Optimalna pH vrijednost vode u bazenu

Vlastiti bazen u vrtu je ostvarenje sna. Kako vaša zabava u bazenu ne bi imala ozbiljne posljedice, redovito provjeravajte pH vrijednost vode. Ako je vrijednost kisela, neutralna ili lužnata, postoji opasnost za vaše zdravlje i bazen.

pH vrijednost pokazuje koliko je voda u bazenu prožeta vodikovim ionima. Ako je koncentracija previsoka ili preniska, riskirate iritaciju kože i očiju. Na bazenu se mogu stvoriti teške naslage kamenca te sredstva za pročišćavanje vode možda više neće djelovati ispravno.

pH vrijednost u svom bazenu trebali biste mjeriti barem jednom ili dva puta tjedno. Je li se pH vrijednost vode u vašem bazenu promijenila? Objasnit ćemo zašto i kako je možete vratiti u ravnotežu.

Koja je optimalna pH vrijednost vode u bazenu?

pH vrijednost mjeri se na ljestvici od 0 do 14. Pravilo je: što je pH vrijednost niža, to je veća kiselost, a što je pH vrijednost viša, to je veća lužnatost vode. Ustaljen naziv je tvrda i meka voda. 

Optimalna pH vrijednost za ljudsku kožu je 5,5, što je blago kiselo. Međutim, s vodom je drugačija situacija: ako je previše kisela, napast će metalne dijelove vašeg bazena i također bi mogla iritirati vaše oči. Suze imaju pH vrijednost od 7,0 do 7,5. 

Idealan raspon za ugodan doživljaj u bazenu, ali i u kojem svi proizvodi za njegu vode najbolje djeluju, je između 7,2 i 7,4. Ovo je neutralno područje. Ako želite povećati pH vrijednost vode u bazenu, potrebne su vam lužnate, a ako želite smanjiti, kisele granule.

Što će se dogoditi ako je pH vrijednost vode u bazenu preniska?

Ako pH vrijednost vode u vašem bazenu padne ispod 7,2, ona je u kiselom području i naziva se mekom vodom. Iako je vjerojatnost preniske pH vrijednost mala, ne biste se trebali kupati u ovoj vodi, već prvo povisite pH vrijednost. U protivnom postoji povećan rizik od korozije metala, na primjer na ljestvama za bazen ili prednjim svjetlima od nehrđajućeg čelika. Osim toga, niska pH vrijednost može dovesti do iritacije očiju i kože i smanjenja učinkovitost proizvoda za održavanje vode. Također možete jasno osjetiti miris klora.

Zašto pada pH vrijednost vode u bazenu?

Uzrok je većinom kiša jer s prosječnom pH vrijednošću od 5,6 do 5,8, nalazi se u kiselom području ljestvice. Srećom, svoj bazen možete jednostavno zaštititi: ako vremenska prognoza najavljuje kišu, pokrijte bazen pokrivačem za bazen.

Kako povisiti pH vrijednost vode u bazenu?

Je li voda u vašem bazenu kisela? Učinite sljedeće:

1. Pomiješajte pH Plus i toplu vodu u kanti prema uputama proizvođača. 

2. Osigurajte dovoljno kretanja vode u vašem bazenu kroz sustav pumpe. 

3. Mješavinu pH Plus i vode ravnomjerno ulijte u bazen s uključenim sustavom filtera kako bi sve moglo cirkulirati. 

4. Pustite vodu da cirkulira još 10 minuta. 

5. Sada možete provjeriti pH vrijednost i prilagoditi je ako je potrebno.

 

Što će se dogoditi ako je pH vrijednost vode previsoka?

pH vrijednost iznad 7,8 previsoka je za vodu u bazenu – i nije neuobičajena. Takozvana tvrda voda ima visok sadržaj kamenca i dovodi do stvaranja naslaga u bazenu. Osim toga, dezinfekcijski učinak klora smanjen je za 50%. Voda postaje mliječna i mutna i počinju se stvarati alge. Osim toga, previsoka pH vrijednost može dovesti do iritacije kože, očiju i sluznice jer tvrda voda narušava prirodni kiselinsko-bazni omjer kože i sluznice. Ovo je jedan od razloga zašto biste trebali izbjegavati kupanje u bazenu ako je pH vrijednost previsoka**.

Zašto raste pH vrijednost u bazenu?

Važan razlog za previsoku pH vrijednost je nadolijevanje vode u bazenu na početku sezone kupanja: u vodi ima ugljičnog dioksida, u obliku kalcijevog karbonata ili kalcijevog hidrogenkarbonata jer je otopljen u vodi. Zbog cirkulacije vode, ugljični dioksid se oslobađa iz vode i plinovi izlaze, voda postaje lužnatija, a time i pH vrijednost raste. pH vrijednost također mogu povisiti i sunčeve zrake ili solarni paneli koji zagrijavaju vodu u bazenu, krema za sunčanje i drugi kozmetički proizvodi.

Kako možete spustiti pH vrijednost vode u bazenu?

Prije kupanja treba se istuširati, primjerice u vrtnom tušu. To će vam pomoći da isperete kremu za sunčanje i slično i spriječiti da pH vrijednost u vodi u bazenu postane previsoka. Granule kiseline u vodi bazena također sprječavaju ispuštanje ugljičnog dioksida. Upotrijebite sustav pumpe kako biste osigurali dovoljno kretanje vode, dodajte pH Minus u vodu prema uputama proizvođača i pustite vodu da cirkulira još 10 minuta kako biste smanjili pH vrijednost. Prije ponovnog odlaska na plivanje ponovno provjerite vrijednost i po potrebi dodatno prilagodite.

Kako izmjeriti i regulirati pH vrijednost u bazenu?

Osim kišnice, kreme za sunčanje i sličnog na pH vrijednost utječu i drugi utjecaji iz okoliša, temperatura vode i učestalost korištenja bazena. pH vrijednost možete regulirati dodacima pH Plus ili pH Minus. Ovi proizvodi dostupni su u obliku granula. 

Za mjerenje pH vrijednosti u vašem bazenu trebat će vam test uređaj ili test traka. Test traku uronite u vodu prema uputama proizvođača i na temelju diskoloracije testnih polja možete vizualno vidjeti kolika je pH vrijednost u vašem bazenu. Elektronički test uređaj prikazuje rezultat mjerenja na zaslonu. 

Ovisno o vrijednosti dodajte pH Plus ili pH Minus. Pri doziranju točno slijedite upute na pakiranju. Potrebna količina sredstva navedena je u gramima ili mililitrima po kubnom metru volumena bazena, što rezultira povećanjem ili smanjenjem pH vrijednosti za 0,1 - obično 100 grama granula na deset kubnih metara volumena bazena. Imajte na umu: broj kubičnih metara mora odgovarati stvarnom kapacitetu vašeg bazena, a ne ukupnom volumenu! Postupno se približavajte optimalnoj pH vrijednosti. Za optimalan i smislen rezultat ponovno izmjerite pH vrijednost.