Što je kamen za pizzu?

Kamen za pizzu je ploča izrađena od materijala koji odlično zadržava i ravnomjerno raspoređuje toplinu, poput keramike, kordijerita ili vulkanskog kamena. Njegova je svrha da simulira uvjete pečenja u tradicionalnoj peći na drva, osiguravajući visok stupanj topline i hrskavu koru pizze.
Nakon što se prethodno zagrije za brzo i učinkovito pečenje tijesta, postavlja se u pećnicu ili na roštilj, a rezultati su za prste polizati!
Prednosti korištenja kamena za pizzu

Jednoliko pečenje
Kamen za pizzu pomaže u ravnomjernoj raspodjeli topline, eliminirajući problem neravnomjerno pečene pizze s mekim ili gumenastim dijelovima. Time se postiže savršeno pečen specijalitet s hrskavim rubovima i ravnomjerno otopljenim sirom.
Zadržavanje topline
Budući da kamen može akumulirati visoku temperaturu i zadržavati je dulje vrijeme, on osigurava konzistentno pečenje pizze čak i nakon otvaranja pećnice. Takva metoda garantira brzo pečenje i postizanje hrskave, ali sočne strukture tijesta. Kamen za pizzu u pećnici može značajno poboljšati konačni rezultat i osigurati onaj autentični okus koji se dobije u najfinijim restoranima.
Poboljšanje okusa i hrskavosti kore
Korištenjem kamena za pizzu višak vlage iz tijesta brže isparava, što rezultira hrskavijom i prozračnijom korom. Također, blago pougljenjena površina dodaje onaj poseban šmek kakav imaju pizze iz krušne peći.
Kako odabrati najbolji kamen za pizzu?

Veličina i debljina
Prilikom odabira kamena za pizzu važno je obratiti pažnju na njegovu veličinu i debljinu. Veći kamen omogućuje pečenje većih pizza, dok deblji kamen bolje zadržava toplinu, ali se i duže zagrijava. Optimalna debljina iznosi između 1 i 2 cm.
Termička svojstva
Kamen za pizzu trebao bi imati visoku otpornost na nagle promjene temperature kako ne bi došlo do pucanja. Materijali poput kordijerita posebno su otporni na toplinske šokove, što ih čini dobrim izborom za dugoročno rješenje.
Materijal i kvaliteta
Najčešći materijali za kamen za pizzu jesu keramika, kordijerit i vulkanski kamen. Keramički kamen dobro zadržava toplinu, ali je osjetljiviji od druge dvije opcije. Kordijerit je izdržljiviji i otporniji na pucanje, dok vulkanski kamen pruža autentičan okus pečenja na visokoj temperaturi. Šamotni kamen za pizzu često se koristi zbog svoje sposobnosti dugotrajnog zadržavanja topline i otpornosti na visoke temperature.
Kako koristiti kamen za pizzu?

Priprema kamena prije prve upotrebe
Prije prve upotrebe kamen za pečenje pizze potrebno je oprati toplom vodom (bez deterdženta) i potpuno osušiti. Također preporučujemo da ga zagrijete u pećnici kako bi se uklonila eventualna vlaga iz materijala.
Postavljanje i pečenje na roštilju ili u pećnici
Kamen za pizzu treba staviti u hladnu pećnicu ili na hladan roštilj kako bi se postepeno zagrijao zajedno s njima. Preporučena temperatura zagrijavanja iznosi oko 250 °C, a vrijeme zagrijavanja 30 do 45 minuta. Nakon toga pizza se brzo postavlja na zagrijani kamen pomoću lopatice i peče 5-10 minuta, ovisno o debljini tijesta.
Savjeti za postizanje savršeno ispečene pizze
Održavanje i čišćenje kamena za pizzu
Kamen za pizzu ne smije se prati deterdžentima jer može upiti kemikalije i kasnije ih ispuštati tijekom pečenja. Najbolji način čišćenja je struganje ostataka hrane lopaticom i brisanje suhom ili blago vlažnom krpom. Za tvrdokorne mrlje, kamen se može lagano brusiti grubom spužvom ili posebnom četkom.
Česte greške pri korištenju kamena za pizzu

Korištenje neprikladnih alata
Metalni alati mogu oštetiti površinu kamena, pa je preporučljivo koristiti drvene ili silikonske lopatice za pizzu.
Neodgovarajuća njega kamena
Ako svoj kamen perete pod hladnom vodom dok je još vruć, može doći do pucanja. Osim toga, upotreba sapuna može loše utjecati na okus tijesta.
Pečenje na nepravilnoj temperaturi
Ako se kamen ne zagrije dovoljno prije pečenja, tijesto može ostati sirovo i gnjecavo. Preporučujemo da uvijek prethodno dobro zagrijete kamen kako biste postigli savršen učinak.
Kamen temeljac za vaše gurmanske podvige

Ako volite peći pizzu kod kuće, kamen je definitivno investicija o kojoj biste trebali razmisliti. On ne samo da omogućuje ravnomjerno pečenje i hrskavu koru, nego dodatno poboljšava okus i teksturu tijesta. Naravno, bez obzira na to koristite li ga u pećnici ili na roštilju, važno je znati pravilnu upotrebu da biste osigurali dugotrajnost i učinkovitost ovog korisnog alata.
Šamotni pizza kamen, kordijerit ili vulkanski kamen — svaki od njih donosi svoje prednosti, a pravi izbor ovisit će o vašim potrebama i navikama pečenja. Riječ je o malenom dodatku kuhinji koji će vaše specijalitete dovesti na posve novu razinu.
Želite pronaći najbolji kamen za pizzu? Onda svakako provjerite ponudu na našem webshopu, isprobajte različite recepte, eksperimentirajte s nadjevima i uživajte u savršenoj klopi bez odlaska u restoran!