Nema sumnje, kvaliteta vode je bitna za bezbrižno uživanje u bazenu. Bakterije, gljivice i prljavština mogu naglo prekinuti to uživanje. Zato ne izbjegavajte redovito čišćenje bazena, dobre sustave filtera i učinkovitu kontrolu algi. Nažalost, to nije dovoljno ako ne koristite sredstva za održavanje vode u bazenu. Najčešće sredstvo za održavanje vode u bazenu čistom je klor – i postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada ga koristite. 

U daljnjem tekstu saznajte koje vrste klora postoje, kako ih najbolje dozirati i koje alternative možete koristiti.

Za uživanje u zdravoj vodi u bazenu, razina klora u bazenu mora biti odgovarajuća.

Sunce sja, voda u bazenu blista na svjetlu, a ništa nije ugodnije od osvježavajućeg kupanja. Prije nego što uronite u vodu, obratite pozornost na jednu vrijednost koja značajno pridonosi zdravlju svih kupača: sadržaj klora u vodi - jer voda koja izgleda bistro nije uvijek kemijski čista.

To je najlakše objasniti na sljedećem primjeru. Kada se kupate, cijelo tijelo dolazi u kontakt s vodom. Nije neuobičajeno da se nešto od toga proguta, pogotovo kada djeca plivaju i igraju se u bazenu. Zbog toga je još važnije uvijek znati vrijednost klora u vodi kako biste je mogli regulirati ako je potrebno. Dakle, ništa ne stoji na putu opuštajućem poslijepodnevu u bazenu!

Što učiniti ako je pH vrijednost previsoka?

 Posljedice:

- iritacija očiju
- iritacija sluznice
- oštećenje bazena ili konstrukcije
- stvaranje kamenca
 
Rješenje:
 
Dodajte pH minus granulat i uključite sustav filtriranja.
 

Što učiniti ako je pH vrijednost preniska?

 Posljedice:

- korozija metala
- neugodan miris
- slabo djelovanje sredstava za održavanje vode
- iritacija dišnih puteva i sluznice
 
Rješenje:
 
Dodajte pH plus granulat i uključite sustav filtriranja.
 

Optimalno dezinficirano: kolika vrijednost klora treba biti?

Osnova svakog kemijskog tretmana vode je besprijekorno funkcionirajući sustav filtera. Njihov glavni zadatak je kruženje vode. Voda se pumpa iz bazena u sustav filtera, tamo se čisti i ispire natrag u bazen. Filtarski sustav također dobro služi kada je u pitanju dezinfekcija jer ravnomjerno raspoređuje kemikalije koje se dodaju u bazen po cijelom bazenu. 

Po bistroj, čistoj vodi možete zaključiti da vaš sustav filtriranja dobro radi. Unatoč tome, klice i bakterije se još uvijek mogu naći u njemu. Ove sićušne kupače treba napasti kemijskim sredstvima. Poželjno je koristiti klor. Koristiti preveliku količinu klora je kontraproduktivno - jer voda koja je previše klorirana također nije dobra za vaše zdravlje. To zna svatko tko se vratio crvenih očiju nakon kupanja na javnom bazenu. 

Kako se to ne bi dogodilo vašim kupačima, potrebno je redovito provjeravati razinu klora u bazenu. Slobodni klor je važan jer se samo ovaj udio klora aktivno bori protiv bakterija i klica. Vrijednost slobodnog klora treba biti između 0,3 i 0,6 mg/l. Osim slobodnog klora u vodi postoji i vezani, odnosno iskorišteni klor. Previše kombiniranog klora u vodi prepoznaje se po neugodnom mirisu bazena. Količina vezanog klora treba biti između 1 i 2 mg/l. Kombinirani klor može se smanjiti šok kloriranjem. Stoga možda ima smisla provoditi redovito šok kloriranje jednom mjesečno.

Brzo mjerenje: Kako odrediti sadržaj klora u vodi?

Postoje različiti načini za određivanje količine klora u bazenskoj vodi: 

Test trake

Slično mjerenju pH vrijednosti, test traka se jednostavno stavi u vodu i ona promijeni boju. Na temelju boje možete upotrijebiti shemu boja kako biste vidjeli kolika je koncentracija klora u vodi.

Uređaji za testiranje

Uređaji za testiranje su također jednostavni za korištenje. Uređaj uronite u vodu i onda možete očitati ne samo sadržaj klora, već i pH vrijednost. Odgovarajuće tablete se dodaju u vodu koja se ispituje tako da promijeni boju. U ponudi su i elektronički uređaji, ali oni su na drugoj cjenovnoj razini i stoga se koriste samo u vrlo velikim bazenima, na primjer u javnim bazenima. 

Savjet: želite li da se sadržaj klora u vašem bazenu automatski mjeri i kontrolira? I to je moguće. Odgovarajući sustav doziranja umjesto vas brine o oba radna koraka i tako osigurava postojanu kvalitetu vode.

Zašto mi treba klor u bazenu?

Klor održava bazen čistim i bez mikroba. Koliko god se trudili spriječiti ulazak prljavštine u bazen, nikada nećemo u potpunosti uspjeti. Svaki put kad skočimo u hladnu vodu, sa sobom unesemo strana tijela kao što su ljuskice kože, dlake, krema za sunčanje ili pijesak. Nijedna voda nije sigurna od lišća, malih grana ili insekata. Sredstva za održavanje vode u bazenu su neophodna kako bi se sve klice i bakterije suzbile te kako bi voda ostala bistra.

Klor ima nekoliko prednosti: jeftin je i lako se dozira, neosjetljiv je na visoke temperature i pouzdano se bori protiv bakterija.

Koji klor je idealan za moj bazen?

Organski klor kombinira se s vezivom (cijanurna kiselina). Zato se tek postupno aktivira kada dođe u kontakt s bakterijama i bori se s njima. UV zračenje slabo djeluje na organski klor pa se prvenstveno koristi za dugotrajno kloriranje bazena ljeti. 

Anorganski klor ne sadrži stabilizator i reagira čim se doda u vodu. Sadržaj klora je izuzetno visok od samog početka, ali se također brzo troši. U vanjskim bazenima UV zračenje sunca čini ostalo i dodatno ubrzava brzu razgradnju molekula klora. Zbog toga se anorganski klor prvenstveno koristi za šok kloriranje, gdje je potrebno brzo postići visok sadržaj klora.

 

Kako pravilno koristiti klor?

Klor za osobnu upotrebu dostupan je u različitim oblicima. Tablete klora za bazene postale su jednostavna metoda za dugotrajno kloriranje. U vodu se dodaju preko plutajućeg dozatora koji ih ravnomjerno raspoređuje. Međutim, u vrlo velikim bazenima, tablete mogu brzo postati skupe jer je za veliku količinu vode potreban odgovarajući broj tableta. 

Granule klora često se koriste za šok kloriranje jer povećavaju sadržaj klora u vodi mnogo brže nego tablete. Granule je često potrebno otopiti u kanti vode prije upotrebe kako bi se izbjegle mrlje. Tekućina se zatim ulijeva u vodu na rubu bazena. Još praktičnije su granule klora u vrećicama koje se jednostavno otvore i dodaju u bazen na ulaznim mlaznicama. 

Tekući klor se uglavnom koristi u bazenima sa sustavima za doziranje jer oni mogu mjeriti sadržaj klora u vodi i ponovno ga dozirati ako je potrebno. Kanistri su spojeni na pumpu za doziranje i posebno su prikladni za vrlo velike bazene i bazene.

Koliko klora za koji bazen?

Optimalan sadržaj klora u bazenu je između 0,3 i 0,6 mg klora po litri vode. Ova se vrijednost odnosi na slobodni, nevezani klor, koji još nije "potrošen" u borbi protiv bakterija i sposoban je za dezinfekciju. Ako je vani jako toplo duže vrijeme i često se koristi bazen, preporučuje se doza do 1,2 mg. Kombinirani klor je već potrošen i već je pobijedio sve zagađivače. Ova vrijednost ne smije prelaziti 0,2 mg po litri. 

Koliko slobodnog klora trebate za svoj bazen ovisi o veličini. Ukupna količina vode može se izračunati na sljedeći način: 

Pravokutni bazeni: duljina x širina x dubina = količina vode u m³ 

Okrugli bazeni: radijus x radijus x Pi x dubina = količina vode u m³ 

Zatim ukupnu količinu vode pomnožite s preporučenom vrijednošću klora po litri i znat ćete koliko vam je klora ukupno potrebno. 

Važno: Ispravna pH vrijednost je presudna za optimalan učinak klora. Dezinficijens može pružiti dovoljnu zaštitu od klica i bakterija samo pri pH vrijednosti od približno 7,2.

Pravo doziranje za prvo punjenje

Mnogi proizvođači preporučuju nešto veću količinu klora od oko 3 mg po litri za početno punjenje bazena. U pravilu u vodi nema klora, a rizik od prisutnosti bakterija i prljavštine je relativno visok. Sadržaj slobodnog klora se zatim smanjuje tijekom vremena i povećava kontrolu klica.

Početno kloriranje ne treba miješati sa šok kloriranjem. Šok kloriranje se treba provesti otprilike svaka dva tjedna, a ako postoji velika kontaminacija, npr. zbog algi, jakih oluja ili divljih životinja. Bazenska voda je jako predozirana brzo-topivim klorom, tako da se klice i prljavština uspješno uništavaju. Filtarski sustav tada mora raditi najmanje 8 sati (duže ako je jako onečišćen). Tijekom šok kloriranja treba izbjegavati kupanje.

Savršeno dozirano: Kako održavate konstantnu razinu klora u vodi?

Od granula do tableta, klor je dostupan u raznim oblicima. Kako bi količina ispuštena u vodu ostala konstantna, preporučujemo korištenje plutajućeg dozatora. On pluta u vodi i regulirano ispušta aditive za bazen kao što je klor. Neki dozirni plovci također imaju termometar koji vam omogućuje provjeru temperature vode. 

Ako želite točno znati, možete investirati u sustav za doziranje klora. Time se svaki dan mjeri vrijednost klora i automatski prilagođava količina dodavanjem tekućeg klora.

Koji čimbenici mogu utjecati na vrijednost klora (i učinak klora)?

Vrijednost klora i učinkovitost klora u bazenskoj vodi zapravo ovisi o različitim čimbenicima:

Što učiniti ako u bazenu ima previše klora? 

 Redovito provjeravanje razine klora je bitno. U specijaliziranim trgovinama dostupni su brojni proizvodi za mjerenje - od jednostavnih test traka do digitalnih uređaja za testiranje. Ako je udio previsok, postoje metode za smanjenje razine klora u bazenu: 

Uklonite pokrov bazena: UV zračenje ubrzava razgradnju klora. 

Plivanje: Molimo samo s umjereno visokim razinama klora! Na taj način u vodu dospijeva više prljavštine (čestice kože, dlake, krema za sunčanje itd.), što znači da se klor brže razgrađuje. 

Pričekajte: s vremenom se sadržaj slobodnog klora smanjuje zbog prirodne razgradnje. 

Promijenite vodu u bazenu: ako je razina klora previsoka, ispustite dio vode i ulijte novu. 

Kemijska sredstva: ako su razine klora vrlo visoke, potrebne su kemikalije. Uobičajena sredstva za neutralizaciju su natrijev tiosulfat i vodikov peroksid. Pri određivanju količina voditi računa o uputama proizvođača i stupnju predoziranja!

Alternative kloru kao sredstvu za dezinfekciju

Svatko tko je osjetljiv na klor može koristiti alternative. Aktivni kisik je nježniji prema koži, ali je i osjetljiviji na temperature tople vode: ako se bazen zagrije na više od 25°C, učinak dezinfekcije se smanjuje. Vrijednosti se stoga moraju pomnije kontrolirati kada se koristi aktivni kisik. Stručnjaci također preporučuju dodatno šok kloriranje kako bi se uklonile opasnosti od bakterija ili drugih stranih tvari. 

Sustav UV dezinfekcije nudi moderniju metodu dezinfekcije bazenske vode. Iako ovo ne funkcionira potpuno bez klora, enormno smanjuje količinu potrebne kemikalije, budući da do 80% bakterija ubija zračenje ultraljubičastog svjetla. 

Brom se također često koristi kao alternativa ili u kombinaciji s klorom. Iako je brom nešto skuplji i slabiji oksidacijski učinak, pouzdano dezinficira i pri višim temperaturama.