Najbolji Kamen za Pizzu: Vodič za Odabir i Korištenje

Najbolji kamen za pizzu
U čemu leži tajna za savršeno spravljanje svima omiljene talijanske delicije? U kamenu! Saznajte kako odabrati najbolji kamen za pizzu, pravilno ga koristiti i što treba izbjeći kako bi vaša pizza bila hrskava i ukusna svaki put!
 
Svaka domaća pizza priča je za sebe. Od izbora sastojaka do načina pripreme, svaki korak utječe na konačni slasni rezultat. Međutim, istinski ljubitelji znaju da tajna savršenog ishoda leži u temperaturi i načinu pečenja. Tu na scenu stupa kamen za pizzu — alat koji može transformirati vašu kuhinju u pravu malu pizzeriju i omogućiti vam da postignete hrskavu, prozračnu koru nalik onoj iz krušne peći.
 
Bez obzira na to jeste li iskusan majstor ili tek započinjete svoje kulinarsko putovanje, korisno je znati koji je najbolji kamen za pizzu, kako se pravilno koristi i na koji način ga treba održavati da bi vas vjerno služio godinama. U nastavku vam donosimo sve što trebate znati kako biste svaki put ispekli pizzu kao pravi profesionalac!

Što je kamen za pizzu?

Kamen za pizzu

Kamen za pizzu je ploča izrađena od materijala koji odlično zadržava i ravnomjerno raspoređuje toplinu, poput keramike, kordijerita ili vulkanskog kamena. Njegova je svrha da simulira uvjete pečenja u tradicionalnoj peći na drva, osiguravajući visok stupanj topline i hrskavu koru pizze.

Nakon što se prethodno zagrije za brzo i učinkovito pečenje tijesta, postavlja se u pećnicu ili na roštilj, a rezultati su za prste polizati!

Prednosti korištenja kamena za pizzu

Pečenje pizze na kamenu

Jednoliko pečenje

Kamen za pizzu pomaže u ravnomjernoj raspodjeli topline, eliminirajući problem neravnomjerno pečene pizze s mekim ili gumenastim dijelovima. Time se postiže savršeno pečen specijalitet s hrskavim rubovima i ravnomjerno otopljenim sirom.

Zadržavanje topline

Budući da kamen može akumulirati visoku temperaturu i zadržavati je dulje vrijeme, on osigurava konzistentno pečenje pizze čak i nakon otvaranja pećnice. Takva metoda garantira brzo pečenje i postizanje hrskave, ali sočne strukture tijesta. Kamen za pizzu u pećnici može značajno poboljšati konačni rezultat i osigurati onaj autentični okus koji se dobije u najfinijim restoranima.

Poboljšanje okusa i hrskavosti kore

Korištenjem kamena za pizzu višak vlage iz tijesta brže isparava, što rezultira hrskavijom i prozračnijom korom. Također, blago pougljenjena površina dodaje onaj poseban šmek kakav imaju pizze iz krušne peći.

Kako odabrati najbolji kamen za pizzu?

Najbolji kamen za pizzu

Veličina i debljina

Prilikom odabira kamena za pizzu važno je obratiti pažnju na njegovu veličinu i debljinu. Veći kamen omogućuje pečenje većih pizza, dok deblji kamen bolje zadržava toplinu, ali se i duže zagrijava. Optimalna debljina iznosi između 1 i 2 cm.

Termička svojstva

Kamen za pizzu trebao bi imati visoku otpornost na nagle promjene temperature kako ne bi došlo do pucanja. Materijali poput kordijerita posebno su otporni na toplinske šokove, što ih čini dobrim izborom za dugoročno rješenje.

Materijal i kvaliteta

Najčešći materijali za kamen za pizzu jesu keramika, kordijerit i vulkanski kamen. Keramički kamen dobro zadržava toplinu, ali je osjetljiviji od druge dvije opcije. Kordijerit je izdržljiviji i otporniji na pucanje, dok vulkanski kamen pruža autentičan okus pečenja na visokoj temperaturi. Šamotni kamen za pizzu često se koristi zbog svoje sposobnosti dugotrajnog zadržavanja topline i otpornosti na visoke temperature.

Kako koristiti kamen za pizzu?

Korištenje kamena za pizzu

Priprema kamena prije prve upotrebe

Prije prve upotrebe kamen za pečenje pizze potrebno je oprati toplom vodom (bez deterdženta) i potpuno osušiti. Također preporučujemo da ga zagrijete u pećnici kako bi se uklonila eventualna vlaga iz materijala.

Postavljanje i pečenje na roštilju ili u pećnici

Kamen za pizzu treba staviti u hladnu pećnicu ili na hladan roštilj kako bi se postepeno zagrijao zajedno s njima. Preporučena temperatura zagrijavanja iznosi oko 250 °C, a vrijeme zagrijavanja 30 do 45 minuta. Nakon toga pizza se brzo postavlja na zagrijani kamen pomoću lopatice  i peče 5-10 minuta, ovisno o debljini tijesta.

Savjeti za postizanje savršeno ispečene pizze

● Neka tijesto bude tanko i ravnomjerno razvučeno kako bi se osigurala hrskava tekstura.
 
● Pizzu nemojte pretrpati nadjevom, jer će previše vlage omekšati tijesto.
 
● Lopaticom brzo i pažljivo prebacite pizzu na zagrijani kamen kako biste spriječili da se tijesto zalijepi.

Održavanje i čišćenje kamena za pizzu

Kamen za pizzu ne smije se prati deterdžentima jer može upiti kemikalije i kasnije ih ispuštati tijekom pečenja. Najbolji način čišćenja je struganje ostataka hrane lopaticom i brisanje suhom ili blago vlažnom krpom. Za tvrdokorne mrlje, kamen se može lagano brusiti grubom spužvom ili posebnom četkom.

Česte greške pri korištenju kamena za pizzu

Česte greške pri korištenju kamena za pizzu

Korištenje neprikladnih alata

Metalni alati mogu oštetiti površinu kamena, pa je preporučljivo koristiti drvene ili silikonske lopatice za pizzu.

Neodgovarajuća njega kamena

Ako svoj kamen perete pod hladnom vodom dok je još vruć, može doći do pucanja. Osim toga, upotreba sapuna može loše utjecati na okus tijesta.

Pečenje na nepravilnoj temperaturi

Ako se kamen ne zagrije dovoljno prije pečenja, tijesto može ostati sirovo i gnjecavo. Preporučujemo da uvijek prethodno dobro zagrijete kamen kako biste postigli savršen učinak.

Kamen temeljac za vaše gurmanske podvige

Kamen za pizzu

Ako volite peći pizzu kod kuće, kamen je definitivno investicija o kojoj biste trebali razmisliti. On ne samo da omogućuje ravnomjerno pečenje i hrskavu koru, nego dodatno poboljšava okus i teksturu tijesta. Naravno, bez obzira na to koristite li ga u pećnici ili na roštilju, važno je znati pravilnu upotrebu da biste osigurali dugotrajnost i učinkovitost ovog korisnog alata.

Šamotni pizza kamen, kordijerit ili vulkanski kamen — svaki od njih donosi svoje prednosti, a pravi izbor ovisit će o vašim potrebama i navikama pečenja. Riječ je o malenom dodatku kuhinji koji će vaše specijalitete dovesti na posve novu razinu.

Želite pronaći najbolji kamen za pizzu? Onda svakako provjerite ponudu na našem webshopu, isprobajte različite recepte, eksperimentirajte s nadjevima i uživajte u savršenoj klopi bez odlaska u restoran!