Rib eye steak: upute za pripremu na roštilju ili tavi

Rib eye steak: upute za pripremu na roštilju ili tavi
Saznajte što je točno rib eye odrezak, kako se priprema na roštilju ili tavi i koje su tajne postizanja sočnog steaka prepunog okusa!
 
Goveđi odrezak koji mami već na prvi pogled, a oduševljava na prvi zalogaj — ako mislite da ovakav ribeye steak možete doživjeti samo u restoranu, varate se! Ribeye je aromatičan i sočan odrezak kojem ne treba puno začina i priloga da postane zvijezda vašeg stola, a uopće nije problem napraviti ga kod kuće, pogotovo uz pomoć našeg malog vodiča za pripremu savršenog ribeye steaka

Što je ribeye steak?

Što je ribeye steak?

Ribeye steak (znan i kao bržolica, pržolica, škotski file) jedan je od najkvalitetnijih dijelova goveda i, tvrde mnogi znalci, kralj goveđih odrezaka. To je dio mesa koji se nalazi uz kralježnicu, između stražnjeg 6. i 12. rebra, a ima karakterističan krug masti otprilike u sredini odreska. Rib eye steak je u cijelosti prošaran finom intermuskularnom masnoćom koja ga čini iznimno mekanim i sočnim odreskom — naravno, ako ga dobro pripremite, bilo na tavi ili vani, na najboljem roštilju za terasu ili balkon.

Ribeye steak vs biftek vs ramstek

Ribeye steak vs biftek vs ramstek

Ako ste tek ušli u svijet pripreme odrezaka, vjerojatno vas zbunjuju različiti strani nazivi steakova i dijelova mesa goveda. Ovi nazivi potječu iz američke tradicije tranširanja mesa, zbog čega ponekad ne odgovaraju načinu kako se kod nas reže i segmentira goveđe meso. Međutim, jasno se znaju razlike između tri najčešća odreska koja možete naći po restoranima i u receptima: ribeye, biftek i ramstek.

Sada ćemo vam dati kratki pregled:

1) Anatomija — ribeye steak se nalazi u rebrenom dijelu, biftek dolazi iz filea, odnosno unutarnjeg, lumbalnog dijela leđa, dok ramstek dolazi iz vanjskog dijela leđa.

2) Masnoća i okus — biftek ima najmanje masnoće od ova tri odreska, ramstek ima malo više, a rib eye ima najviše. Masnoća je ono što mesu daje dodatnu aromu i puniji okus, pa je tako biftek okusom najnježniji i najjednostavniji, ramstek nešto kompleksniji, a rib eye ima najpuniji okus i specifičniju aromu.

3) Način pripreme — Biftek se peče najkraće, idealno na krvavo ili srednje krvavo (rare ili medium rare), često se servira uz umak, a koristi se i sirov za pripremu tatarskog bifteka. Ramstek zadržava sočnost i uz duže pečenje, a svestran je odabir koji dobro funkcionira u raznim jelima. Ribeye nije toliko nježan kao biftek, no preporučuje se srednje pečena priprema na tavi ili grillu

4) Cijena i dostupnost — biftek je najmekši, najskuplji mesni dio goveda i zna dostići paprenu cijenu, dok je ribeye ipak nešto dostupniji. Ramstek je najčvršći i najpristupačniji od ovih odrezaka, i zato je idealan za one koji se tek uče pripremati meso i ne žele trenirati na skupljim komadima

Svaka od ove tri vrste odrezaka ima svoju priliku i publiku. Ramstek je sjajan za kuharske početnike; biftek je za dane kad se želite počastiti i uživati u najmekšem, najnježnijem mesu. Ribeye je zlatna sredina — iznimna punoća okusa, predivna sočnost i mekoća, a po nižoj cijeni od bifteka!

 

Priprema ribeye steaka za pečenje

Priprema ribeye steaka za pečenje

Ribeye je najbolji kada se pripremi srednje krvav, jer tada iznutra ostaje ružičast i sočan, a izvana dobije hrskavu i zlatno-smeđu koricu.

Odabir kvalitetnog komada mesa

Prvi korak je kupnja mesa. Iako dobar ribeye možete pronaći i u supermarketima, preporuka je da ipak meso potražite u pouzdanoj, provjerenoj mesnici ili u specijaliziranoj trgovini mesnim proizvodima. Kada birate meso, evo na što trebate obratiti pozornost:
 
1) masnoća - takozvani “marbling” odnosno mramoriranost mesa odnosi se na masne linije koje prožimaju mišić. U rib eye steaku treba biti poprilično puno sitnih mramornih žilica koje se ravnomjerno šire odreskom i daju mu sočnost i okus. Samo pripazite da nisu koncentirane na jednom mjestu i u debelim linijama, te da je boja masti kremasto bijela ili blago žućkasta.
 
2) boja mesa - meso može biti tamnocrvene i zagasito ružičaste boje, ali nikako ne sivkasto!
 
3) debljina mesa - preporučena debljina rib eye steaka je 3,75 cm, a sve ispod 2,5 cm izbjegavajte jer će u konačnici biti presuho.

Temperiranje mesa prije pečenja

Prije nego krenete peći meso, obavezno ga izvadite iz hladnjaka 45 do 60 minuta prije nego stavite na tavu ili grill. Ovaj postupak zove se temperiranje mesa, a odnosi se na izlaganje mesa sobnoj temperaturi prije pečenja kako bi se postigla ravnomjerna termička obrada, bez prepečenog vanjskog sloja.

Začinjavanje / mariniranje

Iskonski okus ribeye steak najbolje će doći do izražaja ako ga začinite soli i paprom i pustite 20 minuta da upije začine.
 
Naravno, možete probati i pravu marinadu — u tom slučaju soli i papru dodajte ulje, češnjak, začine poput ružmarina i majčine dušice, meda ili šećera za dublji, karamelast okus i možda malo octa ako želite notu kiselosti. Igrajte se okusima koje volite i ostavite meso u marinadi 4 do 6 sati!

Savjeti za postizanje željenog stupnja pečenosti

Savjeti za postizanje željenog stupnja pečenosti

Iako ste odabrali i pripremili ribeye steak, prije pečenja prvo dobro razmislite što želite postići. Naime, postoji više stupnjeva pečenosti, a meso trebate pripremiti u skladu s ukusima vas i onih koje hranite.

Odrezak može biti pripremljen:

1. Rare (sirov) - širi rub je pečen, ali veći komad unutrašnjosti crven, a temperatura steaka u unutrašnjosti je 50 °C.

2. Medium rare (slabo pečen) - ispečeni rubovi i crvenkasta unutrašnjost su otprilike iste širine, a temperatura iznosi 55° C.

3. Medium (srednje pečen) - izvana smeđ, ali unutrašnjost je roze boje, a temperatura iznosi 60 °C.

4. Medium well (jače pečen) - steak koji je izvana smeđe boje, iznutra nešto svjetliji, a temperatura unutrašnjosti je 65° C.

5. Well done (najjače pečen) - steak koji je u cijelosti ravnomjerno smeđe boje, u unutrašnjost je postigla temperaturu 75° C.

Ribeye steak priprema na roštilju

Ribeye steak priprema na roštilju

Priprema roštilja

Bez obzira na to imate li plinski roštilj, roštilj na drveni ugljen ili električni roštilj, za pripremu steaka je jedino bitno da ih stavljate na jako visoku temperaturu. Ako ne znate kako zapaliti brikete za roštilj, uz naše savjete možete i to naučiti, tako da nema nikakve prepreke za grillanje izvrsnih steakova.
 
Uz dovoljno ugljena za roštilj ćete brzo zagrijati rešetku i postići dugotrajnu toplinu, što je bitno ako imate puno odrezaka na meniju jer prije stavljanja svakog ribeye steaka roštilj treba biti zagrijan na najjače, skoro do točke dimljenja.

Tehnika pečenja i vrijeme

Kao što smo napomenuli, meso trebate peći ovisno o tome koji stupanj pečenosti vama najviše odgovara. Generalno govoreći, za medium tj. srednje pečen rib eye odrezak trebat će vam oko 10 minuta. Bitno je da meso ne okrećete previše puta, već samo jednom.
 
Ako želite postići romboidni grill uzorak na steaku i time zadiviti goste, imamo za vas jednostavan trik: nakon minute pečenja ga samo zaokrenite za 60 stupnjeva u jednu stranu, i to je to!

Kada je gotov?

Iako po boji vanjštine možete otprilike procijeniti je li vaš odrezak gotov, ako želite postići točno određen stupanj pečenosti, naš savjet je da koristite termometar. On je najprecizniji pokazatelj pečenosti, a samo trebate paziti da temperaturu mjerite u samoj sredini. Bez obzira na to kako odrezak izgleda, jednom kada se uvjerite da njegova temperatura odgovara stupnju pečenosti kakvu želite, možete biti sigurni u dobar rezultat.

Ribeye steak na tavi

Ribeye steak na tavi

Možda u vrtu imate najbolji roštilji na ugljen, ali ste taman prije grillanja shvatili da nemate drva za potpalu ili brikete za roštilj. Možda pak imate najbolji plinski roštilji ili najbolji električni roštilj, ali vremenski uvjeti vam ne dopuštaju roštiljanje vani. Bez brige, jer možete pripremiti ribeye steak na tavi bez imalo problema!

Odabir odgovarajuće tave

Preporučujemo tave od lijevanog željeza ili kvalitetne čelične tave. Osim što su izdržljive i dugo traju, ove tave omogućuju ravnomjerno zagrijavanje i postizanje visoke topline, a ključan su sastojak svake kuhinje!

Tehnika pečenja i vrijeme

Kao i kod roštilja, tajna pripreme vrhunskog rib-eyea na tavi je u visokoj temperaturi. Kada je tava je dovoljno vruća da na njoj kapljica vode ne ispari odmah, nego se malo giba po dnu, tada znate da je tava dovoljno vruća da meso možete kratko peći kako bi ostalo sočno i ukusno. Otprilike 4 minute sa svake strane — ovisno o željenom stupnju pečenosti.

Dodavanje maslaca i aromatičnih biljaka

Jedan od popularnih poteza je dodavanje maslaca, češnjaka i svježeg ružmarina ili majčine dušice, posebno ako meso niste marinirali, već samo solili. Ovi sastojci će mesu dati još više finih aroma, ali pazite da ih dodate pred kraj pečenja.

Kada je gotov?

Isto kao i na roštilju, vremenska preporuka je samo preporuka, a izgled zna varati. Zato opet savjetujemo da u sredinu steaka umetnete termometar kad mislite da je gotov i tako provjerite odgovara li temperatura razini pečenosti koju želite!

Najčešće pogreške pri pripremi ribeye steak i kako ih izbjeći

Najčešće pogreške pri pripremi ribeye steak i kako ih izbjeći

1. Ako ste ljubitelji sirovih i slabije pečenih odrezaka i istu razinu pečenosti probate kod rib eye steaka, možda će vam se činiti da je odrezak masan. Zbog relativno puno masnoće, ovakvom komadu treba vremena da se ona lijepo opusti i otopi, tako da se preporučuje rib eye prvo probati medium rare do medium pečen.

2. Pretanak komad može slučajno rezultirati prejako pečenim steakom, pa pazite da ne idete ispod 2,5 cm debljine. 

3. Stavljanje vlažnog steaka na vruću tavu prouzročit će da se on prvo skuha, umjesto zapeče. Obavezno posušite meso, pogotovo ako je prije bilo u marinadi.

4. Rezanje odmah nakon pečenja je greška onih nestrpljivih, a time gubite sočnost. Pričekajte 5 do 10 minuta da se svi sokovi rasporede, zatim režite rib eye okomito na vlakna, oštrim nožem.

Prilozi koji savršeno pašu uz ribeye steak

Prilozi koji savršeno pašu uz ribeye steak

Ako niste sigurni što poslužiti uz ribeye steak, imamo za vas nekoliko ideja!

Pire krumpir — klasik uz kojeg ne možete pogriješiti, a ako pireu dodate dovoljno mlijeka i maslaca, dobit ćete kremastu teksturu koja služi kao savršen kontrast mesu.

Povrće s grilla — ako već palite roštilj, iskoristite priliku i nakon odrezaka ispecite tikvice, patlidžane, gljive, papriku ili neko drugo povrće po vašem ukusu.

Salata od rukole — podloga od rukole, nešto svježe rajčice, grana padana i aceto balsamica bit će savršen prilog za lakši obrok u kojem je meso apsolutno glavna zvijezda.

Ovo su samo neke ideje, a više inspiracije možete saznati u našem članku o tome kako odabrati prilog uz roštilj.

Hrabro sa steakovima

Hrabro sa steakovima

Sada kada znate sve savjete za pripremu rib eye steaka, češće si možete priuštiti ovu mesnu deliciju kod kuće, a pritom uživati u restoranskoj kvaliteti. U našem asortimanu naći ćete vrhunske roštilje i sav potreban pribor za roštilj ako pripremu odreska želite obaviti na grillu i uživati u sočnom rib eye steaku s finom aromom dima!