Pizza recept: korak po korak do savršene pizze

Pizza recept: korak po korak do savršene pizze
Ako ste ljubitelj pizze, po ovo poznato jelo ne morate odlaziti do talijanske trattorije — dovedite ga do savršenstva i uživajte u njemu iz vlastite kuhinje.
 
Savršena je pizza ona koja je hrskava izvana, a mekana iznutra, ona koja miriše na talijanske ulice i topi se u ustima. Iako zvuči poput pizze iz vrhunskog napuljskog restorana, takvu možete ispeći i u svojoj kuhinji.
 
Bilo da pripremate klasičnu Margheritu, pizzu s bogatim i pikantnim nadjevima ili želite eksperimentirati s vegetarijanskim kombinacijama, jedno je pravilo uvijek isto — za vrhunsko je tijesto potreban dobar recept.
 
Zato smo vam pripremili vodič koji će vas korak po korak provesti kroz cijeli proces pripreme pizze kod kuće. Naučite kako izraditi tijesto i složiti nadjev, ali i uz koju temperaturu postići savršenu teksturu i hrskavost.
 
Osim toga, donosimo vam nekoliko tehnika pomoću kojih će vaša pizza biti poput onih iz pizzerija, čak i ako je pečete u običnoj kuhinjskoj peći. Zasučite rukave, pripremite radnu plohu i krenimo s pečenjem!

1. Korak – osnovni pizza sastojci: što sve trebate za pripremu?

Sastojci za tijesto za pizzu

Sastojci za tijesto za pizzu

Nadjevi za pizzu – klasični i kreativni

Nadjevi za pizzu – klasični i kreativni

Donosimo prijedloge nadjeva za ljubitelje klasične pizze, ali i za one sklone eksperimentiranju.

Klasični nadjevi: šunka, mozzarella ili drugi topivi sir, gljive, masline.

Kreativne kombinacije: pršut i rukola ili kozice i tikvice, feta i sušene rajčice.

Umak, sir i začini – što čini savršenu bazu?

Umak, sir i začini – što čini savršenu bazu

Umak je izrazito važna komponenta u nadjevu, a najukusniji će biti ako ga napravite sami.

Propirjajte rajčice s maslinovim uljem, češnjakom i prstohvatom origana ili bosiljka i za samo pola sata imat ćete odličan umak za pizzu. Najbolje će se slagati s mozzarellom, cheddarom i parmezanom, a sve zaokružite s još malo origana, bosiljka i maslinovog ulja.

2. Korak – kako napraviti tijesto za pizzu kod kuće?

Kako napraviti tijesto za pizzu kod kuće

Recept za domaće tijesto za pizzu

1. Pomiješajte kvasac, šećer i mlaku vodu i ostavite da se aktivira 10 minuta.
 
2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje.
 
3. Mijesite 10 minuta dok vaše domaće tijesto za pizzu ne postane glatko i elastično.

Koliko dugo treba dizati tijesto za pizzu?

Tijesto pustite da se diže 1 do 2 sata na toplom mjestu, pokriveno krpom. Ako imate vremena, ostavite ga u hladnjaku preko noći, jer se sporim dizanjem postiže bolji okus i tekstura.

Kako postići savršeno mekano i elastično tijesto za pizzu?

● Koristite brašno tipa 00.
 
● Neka tijesto odstoji najmanje 20 minuta prije razvlačenja.
 
● Ne preskačite fazu preklapanja tijesta — tako će postati elastičnije.

3. korak – Priprema nadjeva i slaganje pizze

Priprema nadjeva i slaganje pizze

Kako razvući tijesto i pravilno složiti sastojke

● Tijesto razvucite rukama ili valjkom na pobrašnjenoj podlozi.
 
● Najprije ga premažite umakom, zatim stavite sir, pa nadjev.
 
● Ne pretjerujte s količinom nadjeva.

Ideje za pizza recepte

klasična pizza: rajčica, mozzarella, šunka, gljive
 
vegetarijanska pizza: paprike, tikvice, masline, feta sir
 
pikantna pizza: kulen, jalapeño papričice, crveni luk
 
morska pizza: kozice, cherry rajčice, rikola

Savjeti za balans okusa i teksture

● Ne stavljajte previše vlažnih sastojaka direktno na tijesto.
 
● Kombinirajte hrskave i mekane elemente.
 
● Rasporedite nadjev ravnomjerno kako bi se pizza jednako ispekla.

4. Korak – pečenje pizze: tehnike i savjeti

Pečenje pizze: tehnike i savjeti

Pećnica vs. peć za pizzu

Iako su najautentičnije one iz peći za pizzu, uz par trikova, i pizza iz pećnice može ispasti odlična.

Koliko se pizza peče u pećnici?

Pizza se peče od 7 do 12 minuta na visokoj temperaturi. Vrijeme pečenja prije svega ovisi o debljini tijesta i količini nadjeva.

Na kojoj temperaturi se peče pizza za najbolji rezultat?

Najbolji rezultat postiže se pečenjem na 250–300 °C. Pećnicu prethodno zagrijte najmanje 20 minuta.

Kamen za pizzu, lim ili rešetka – što koristiti?

Kamen za pizzu: čuva toplinu i stvara hrskavu koricu, a idealan je izbor ako pizzu pečete u klasičnoj pećnici
 
Lim za pečenje: dobar izbor za deblje tijesto
 
Rešetka: omogućuje bolju cirkulaciju zraka, ali ne preporuča se za pizzu s izrazito vlažnim nadjevom.

Najčešće pogreške kod pripreme pizze i kako ih izbjeći

Najčešće pogreške kod pripreme pizze i kako ih izbjeći

Pretanko ili predebelo tijesto

Idealna debljina tijesta klasične pizze iznosi oko 5 mm. Nakon što “odmori”, ravnomjerno ga razvaljajte.

Previše sastojaka – kada je manje više

Višak nadjeva može spriječiti pravilno pečenje. Koristite 2–3 glavna sastojka i izbjegavajte debele i vlažne slojeve nadjeva.

Nepravilno pečenje – uzroci i rješenja

Ako je sredina sirova, a rubovi prepečeni, problem je najčešće:

● previše zagrijana pećnica
 
● prevelika količina nadjeva

Još nekoliko savjeta

Česte greške pri korištenju kamena za pizzu

Mnogi ne znaju da se pizza treba peći na najnižoj razini pećnice, ali ni da ćete je najbolje izrezati i poslužiti pomoću vrhunskog i naoštrenog pribora, a čak bi vam od koristi mogao biti i pribor za roštilj.

Domaća, a poput talijanske

Savršena pizza kod kuće

Sada kada znate sve trikove za savršenu pizzu kod kuće, nema više izgovora! Vrijeme je da zasučete rukave, uključite pećnicu i krenete u avanturu izrade domaće pizze po kojoj će cijeli stan mirisati i u sekundi okupiti sve ukućane ili goste oko stola.

Bez obzira na to pripremate li je u tišini, uz omiljenu playlistu ili u društvu obitelji i prijatelja, u svojoj ćete pizzi sigurno uživati, jer ona podrazumijeva ono jednostavno kulinarsko iskustvo koje uveseljava čitavo kućanstvo.

Eksperimentirajte s različitim nadjevima, testirajte razne tehnike i uživajte u svakom koraku – od miješanja tijesta do prvog zalogaja.

A ako svoje iskustvo želite podići na još višu razinu, svakako pogledajte BAUHAUS ponudu i razmislite o kupnji peći za pizzu ili kamena za pizzu uz koje će ovo jelo biti još ukusnije.

Imajte na umu da se tajna vrhunske pizze krije i u vrhunskoj opremi, stoga usavršite svoju domaću verziju toliko da bude bolja od one iz restorana.