Biftek: upute za pripremu na roštilju ili tavi

Upute za pripremu bifteka
Uz nekoliko savjeta naučite kako ispeći biftek kod kuće!
 
Biftek, poznat i kao goveđi file, jedno je od najcjenjenijih komada govedine među ljubiteljima mesa. Sočan, mekan i bogat okusom, dobro pripremljen biftek dugo se pamti.
 
Bez obzira tražite li svoj prvi biftek recept ili usavršavate svoje vještine, ovaj vodič će vas provesti kroz sve korake, od izbora mesa do tehnika pečenja. Jer dobro pripremljen biftek nije luksuz rezerviran samo za restorane, možete ga lako pripremiti u vlastitoj kuhinji. 
 

Što je biftek?

Što je biftek

Biftek ili goveđa pisanica, dio je mesa mišića koji se proteže duž kralježnice, izuzetno mekano i nježno, bez žilavih dijelova. Biftek je blagog, profinjenog okusa koji se savršeno slaže s jednostavnim začinima.

Biftek nije bez razloga jedan od najtraženijih komada mesa, njegova kvaliteta prepoznaje se već na prvi zalogaj. Ono što ga izdvaja je prije svega mekano, vlaknasto meso bez žilica, koje se lako reže i još lakše topi u ustima. Sadrži minimalnu količinu masnoće, dovoljno da doda sočnost, ali bez viška koji bi zahtijevao dužu pripremu i upravo zato je idealan za brzu termičku obradu.

Biftek vs. ramstek – Koja je razlika i što odabrati?

Priprema bifteka

Biftek je idealan za brzo pečenje na visokoj temperaturi i servira se najčešće medium rare kako bi zadržao sočnost. Ramstek možda nije tako mekan kao biftek, ali njegov izraženiji okus i više masnoće čine ga favoritom ljubitelja intenzivnijih aroma.

Ako želite nešto nježno i elegantno, biftek je vaš izbor. Za puniji, rustikalniji doživljaj mesa odaberite ramstek. Na kraju, sve ovisi o vašem ukusu i načinu pripreme. A ako se ne možete odlučiti, ma zašto ne probati oba!

Priprema bifteka za pečenje

Priprema bifteka

Kako prepoznati kvalitetan komad mesa

Prvi korak do savršenog obroka je izbor kvalitetnog komada mesa. Pri biranju bifteka tražite tamno crvenu boju, blagu prošaranost masnoćom (tzv. mramoriranost) i debljinu od 2,5 do 4 cm.

Temperiranje mesa prije pečenja – zašto je ključno

Pravilo broj jedan svakog biftek recepta je da nikad ne bacate hladan biftek izravno na roštilj ili u tavu. Hladno meso se peče neravnomjerno, izvana brzo izgori, a iznutra ostaje sirovo. Izvadite ga iz hladnjaka barem 30 minuta prije pripreme da dosegne sobnu temperaturu.

Kada i kako začiniti biftek – sol, papar i marinade

Biftek je jedno od onih jela koje ne traži puno kako bi oduševilo, pod uvjetom da znate kada ga je dovoljno samo začiniti, a kada mu ipak treba marinada. 
 
Ako pripremate kvalitetan komad mesa najčešće je najbolji pristup onaj najjednostavniji. Dovoljno je malo soli i papra neposredno prije pečenja, kako bi prirodan okus mesa došao do izražaja. U tom slučaju, biftek ne treba marinirati.
 
S druge strane, ako koristite nešto tvrđi ili manje sočan komad mesa, marinada za biftek može biti izvrstan saveznik u dodavanju arome i omekšavanju mesa. Idealno je koristiti kombinaciju ulja, začinskog bilja i kiselih sastojaka poput limuna ili octa, ali nemojte pretjerivati. Predugo držanje u marinadi može promijeniti teksturu mesa, pola sata će biti sasvim dovoljno. 
 

Savjeti za postizanje željenog stupnja pečenosti bifteka

Stupanj pečenosti bifteka

Svaki stupanj pečenosti ima svoje zakonitosti i najbolje ga je pratiti uz pomoć kuhinjskog termometra. Ako ga nemate pri ruci, poslužit će i test dodirom, ali termometar daje najprecizniji rezultat.

Evo osnovnih smjernica:

Rare — unutarnja temperatura oko 50-52 °C, pečenje 2-3 minute sa svake strane.

Medium rare — 55-57 °C, 3-4 minute po strani. Ovo je zlatna sredina za većinu steak ljubitelja, savršeno balansira sočnost i teksturu.

Medium — 60-63 °C, 4-5 minuta po strani. Meso je ružičasto u sredini.

Medium well — 65-67 °C, 5-6 minuta po strani. Nema krvi, ali meso još uvijek nije potpuno suho.

Well done — 70 °C i više, pečenje 6+ minuta. Meso je smeđe kroz cijeli presjek, ali često i suše teksture.

Biftek na roštilju

Biftek na roštilju

Za pripremu savršenog bifteka najvažnije je imati kvalitetan roštilj koji ravnomjerno raspoređuje toplinu. Ako želite brzo i precizno kontrolirati temperaturu, plinski roštilj odličan je izbor, ako pak volite autentičan okus dima, roštilj na drveni ugljen pruža neusporediv doživljaj, a ako najčešće roštiljate na balkonu, električni roštilj je praktično rješenje.

Što se tiče potpale, možete birati između drva za potpalu , za stabilnu i dugotrajnu vatru tu su briketi za roštilj i ugljen za roštilj za neodoljivi, karamelizirani okus. Ako su vaš izbor potpale briketi za roštilj , a niste sigurni kako se koriste, znamo kako zapaliti brikete za roštilj .

Priprema roštilja

Prvi korak svakog roštilja je čišćenje rešetki. Upotrijebite četku za roštilj kako biste uklonili ostatke prethodnih obroka i osigurali da meso ne upije nepoželjne okuse ili mirise. Očistite rešetke dok su još vruće, jer ćete tako lakše odstraniti sve naslage.
 
Ako vam je dosta ribanja i tražite najbolji roštilj za terasu ili balkon , izdvojili smo top kandidate u svim kategorijama — najbolji plinski roštilj , najbolji električni roštilj i najbolji roštilj na ugljen .
 
Koji god odabrali, za maksimalno ukusne rezultate vašeg bifteka na žaru, potrebno je da roštilj bude vruć. Kada su rešetke čiste i roštilj dostigne odgovarajuću temperaturu (oko 230–260 °C za biftek), sve je spremno za početak pečenja.

Tehnika pečenja bifteka na roštilju

Biftek na žaru treba peći brzo, kako bi zadržao sočnost i prirodne sokove.
 
Evo smjernica za vrijeme pečenja bifteka na roštilju prema željenom stupnju pečenja: 
 
Rare — 2-3 minute sa svake strane. Meso treba biti crveno u sredini.
 
Medium rare — 3-4 minute sa svake strane. Meso je ružičasto u sredini i vrlo sočno.
 
Medium — 4-5 minuta sa svake strane. Unutrašnjost je ružičasta, ali malo čvršća.
 
Medium well — 5-6 minuta sa svake strane. Meso je gotovo u cijelosti pečeno, ali još uvijek sočno.
 
Well done — 6+ minuta sa svake strane. Meso je u potpunosti pečeno i smeđe kroz cijeli presjek.
 
Prilikom pečenja, izbjegavajte stalno okretati biftek. Dovoljno je samo jednom preokrenuti meso, jer previše okretanja može dovesti do gubitka sokova i sušenja mesa.
 

 

Kada je gotov?

Biftek je gotov kada postigne željenu unutarnju temperaturu, koja zavisi od toga kako volite da bude pečen. Umetnite termometar u biftek i iščitajte.
 
Rare: 50-52°C
 
Medium-rare: 55-57°C
 
Medium: 60-63°C
 
Medium-well: 65-67°C
 
Well done: 70°C i više
 
Ukoliko nemate termometar, pritisnite meso i osjetom zaključite koliko je pečeno — što je meso čvršće, to je jače pečeno.

Biftek na tavi

Biftek na tavi

Odabir odgovarajuće tave

Za pripremu bifteka na tavi najvažniji je izbor same tave. Preporučujemo korištenje teške tave od lijevanog željeza ili kvalitetne čelične tave. Ove tave ravnomjerno zagrijavaju meso, što omogućuje postizanje željenog stupnja pečenosti. 

Tehnika pečenja i vrijeme

Da biste postigli savršen biftek, ključno je poštovati pravilno vrijeme pečenja za svaki stupanj pečenosti.
 
Rare: 2-3 minute s obje strane
 
Medium-rare: 3-4 minute s obje strane
 
Medium: 4-5 minuta s obje strane
 
Medium-well: 5-6 minuta s obje strane
 
Well done: 6-7 minuta s obje strane

Dodavanje maslaca i aromatičnih biljaka

Pred kraj pečenja, dodavanje maslaca i aromatičnih biljaka poput češnjaka, ružmarina ili timijana daje bogatiji okus. Kad je meso skoro pečeno prema vašoj želji, stavite na tavu nekoliko kockica maslaca i par grančica ružmarina ili timijana. Lagano prelijevajte meso rastopljenim maslacem i mirodijama kako biste ga obogatili aromama.

Kada je gotov?

Ako niste sigurni do kojeg ste stupnja ispekli biftek, jedan od najpreciznijih načina za provjeru pečenosti bifteka je korištenje termometra za meso. Umetnite termometar u biftek i jednostavno iščitajte.
 
Rare: 50-52°C
 
Medium-rare: 55-57°C
 
Medium: 60-63°C
 
Medium-well: 65-67°C
 
Well done: 70°C i više
 
Ako nemate termometar, opet možete koristiti i test dodira. Pritisnite sredinu mesa prstom — što je meso čvršće na dodir, to je jače pečeno. 

Najčešće pogreške pri pripremi bifteka i kako ih izbjeći

Greške pri pripremi bifteka

Priprema bifteka djeluje jednostavno, ali upravo u toj jednostavnosti kriju se i česte zamke. Jedna od najčešćih pogrešaka je pečenje hladnog mesa. Ako biftek izvadite iz hladnjaka i odmah ga stavite na roštilj ili tavu, šanse su da će se izvana prepeći, a iznutra ostati sirov. Ostavite ga na sobnoj temperaturi barem 30 minuta prije pečenja.

Druga greška je okretanje mesa. Bifteku je dovoljno samo jedno okretanje kako bi se formirala lijepa korica i zadržali sokovi.

Još jedna česta pogreška je nepravilno začinjavanje. Biftek je najbolje soliti i papriti neposredno prije pečenja jer prerano soljenje može izvući vlagu iz mesa.

Preniska temperatura roštilja ili tave također može narušiti okus vašeg bifteka. Tava mora biti jako zagrijana jer je cilj da se meso brzo zapeče i ostane sočno iznutra.

Izbjegnite još jednu čestu grešku na samom kraju procesa pečenja bifteka,a to je odmor nakon pečenja. Znamo da ste nestrpljivi i želite što prije uživati u bifteku, ali ako odmah nakon tave krenete rezati, iz njega će iscuriti svi sočni sokovi. Pustite ga da odmori 5-10 minuta i guštajte u fantastičnom okusu. 

Prilozi koji savršeno pašu uz biftek

Prilozi uz biftek

Savršeno ispečen biftek zaslužuje jednako dobre priloge! Isprobajte klasike poput pečenog mladog krumpira, grilanih tikvica i grah salate, a imamo i cijeli niz prijedloga za prilog uz roštilj za svačiji ukus.

Priprema bifteka može zvučati kao izazov, ali uz pravilan pristup i dobru opremu uspjeh je zagarantiran. Bilo da se odlučite za roštilj ili tavu, nemojte zaboraviti najbitniji sastojak, malo strpljenja! Za sve koji žele podići roštiljanje na višu razinu, preporučujemo da pogledate našu ponudu roštilja i pribora za roštilj !