Wok recepti: top 3 jednostavna recepta za wok

Wok recepti
Otkrijte tri brza i jednostavna wok recepta s piletinom i povrćem, savršena za ručak ili večeru!
 
Wok jela postala su neizostavan dio svakodnevne kuhinje, što ne čudi budući da je riječ o brzim i ukusnim jelima visoke nutritivne vrijednosti. Zahvaljujući kratkoj termičkoj obradi, namirnice zadržavaju hranjive tvari, a priprema traje svega 15 do 20 minuta.
 
Jela s woka podrazumijevaju tehniku kuhanja koja potiče iz azijske kuhinje, a koja je zbog svoje praktičnosti i svestranosti postala popularna diljem svijeta, pa su je tako prigrlila i mnoga hrvatska kućanstva.
 
Dakle, wok recepti idealni su za ljude s puno obaveza koji žele pripremiti zdrav i ukusan obrok u kratkom vremenu
 
Bilo da ste ljubitelj klasičnih okusa s piletinom i povrćem ili onih nešto egzotičnijih, poput kokosovog mlijeka i rižinih rezanaca, wok tava će vam omogućiti brza i ukusna jela u svega nekoliko minuta.
Prednost woka svakako je i mogućnost korištenja na gotovo svakom izvoru topline – plinskom štednjaku, indukciji ili čak roštilju. Ako rado pripremate jela na otvorenom, svakako pogledajte Kingstone KMS Wok za roštilj i Weber Crafted Wok za roštilj iz BAUHAUS ponude, koji su idealni su za ljetne ručkove ili večere na terasi.
 
U nastavku donosimo nekoliko brzih recepata među kojima će i oni najzahtjevniji pronaći idealnu kombinaciju za sebe.

Recept 1: klasični wok s piletinom i povrćem

klasični wok s piletinom i povrćem

Sastojci:

● 400 g pilećih prsa (narezano na trakice)

● 1 crvena paprika
 
● 1 žuta paprika
 
● 1 brokula (manja)
 
● 2 mrkve
 
● 1 glavica luka
 
● 2 žlice sojinog umaka
 
● 1 žlica sezamovog ulja
● svježi đumbir, sol, papar

Priprema:

1. Na vrućem woku zagrijte sezamovo ulje.
 
2. Dodajte piletinu i kratko je popržite dok ne dobije zlatnu boju.
 
3. Dodajte luk, đumbir i mrkvu pa pržite još nekoliko minuta.
 
4. Zatim ubacite papriku i brokulu.
 
5. Začinite sojinim umakom, solju i paprom.
 
6. Pržite uz neprestano miješanje još otprilike 5 minuta.
 
Uz rezanje namirnica, priprema recepta za wok s piletinom trajat će samo dvadesetak minuta, a ovo jelo možete začiniti prženim sezamom ili kikirikijem za dodatnu hrskavost.

Recept 2: wok s povrćem u kokosovom mlijeku

wok s povrćem u kokosovom mlijeku

Sastojci:

● 1 tikvica
 
● 1 crvena paprika
 
● šaka graška ili mahuna
 
● 1 mrkva
 
● 1 glavica luka
 
● 200 ml kokosovog mlijeka
 
● 1 žlica curry paste ili praha
 
● 1 žlica ulja (kokosovo ili biljno)
 
● sol, papar

Priprema:

1. Na zagrijani wok stavite ulje i luk te kratko popržite.
 
2. Dodajte mrkvu i papriku, a nakon nekoliko minuta i tikvicu i grašak.
 
3. Začinite curryjem, posolite i popaprite.
 
4. Ulijte kokosovo mlijeko i pustite da lagano krčka 5-7 minuta.
 
Ovaj će recept oduševiti ljubitelje egzotičnih okusa i slatko-slanih kombinacija, a odlično će pasati uz kuhanu basmati rižu ili rižine rezance.

Recept 3: brzi wok s rižinim rezancima i piletinom

wok s rižinim rezancima i piletinom

Sastojci:

● 300 g pilećeg filea
 
● 150 g rižinih rezanaca
 
● 1 paprika
 
● 2 mlada luka
 
● 1 žlica oyster umaka
 
● 2 žlice sojinog umaka
 
● malo česnjaka i đumbira
 
● ulje za prženje

Priprema:

1. Rižine rezance pripremite prema uputama s pakiranja.
 
2. Na woku zagrijte ulje, dodajte piletinu i pržite je dok ne porumeni.
 
3. Dodajte česnjak, đumbir, papriku i mladi luk i dinstajte oko 5 minuta.
 
4. Ubacite rezance i sve prelijte umacima.
 
5. Pržite još par minuta, uz neprestano miješanje.
 
Ako volite ljuto, u ovo jelo dodajte malo chili umaka ili svježeg chilija i imajte na umu: bez obzira na upute, najbolji wok recept je onaj koji sadrži vaše omiljene sastojke.

Savjeti za savršeno jelo iz woka

Savjeti za savršeno jelo iz woka

Kako bi vaša wok večera ili ručak uvijek ispali savršeno, važno je da usvojite nekoliko osnovnih pravila. Iako je priprema ovih jela iznimno jednostavna, važno je pratiti korake i držati se redoslijeda, što podrazumijeva dobro zagrijavanje posude i postepeno dodavanje sastojaka. 

U nastavku doznajte na što sve treba posebno obratiti pažnju.

Pravilno zagrijavanje woka

Prije dodavanja sastojaka, wok treba biti jako zagrijan kako bi namirnice ostale hrskave i kako ne bi izgubile vlagu. Kako biste spriječili lijepljenje hrane, ulje dodajte tek kada je wok vruć.

Redoslijed dodavanja sastojaka

U wok se prvo dodaje meso, zatim tvrđe povrće poput mrkve ili brokule, a tek na kraju mekše povrće poput tikvica ili luka. Tako sve ostaje kuhano "al dente", hrskavo i ukusno.

Umaci i začini za autentičan okus

Kako biste postigli kombinaciju autentičnih azijskih okusa, svakako birajte:

● sojin umak

● oyster umak

● hoisin umak

● sezamovo ulje

● svježi đumbir i češnjak

Gotovo dok ste rekli “wok”

Gotovo dok ste rekli “wok”

Wok recepti su brzi, jednostavni, ali i iznimno zahvalni za eksperimentiranje. Možete kombinirati razne vrste mesa, povrća, umaka i začina te tako uživati u različitim okusima kad god odlučite pripremiti ovo popularno jelo.

Bez obzira na to jeste li tek početnik ili već imate iskustva s pripremom jela na wok tavi, uz nekoliko osnovnih pravila, poput pravilnog zagrijavanja woka, redoslijeda dodavanja sastojaka i korištenja umaka poput sojinog ili sezamovog ulja, u vlastitoj kuhinji možete pripremiti jela koja pariraju onima iz azijskih restorana.

Budući da postoje posebne wok tave za pripremu jela na roštilji, ova jela možete pripremati i na otvorenom te oduševiti obitelj ili prijatelje. Jedino što ćete trebati naučiti jest kako zapaliti brikete za roštilj.

Isprobajte recepte koje smo vam pripremili, prilagodite ih svom ukusu i uživajte u brzom, zdravom i ukusnom obroku

A ako vam treba nova oprema, posjetite BAUHAUS prodajna mjesta i provjerite našu ponudu wok tavi i dodatne opreme za kuhanje.