Što je biftek?

Biftek ili goveđa pisanica, dio je mesa mišića koji se proteže duž kralježnice, izuzetno mekano i nježno, bez žilavih dijelova. Biftek je blagog, profinjenog okusa koji se savršeno slaže s jednostavnim začinima.
Biftek nije bez razloga jedan od najtraženijih komada mesa, njegova kvaliteta prepoznaje se već na prvi zalogaj. Ono što ga izdvaja je prije svega mekano, vlaknasto meso bez žilica, koje se lako reže i još lakše topi u ustima. Sadrži minimalnu količinu masnoće, dovoljno da doda sočnost, ali bez viška koji bi zahtijevao dužu pripremu i upravo zato je idealan za brzu termičku obradu.
Biftek vs. ramstek – Koja je razlika i što odabrati?

Biftek je idealan za brzo pečenje na visokoj temperaturi i servira se najčešće medium rare kako bi zadržao sočnost. Ramstek možda nije tako mekan kao biftek, ali njegov izraženiji okus i više masnoće čine ga favoritom ljubitelja intenzivnijih aroma.
Ako želite nešto nježno i elegantno, biftek je vaš izbor. Za puniji, rustikalniji doživljaj mesa odaberite ramstek. Na kraju, sve ovisi o vašem ukusu i načinu pripreme. A ako se ne možete odlučiti, ma zašto ne probati oba!
Priprema bifteka za pečenje

Kako prepoznati kvalitetan komad mesa
Prvi korak do savršenog obroka je izbor kvalitetnog komada mesa. Pri biranju bifteka tražite tamno crvenu boju, blagu prošaranost masnoćom (tzv. mramoriranost) i debljinu od 2,5 do 4 cm.
Temperiranje mesa prije pečenja – zašto je ključno
Pravilo broj jedan svakog biftek recepta je da nikad ne bacate hladan biftek izravno na roštilj ili u tavu. Hladno meso se peče neravnomjerno, izvana brzo izgori, a iznutra ostaje sirovo. Izvadite ga iz hladnjaka barem 30 minuta prije pripreme da dosegne sobnu temperaturu.
Kada i kako začiniti biftek – sol, papar i marinade
Savjeti za postizanje željenog stupnja pečenosti bifteka

Svaki stupanj pečenosti ima svoje zakonitosti i najbolje ga je pratiti uz pomoć kuhinjskog termometra. Ako ga nemate pri ruci, poslužit će i test dodirom, ali termometar daje najprecizniji rezultat.
Evo osnovnih smjernica:
● Rare — unutarnja temperatura oko 50-52 °C, pečenje 2-3 minute sa svake strane.
● Medium rare — 55-57 °C, 3-4 minute po strani. Ovo je zlatna sredina za većinu steak ljubitelja, savršeno balansira sočnost i teksturu.
● Medium — 60-63 °C, 4-5 minuta po strani. Meso je ružičasto u sredini.
● Medium well — 65-67 °C, 5-6 minuta po strani. Nema krvi, ali meso još uvijek nije potpuno suho.
● Well done — 70 °C i više, pečenje 6+ minuta. Meso je smeđe kroz cijeli presjek, ali često i suše teksture.
Biftek na roštilju

Za pripremu savršenog bifteka najvažnije je imati kvalitetan roštilj koji ravnomjerno raspoređuje toplinu. Ako želite brzo i precizno kontrolirati temperaturu, plinski roštilj odličan je izbor, ako pak volite autentičan okus dima, roštilj na drveni ugljen pruža neusporediv doživljaj, a ako najčešće roštiljate na balkonu, električni roštilj je praktično rješenje.
Što se tiče potpale, možete birati između drva za potpalu , za stabilnu i dugotrajnu vatru tu su briketi za roštilj i ugljen za roštilj za neodoljivi, karamelizirani okus. Ako su vaš izbor potpale briketi za roštilj , a niste sigurni kako se koriste, znamo kako zapaliti brikete za roštilj .
Priprema roštilja
Tehnika pečenja bifteka na roštilju
Kada je gotov?
Biftek na tavi

Odabir odgovarajuće tave
Za pripremu bifteka na tavi najvažniji je izbor same tave. Preporučujemo korištenje teške tave od lijevanog željeza ili kvalitetne čelične tave. Ove tave ravnomjerno zagrijavaju meso, što omogućuje postizanje željenog stupnja pečenosti.
Tehnika pečenja i vrijeme
Dodavanje maslaca i aromatičnih biljaka
Pred kraj pečenja, dodavanje maslaca i aromatičnih biljaka poput češnjaka, ružmarina ili timijana daje bogatiji okus. Kad je meso skoro pečeno prema vašoj želji, stavite na tavu nekoliko kockica maslaca i par grančica ružmarina ili timijana. Lagano prelijevajte meso rastopljenim maslacem i mirodijama kako biste ga obogatili aromama.
Kada je gotov?
Najčešće pogreške pri pripremi bifteka i kako ih izbjeći

Priprema bifteka djeluje jednostavno, ali upravo u toj jednostavnosti kriju se i česte zamke. Jedna od najčešćih pogrešaka je pečenje hladnog mesa. Ako biftek izvadite iz hladnjaka i odmah ga stavite na roštilj ili tavu, šanse su da će se izvana prepeći, a iznutra ostati sirov. Ostavite ga na sobnoj temperaturi barem 30 minuta prije pečenja.
Druga greška je okretanje mesa. Bifteku je dovoljno samo jedno okretanje kako bi se formirala lijepa korica i zadržali sokovi.
Još jedna česta pogreška je nepravilno začinjavanje. Biftek je najbolje soliti i papriti neposredno prije pečenja jer prerano soljenje može izvući vlagu iz mesa.
Preniska temperatura roštilja ili tave također može narušiti okus vašeg bifteka. Tava mora biti jako zagrijana jer je cilj da se meso brzo zapeče i ostane sočno iznutra.
Izbjegnite još jednu čestu grešku na samom kraju procesa pečenja bifteka,a to je odmor nakon pečenja. Znamo da ste nestrpljivi i želite što prije uživati u bifteku, ali ako odmah nakon tave krenete rezati, iz njega će iscuriti svi sočni sokovi. Pustite ga da odmori 5-10 minuta i guštajte u fantastičnom okusu.
Prilozi koji savršeno pašu uz biftek

Savršeno ispečen biftek zaslužuje jednako dobre priloge! Isprobajte klasike poput pečenog mladog krumpira, grilanih tikvica i grah salate, a imamo i cijeli niz prijedloga za prilog uz roštilj za svačiji ukus.
Priprema bifteka može zvučati kao izazov, ali uz pravilan pristup i dobru opremu uspjeh je zagarantiran. Bilo da se odlučite za roštilj ili tavu, nemojte zaboraviti najbitniji sastojak, malo strpljenja! Za sve koji žele podići roštiljanje na višu razinu, preporučujemo da pogledate našu ponudu roštilja i pribora za roštilj !