1. Korak – osnovni pizza sastojci: što sve trebate za pripremu?
Sastojci za tijesto za pizzu

Nadjevi za pizzu – klasični i kreativni

Donosimo prijedloge nadjeva za ljubitelje klasične pizze, ali i za one sklone eksperimentiranju.
● Klasični nadjevi: šunka, mozzarella ili drugi topivi sir, gljive, masline.
● Kreativne kombinacije: pršut i rukola ili kozice i tikvice, feta i sušene rajčice.
Umak, sir i začini – što čini savršenu bazu?

Umak je izrazito važna komponenta u nadjevu, a najukusniji će biti ako ga napravite sami.
Propirjajte rajčice s maslinovim uljem, češnjakom i prstohvatom origana ili bosiljka i za samo pola sata imat ćete odličan umak za pizzu. Najbolje će se slagati s mozzarellom, cheddarom i parmezanom, a sve zaokružite s još malo origana, bosiljka i maslinovog ulja.
2. Korak – kako napraviti tijesto za pizzu kod kuće?

Recept za domaće tijesto za pizzu
Koliko dugo treba dizati tijesto za pizzu?
Tijesto pustite da se diže 1 do 2 sata na toplom mjestu, pokriveno krpom. Ako imate vremena, ostavite ga u hladnjaku preko noći, jer se sporim dizanjem postiže bolji okus i tekstura.
Kako postići savršeno mekano i elastično tijesto za pizzu?
3. korak – Priprema nadjeva i slaganje pizze

Kako razvući tijesto i pravilno složiti sastojke
Ideje za pizza recepte
Savjeti za balans okusa i teksture
4. Korak – pečenje pizze: tehnike i savjeti

Pećnica vs. peć za pizzu
Iako su najautentičnije one iz peći za pizzu, uz par trikova, i pizza iz pećnice može ispasti odlična.
Koliko se pizza peče u pećnici?
Pizza se peče od 7 do 12 minuta na visokoj temperaturi. Vrijeme pečenja prije svega ovisi o debljini tijesta i količini nadjeva.
Na kojoj temperaturi se peče pizza za najbolji rezultat?
Najbolji rezultat postiže se pečenjem na 250–300 °C. Pećnicu prethodno zagrijte najmanje 20 minuta.
Kamen za pizzu, lim ili rešetka – što koristiti?
Najčešće pogreške kod pripreme pizze i kako ih izbjeći

Pretanko ili predebelo tijesto
Idealna debljina tijesta klasične pizze iznosi oko 5 mm. Nakon što “odmori”, ravnomjerno ga razvaljajte.
Previše sastojaka – kada je manje više
Višak nadjeva može spriječiti pravilno pečenje. Koristite 2–3 glavna sastojka i izbjegavajte debele i vlažne slojeve nadjeva.
Nepravilno pečenje – uzroci i rješenja
Ako je sredina sirova, a rubovi prepečeni, problem je najčešće:
Još nekoliko savjeta

Mnogi ne znaju da se pizza treba peći na najnižoj razini pećnice, ali ni da ćete je najbolje izrezati i poslužiti pomoću vrhunskog i naoštrenog pribora, a čak bi vam od koristi mogao biti i pribor za roštilj.
Domaća, a poput talijanske

Sada kada znate sve trikove za savršenu pizzu kod kuće, nema više izgovora! Vrijeme je da zasučete rukave, uključite pećnicu i krenete u avanturu izrade domaće pizze po kojoj će cijeli stan mirisati i u sekundi okupiti sve ukućane ili goste oko stola.
Bez obzira na to pripremate li je u tišini, uz omiljenu playlistu ili u društvu obitelji i prijatelja, u svojoj ćete pizzi sigurno uživati, jer ona podrazumijeva ono jednostavno kulinarsko iskustvo koje uveseljava čitavo kućanstvo.
Eksperimentirajte s različitim nadjevima, testirajte razne tehnike i uživajte u svakom koraku – od miješanja tijesta do prvog zalogaja.
A ako svoje iskustvo želite podići na još višu razinu, svakako pogledajte BAUHAUS ponudu i razmislite o kupnji peći za pizzu ili kamena za pizzu uz koje će ovo jelo biti još ukusnije.
Imajte na umu da se tajna vrhunske pizze krije i u vrhunskoj opremi, stoga usavršite svoju domaću verziju toliko da bude bolja od one iz restorana.