Sve o ispravnoj njezi i čišćenju bazena

Održavanje i čišćenje bazena

Jednom godišnje temeljito očistite bazen.

Korak 1: Ispustite vodu (u kanal ili na vlastito zemljište) te uklonite sve alge i nakupine kamenca s posebnim sredstvima za čišćenje.

 

Korak 2: Filtar uređaj očistite sukladno uputama za uporabu. Većinom je potrebno obnoviti pješčani filtar.

Filteri za bazene >>

Korak 3: Ako se na rubovima bazena stvorio masni sloj – čiji se uzrok nalazi u okružju bazena, npr. pelud,  cvijeća -  uklonite s posebnim čistačem za rubove bazena. I prilikom održavanja pokrova za bazen koristite posebna sredstva za čišćenje. Sredstva za čišćenje kućanstva se pjene i mogu oštetiti filter uređaj i promijeniti pH vrijednost vode. Ako je pH vrijednost previsoka, rezultat su iritacije kože i upale, osim toga učinkovitost sredstava za njegu vode može se znatno smanjiti.

Korak 4: Sve je ponovno svježe? Onda napunite bazen vodom, odredite pH vrijednost i dodajte odgovarajuću količinu klora. Sad je sve spremno za iduće osvježenje na vašoj vlastitoj plaži.

Pročišćavanje vode >>


Ovako će osvježavajuća voda ostati modra

Postoje mnogi faktori koji utječu na vodu u bazenu. Alge, razne čestice, promjene pH vrijednosti, pogrešna razina klora i previše kamenca – samo su neke od njih. Naravno, za sve probleme postoje i rješenja, jer često se radi o malim pomacima kemijskih parametara. S nekoliko mjerenja kao i s odgovarajućim preparatima kupanje u svježoj vodi može se nastaviti.

Nagradno pitanje: Ako napunim potpuno novi bazen vodom sredinom ljeta, koliko dugo će trajati uživanje u osvježenju dok se vode na pokvari? Odgovor: niti 24 sata u nepovoljnijim uvjetima. Rezultat je jasan: Ako ste postavili bazen, ne možete izbjeći održavanje kvalitete vode. Redoslijed je sljedeći: prvo izmjerite, zatim ispravite i tek onda se možete kupati. Općenito vrijedi da tijekom dana bacite oko na bazen. Najmanje jednom tjedno provjerite pH vrijednost i razinu klora. Istovremeno biste trebali očistiti i dno bazena i filter uređaj. Jednom godišnje ispustite vodu i temeljito očistite bazen.

Ako pH vrijednost nije u normalnim granicama, koristite sredstva za povećanje ili smanjenje pH vrijednosti za vraćanje vrijednost u optimalnu. Nemojte odugovlačit s time jer cijeli krug održavanja vode u bazenu (dezinfekcija, zaštita od algi, zaštita od korozije itd.) funkcionira optimalno samo pri ispravnoj pH vrijednosti. Ne smijete zaboraviti ni dezinfekciju vode s klorom. Pri visokim temperaturama klice se brže množe. S brzotopivim klor tabletama (odnosno s aktivnim kisikom) možete brzo podesiti vrijednost. Kontrola razine klora pripada redovitim zadacima za održavanje vode. Ako je vrijednost previsoka, postoji opasnost po zdravlje; najjednostavnije rješenje je da ispustite nešto vode i napunite bazen svježom vodom.

Pročišćavanje vode >>

Alge pripadaju nepoželjnim gostima u bazenu. Tjedno dodavanje algicida spriječit će, odnosno uništiti, njihovu pojavu. Samo dodavanje klora nije dovoljno jer alge polako postaju otporne na dezinfekcijska sredstva. Čak i najmanja onečišćenja ili lebdeće čestice (flokulacija) moraju odmah van iz vode. Pješčani filtar nije dovoljan za  njihovo uklanjanje. Sredstvo za flokulaciju veže čestice te će ostati u filtru. Prilikom toga je važno da sredstvo za flokulaciju i filtar odgovaraju jedno drugome. Oprezno ako imate filtar s kartušom – pridržavajte se uputa za uporabu.

 

pH vrijednost

pH vrijednost pokazuje je li voda u bazenu više lužnata ili kisela. Idealna vrijednost za vaš bazen se nalazi između 7,2 i 7,4 pH. Niže vrijednosti znače da je voda kisela, a više da se radi o lužnatoj okolini. Vrijednost možete izmjeriti pomoću testnog uređaja, trakica ili cjevčica, čija promjena boje omogućuje očitavanje vrijednosti iz tablice.

  • Nakon što ste napunili bazen vodom prvo izmjerite pH vrijednost (ispravno: 7,2 – 7,4) prije dodavanja dezinfekcijskih sredstava i sredstava za zaštitu od algi
  • Također provjerite pH vrijednost zelen vode u bazenu prekrivene algama. Tek nakon toga provedite šok kloriranje sa super granulama klora.

Pročišćavanje vode >>

 

 Brza pomoć

 ✔ Za optimalno čišćenje dna bazena

 ✔ Potpuno automatizirano upravljanje

 ✔ Integrirani filter sustav