjili rizik od nove zaraze, trebali biste dodati odgovarajući algicid u očišćeni bazen putem sustava filtera. Ako je voda jako mutna, preporučujemo i flokulant koji veže fine mutne tvari u vodi. Filtarski sustav tada može filtrirati veće čestice. 

Provjerite vrijednosti klora i pH vrijednost: Prije ponovnog odlaska na plivanje ponovno provjerite vrijednosti klora i pH vrijednost i po potrebi ih prilagodite.

 

Mogu li se protiv algi boriti kućanskim sredstvima?

Ne postoje stvarno učinkovite alternative kemijskim uništavačima algi. Jednom kada su tamo, alge se šire tako brzo i uporno da kućna sredstva jedva imaju šanse. Aktivni kisik je nježnija alternativa kloru. Međutim, to zahtijeva veću pozornost pri doziranju i mora se još pomnije pratiti.

Dodatni savjet: Koju god kemikaliju koristite, pažljivo provjerite upute proizvođača i držite se navedenih količina. Prilikom rukovanja kemijskim sredstvima uvijek trebate nositi rukavice i po mogućnosti zaštitnu odjeću. Ponekad se preporučuje maska za disanje kako bi se spriječilo udisanje otrovnih tvari.