Prilog uz Roštilj: Ideje i Savjeti za Savršeni Obrok

Prilog za roštilj
Ne znate što poslužiti kao prilog uz roštilj? Istražite naše prijedloge i savjete i podignite obroke na novu razinu!
 
Svaki roštiljaš ima svoje preferencije — neki se kunu u električni roštilj na svojem balkonu, neki ne žele ni čuti ni za što drugo osim za roštilj na drveni ugljen, drugima pak nema do plinskog roštilja, a treći vjeruju samo svojem vrtnom kaminu
 
Koju god vrstu roštilja ili pribora za roštilj koristili, ispeći stvarno dobar obrok neosporivo je umjetnost sama za sebe, ali ono što vas može unaprijediti od amaterskog mesoljupca do roštiljskog MasterChefa upravo je prilog! Iako je meso glavna zvijezda, pravi užitak dolazi kad se spoji s dobrim prilogom. Svaki zalogaj postaje bogatiji, sočniji i ukusniji, baš onako kako treba biti!
 
Ako se pitate što napraviti kao prilog uz roštilj, donosimo vam pregled nekoliko vrsta uz koje će vam svaki vedri vikend biti rezerviran.

Hladni prilozi uz roštilj

Učestalost korištenja roštilja na balkonu

Luk — klasičan i provjeren izbor odlično ide uz meso poput odrezaka, ćevapa i ražnjića, a možete ga poslužiti i kao dodatak burgere ili kobasice

Ljute papričice / feferoni — pikantnost i svježina ljutih papričica stvaraju odličan balans u kombinaciji sa svinjskim rebarcima i raznim vrstama kobasica

Krumpir-salata — odlično se slaže s gotovo svim vrstama mesa s roštilja, ali posebno dobro prija uz ribu s roštilja

Grah-salata — kontrast bogate teksture grah salate i njezinog blagog okusa iznimno se slaže uz ćevape i pljeskavice

Coleslaw salata — ova kremasta salata od kupusa odlično je osvježenje uz jače začinjene pljeskavice, pečenu piletinu i kotlete

Šopska salata — svježina rajčica i krastavaca u šopskoj salati odlično nadopunjuje meso s roštilja poput ražnjića ili pilećih bataka

Krastavci s vrhnjem — i u ovoj salati krastavci igraju glavnu ulogu, a kako i ne bi kad su dobitni sastojak za osvježavajući okus. U kombinaciji s hladnim kremastim vrhnjem razvedrit će dimljeni okus ćevapa, pljeskavica ili pečene piletine

Salata od kvinoje — ako ste raspoloženi za zdraviji prilog uz roštilj koji odlično ide uz piletinu, svinjetinu ili ribu, a sjajno podnosi razne povrtne dodatke, salata od kvinoje vaš je idealni prilog

Topli prilozi uz roštilj

Dodatne funkcije plinskog roštilja

Pečeni krumpiri — kad ne znate što izmisliti kao prilog, pečeni krumpiri uvijek su siguran izbor. U lađicama ili kao pomfrit, izvrsno se slažu uz baš svako jelo s roštilja

Pečeni batat — prirodna slatkoća batata sjajno će prijati uz začinjenija jela, pa ga svakako uključite ako volite jače zapapriti svoje pljeskavice ili piletinu s roštilja

Zapečeni grah — dubok i pun okus zapečenog graha savršeno se slaže uz aromu dimljene vratine s roštilja ili kobasica

Grilano povrće — grilano povrće poput paprike, tikvica i patlidžana odličan je prilog uz roštilj jer ide uz gotovo sve vrste mesa s roštilja, a posebno će zasjati u kombinaciji s piletinom, ribom ili ražnjićima

Kukuruz na žaru — dok žar još tinja, dodajte koji kukuruz na rešetku i uživajte u njegovoj jedinstvenoj teksturi i slatkom i dimljenom okusu koji će se odlično slagati s piletinom i ražnjićima. 

Lepinja (somun) zapečena na roštilju — kao pravi roštiljski klasik, hrskava i mekana lepinja idealni je prilog uz ćevape, pljeskavice i ražnjiće.

Umaci uz roštilj

Umak za roštilj

Domaći ajvar — slatkasti okus pečene paprike i blaga ljutina savršeno se slažu s ćevapima, pljeskavicama i kobasicama, dodajući im sočnost i aromu.

Kajmak ili urnebes — kremasti, gusti kajmak stopit će se sa sočnim komadima mesa poput ćevapa, pljeskavica i vratine,  dok će urnebes, s dodatkom ljute paprike, vašem jelu dodati pikantniju notu. 

Umak od češnjaka (tzatziki) — osvježavajuća kombinacija jogurta, krastavaca i češnjaka najbolje se slaže uz piletinu ili svinjetinu s roštilja. Njegova lagana i kremasta tekstura ublažit će vaša jače začinjena jela.

BBQ umak — slatkasti dimljeni umak savršen je za premazivanje svinjskih rebaraca i pilećih krilaca, a njegova bogata aroma zasjat će kao dio hamburgera. 

Chimichurri — ovaj argentinski umak od peršina, češnjaka, octa i maslinovog ulja osvježit će i dodati kiselkastu notu vašim steakovima, svinjskim ražnjićima ili piletini.

Maslinovo ulje s peršinom i češnjakom — jednostavan, ali izuzetno aromatičan i ukusan dodatak koji najbolje ide uz ribu s roštilja, piletinu, plodove mora i čak povrće s roštilja. Mi ga preferiramo na ribi, ali za to je važno znati kako ispeći ribu na roštilju da se ne zalijepi.

Savjeti za odabir priloga uz roštilj

Odabir priloga za roštilj

Kombinirajte različite vrste priloga

Kako biste obrok učinili raznovrsnijim i uravnoteženijim, a možda usput otkrili i neke nove kombinacije okusa, isprobajte oprečne vrste priloga.
 
Kao toplo-hladnu kombinaciju poslužite dva klasika — pečene krumpire i šopsku salatu ili za zdraviju varijantu poslužite salatu od kvinoje i pečeni batat.
 
Za kremasti i hrskavi prilog uz svoje mesne majstorije poslužite coleslaw salata i hrskavi kukuruz na žaru, a za blagu i pikantnu kombinaciju isprobajte krastavce s vrhnjem uz ljute papričice.

Planirajte prilog prema namirnici koju pečete

Olakšajte si odabir priloga prema vrsti mesa koju pečete na roštilju. Odličan prilog uz pljeskavicu i ćevape bit će osvježavajuće varijante poput salate od kvinoje ili šopske salate. Piletina i riba pak dobro se slažu s tzatzikijem, grilanim povrćem i maslinovim uljem s peršinom i češnjakom, a govedina i svinjetina će biti odlični uz zapečeni grah, BBQ umak i pečeni krumpir.

Priprema priloga unaprijed

Olakšajte si posao i pripremite svoje fine priloge unaprijed, kako biste se mogli koncentrirati na roštilj. Većinu hladnih salata možete pripremiti ranije i čuvati u hladnjaku, a umake dodajte neposredno prije posluživanja. Pečeni krumpiri, batat ili zapečeni grah možete držati na toplom pomoću folije dok ne dođe vrijeme posluživanja.
 
Egzotičnim umacima poput tzatzikija i chimichurrija čak će i koristiti da dulje odstoje jer će tako razviti dublje okuse.

Održavanje svježine priloga

Kad ste se već potrudili pripremiti vrhunske priloge, čuvajte ih na pravilan način kako ne bi izgubili na okusu.
 
Salate držite na hladnom, najbolje u prijenosnom frižideru, sočne lepinje zamotajte u krpu kako bi zadržale mekoću, a bilo koju varijantu toplih priloga držite u zatvorenim posudama ili aluminijskoj foliji dok ne dođe vrijeme za jelo.

Zapamtite: dobar prilog čini razliku

Prilog uz roštilj

Sada znate najbolje kombinacije priloga uz roštilj, ali da bi svaki roštilj bio savršen, ipak vam je potreban i pravi alat. Zato svratite u BAUHAUS i otkrijte gdje žive najbolji roštilj i pribor za roštilj koji će vaše roštiljanje podići na novu razinu!