Čobanac: recept i upute za pripremu

Corbanac: recept i upute
Ljutkasto, sočno, nepcu neodoljivo — saznajte tajnu pripreme tradicionalnog slavonskog čobanca i uživajte u jednoj od najpopularnijih delicija naših istočnih krajeva!
 
Mađari imaju gulaš, Indijci curry, Francuzi beef bourguignon, a imamo i mi predstavnika u kategoriji mesnih variva! Popularni čobanac zvijezda je druženja i slavlja diljem Slavonije i Baranje, a neodoljivom aromom ljute paprike mami kako domaće, tako i strane slanokusce.
 
Iako vam se možda čini da za dobar čobanac treba imati tajne vještine, recept je jednostavan i postoje sigurni koraci kojima ćete postići pravi okus slavonskog čobanca. Pročitajte naše savjete, a u svemu ostalom eksperimentirajte sami, jer metoda pokušaja i pogrešaka nikad neće biti ovako slasna!

Oprema potrebna za pripremu čobanca u kotliću

Oprema za pripremu corbanca

Poseban je gušt kuhati čobanac na otvorenom, dok se zrakom šire prepoznatljivi mirisi luka i paprike, a svi s nestrpljenjem iščekuju probati prvu žlicu. Evo što vam sve treba za kuhanje slavonskog čobanca u kotliću!

Kotlić za kuhanje

Kotlići su praktični lonci za kuhanje na otvorenoj vatri, a dobri za kuhanje fiša, paprikaša, gulaša i, naravno, čobanca. Najčešće su izrađeni od čelika, lijevanog željeza ili emajliranog metala, jer su ti materijali otporni i dugotrajni, a omogućuju ravnomjernu raspodjelu topline.

Tronožac i lanac

Tronošci koji u središtu imaju lanac i kukicu na kojoj visi kotlić stabilni su, a praktični za kuhanje na otvorenom. Jednostavno se montiraju i ne zauzimaju puno mjesta, tako da su sjajna opcija za sve koji vole uživati u domaćem jelu na žlicu, čak i kad su u prirodi.

Drvena kuhača

Podrazumijeva se da vam za miješanje jela treba kuhača, no pripazite na veličinu i nabavite drvenu kuhaču s dovoljno dugačkom drškom za kuhanje čobanca u velikom loncu. Osim dobrog pribora za roštilj , prekaljeni majstori kuhanja na otvorenom imaju i takozvano “veslo” za kuhanje čobanca — drvenu kuhaču s dugom drškom i velikom plosnatom površinom za miješanje.

Drva ili briketi za vatru

Jednom kad imate lonac, tronožac i kuhaču, sve što je preostalo jest pripremiti vatru! Obavezno vam trebaju suha drva za potpalu , a stavite prvo tanje, zatim debele cjepanice kako bi vatra brzo rasplamsala i ostala jaka i konstantna. Ako koristite brikete za roštilj i ugljen za roštilj , pripazite da ih nabavite na vrijeme. Ako niste sigurni u svoje vještine potpale, imamo za vas i savjete kako zapaliti brikete za roštilj !

Recept za pravi slavonski čobanac (za 10 osoba)

Recept za slavonski čorbanac

Kao i recepata za kotlovinu, recepata za slavonski čobanac postoji koliko god ima gurmana koji ga prave. Zato ćemo vam u nastavku objasniti temeljni čobanac recept za 10 osoba, a vi ga dalje možete prilagođavati po svom ukusu i brojnosti društva!

Sastojci za čobanac

Za 10 osoba vam treba:
 
● 2 žlice svinjske masti
● 6 glavica luka srednje veličine
● 1 kg svinjetine od buta ili plećke
● 1,5 kg junetine od buta ili plećke
● 1,5 kg mesa divljači (srna, vepar, jelen, itd)
● 0,5 kg svinjskih nogica
● 2,5 dl bijelog vina ili pasirane rajčice
● 3-4 češnja češnjaka
● 2-3 žlice slatke mljevene paprike
● 1 žlica ljute mljevene paprike
● 5-6 lista lovora
● sol 
● papar
● 2 kocke za goveđu juhu (opcionalno)

Step-by-step priprema čobanca u kotliću

 Da biste lakše pratili, podijelili smo recept za čobanac u jednostavne korake:

1. Pripremite sastojke. Vrlo sitno narežite luk ili ga usitnite štapnim mikserom. Sve vrste mesa narežite na kocke (srednje veličine, ali dovoljno male da stanu na žlicu), zatim ih stavite u odvojene posude.

2. Sjeckani luk stavite na svinjsku mast i lagano pržite dok ne dobije zlatnu boju. Zatim dodajte 3 do 4 dl vode i nastavite lagano pirjati otprilike 10 do 15 minuta, dok ne vidite da je tekućina isparila.

3. Dodajte kockice divljači i dinstajte na luku oko 15 minuta. Dodajte 0,5 l vode i kuhajte još 30 minuta.

4. Dodajte svinjske nogice i sve skupa dinstajte oko 15 minuta. Dodajte 0,5 l vode i kuhajte još 30 minuta.

5. Tijekom kuhanja dodajte lovorov list.

6. Isto ponovite s kockicama junetine: dinstajte na luku oko 15 minuta, zatim dodajte 0,5 l vode i kuhajte još 30 minuta.

7. Dodajte svinjetinu i dinstajte 10 min, Ako ste odabrali staviti goveđe kocke, sada ih razmutite u 0,5 l vode i dodajte. Ako ne, dodajte samu vodu i kuhajte još 25 minuta. 

8. Dodajte usitnjeni češnjak, sol, papar, obje vrste mljevene paprike, zatim koncentrat rajčice ili bijelo vino. Samo je bitno jelu daje notu kiseline, zato možete birati želite li radije bijelo vino ili koncentrat rajčice.

9. Ostavite da krčka još 20 minuta. Dok čekate, probajte i postupno dodajte još soli i ljutog feferona po želji.

10. Nakon kuhanja ostavite 15 minuta da stoji, zatim prionite na jelo!

 

Čobanac na štednjaku – alternativa za pripremu kod kuće

Čorbanac na štednjaku

Ako nemate priliku kuhati čobanac na otvorenom, štednjak je sasvim dobra alternativa. Pratite sve korake kao u receptu, ali pazite da nemate previše sastojaka u loncu — za gore navedenu količinu bi bilo dobro podijeliti sastojke i paralelno kuhati u dva velika lonca.

Također pripazite da dinstate luk polako i na polaganoj vatri, a meso kuhate na umjereno jakoj.

Tajne i trikovi za najukusniji čobanac

Dobro meso

Trebaju vam tri vrste mesa: junetina, svinjetina i neka vrsta divljači za treće meso. To može biti jelen, srna ili vepar/divlja svinja, ovisno o tome što vam je dostupno, a jelu se opcionalno dodaju svinjske nogice za gustoću.

Stalno miješajte

Ne morate panično miješati dok vam se ne umori ruka, ali čobanac nije jelo koje možete ostaviti bez nadzora, tako da budite prisutni dok se krčka i lagano miješajte.

Stavite dovoljno luka

Možda vam se ova količina luka čini pretjerana, no vjerujte nam da je puno luka ključno za finalan okus. Čobanac nema puno sastojaka, zato nemojte ništa smanjivati!

Dobra paprika

Majstori ne odaju svoje tajne, no jedno uvijek naglašavaju: bitno je odabrati pravu papriku! Potrudite se nabaviti mljevenu papriku domaćih proizvođača, jer od toga dolazi tradicionalni okus čobanca kakvog znamo i volimo.

Najčešće pogreške kod pripreme čobanca – i kako ih izbjeći

Pogreške kod pripreme čorbanca

Krivi izbor mesa

Iako odabir mesa ovisi o vašem ukusu, nemojte staviti samo onu vrstu koja vam je najdraža. U čobanac idu barem dvije, tri vrste mesa, a prepoznatljiv okus čobanca dolazi upravo iz kombinacije svinjetine, junetine i divljači. Osim toga, pazite da ne uzimate komade koji imaju previše masti, a najsigurniji odabir su but ili plećka.

Stavljanje mesa u lonac odjednom

Imajte na umu da se različite vrste mesa razlikuju po žilavosti, pa svakoj treba određena duljina kuhanja da zadrži mekoću i sočnost. Ako sve odjednom ubacite u lonac, svinjetina će biti izuzetno žilava dok ostali komadi budu gotovi, zato je bitno meso dodavati postupno. Princip je ovaj: prvo ide divljač, zatim junetina nakon otprilike jednog sata kuhanja, pa svinjetina nakon dva sata kuhanja

Prekratko kuhanje

Čobanac nije jelo koje može nastati u sat vremena. Ako idete računicom iz našeg prijašnjeg savjeta, sve skupa će vam trebati otprilike 3 i pol sata za lagano krčkanje na vatri, a bilo bi dobro da nakon kuhanja čobanac stoji 15 minuta prije jela.

Prerano dodavanje paprike i ostalih začina

Paprika pretjeranim kuhanjem dobije na gorčini, tako da je nikako ne smijete dodati na početku. Uvijek je pravilo dodati papriku otprilike 3 sata od stavljanja luka na početku, a nakon toga se sve skupa kuha još dvadesetak minuta.

Dobar čobanac puni i tanjur i srce

Dobar čobanac puni i tanjur i srce

Bez obzira na to kažete li slavonski ili baranjski čobanac, jedno je sigurno — jednostavna kombinacija dobrog mesa i aromatične paprike rezultirat će sjajnim jelom kojem ne treba puno dodatnih začina i sastojaka. Provjerite našu ponudu kotlića , tronožaca za kotlić i opremite se svim potrebnim sastojcima za kuhanje autentičnog čobanca, kultnog jela naše ravnice!