Hladni prilozi uz roštilj

● Luk — klasičan i provjeren izbor odlično ide uz meso poput odrezaka, ćevapa i ražnjića, a možete ga poslužiti i kao dodatak burgere ili kobasice
● Ljute papričice / feferoni — pikantnost i svježina ljutih papričica stvaraju odličan balans u kombinaciji sa svinjskim rebarcima i raznim vrstama kobasica
● Krumpir-salata — odlično se slaže s gotovo svim vrstama mesa s roštilja, ali posebno dobro prija uz ribu s roštilja
● Grah-salata — kontrast bogate teksture grah salate i njezinog blagog okusa iznimno se slaže uz ćevape i pljeskavice
● Coleslaw salata — ova kremasta salata od kupusa odlično je osvježenje uz jače začinjene pljeskavice, pečenu piletinu i kotlete
● Šopska salata — svježina rajčica i krastavaca u šopskoj salati odlično nadopunjuje meso s roštilja poput ražnjića ili pilećih bataka
● Krastavci s vrhnjem — i u ovoj salati krastavci igraju glavnu ulogu, a kako i ne bi kad su dobitni sastojak za osvježavajući okus. U kombinaciji s hladnim kremastim vrhnjem razvedrit će dimljeni okus ćevapa, pljeskavica ili pečene piletine
● Salata od kvinoje — ako ste raspoloženi za zdraviji prilog uz roštilj koji odlično ide uz piletinu, svinjetinu ili ribu, a sjajno podnosi razne povrtne dodatke, salata od kvinoje vaš je idealni prilog
Topli prilozi uz roštilj

● Pečeni krumpiri — kad ne znate što izmisliti kao prilog, pečeni krumpiri uvijek su siguran izbor. U lađicama ili kao pomfrit, izvrsno se slažu uz baš svako jelo s roštilja
● Pečeni batat — prirodna slatkoća batata sjajno će prijati uz začinjenija jela, pa ga svakako uključite ako volite jače zapapriti svoje pljeskavice ili piletinu s roštilja
● Zapečeni grah — dubok i pun okus zapečenog graha savršeno se slaže uz aromu dimljene vratine s roštilja ili kobasica
● Grilano povrće — grilano povrće poput paprike, tikvica i patlidžana odličan je prilog uz roštilj jer ide uz gotovo sve vrste mesa s roštilja, a posebno će zasjati u kombinaciji s piletinom, ribom ili ražnjićima
● Kukuruz na žaru — dok žar još tinja, dodajte koji kukuruz na rešetku i uživajte u njegovoj jedinstvenoj teksturi i slatkom i dimljenom okusu koji će se odlično slagati s piletinom i ražnjićima.
● Lepinja (somun) zapečena na roštilju — kao pravi roštiljski klasik, hrskava i mekana lepinja idealni je prilog uz ćevape, pljeskavice i ražnjiće.
Umaci uz roštilj

● Domaći ajvar — slatkasti okus pečene paprike i blaga ljutina savršeno se slažu s ćevapima, pljeskavicama i kobasicama, dodajući im sočnost i aromu.
● Kajmak ili urnebes — kremasti, gusti kajmak stopit će se sa sočnim komadima mesa poput ćevapa, pljeskavica i vratine, dok će urnebes, s dodatkom ljute paprike, vašem jelu dodati pikantniju notu.
● Umak od češnjaka (tzatziki) — osvježavajuća kombinacija jogurta, krastavaca i češnjaka najbolje se slaže uz piletinu ili svinjetinu s roštilja. Njegova lagana i kremasta tekstura ublažit će vaša jače začinjena jela.
● BBQ umak — slatkasti dimljeni umak savršen je za premazivanje svinjskih rebaraca i pilećih krilaca, a njegova bogata aroma zasjat će kao dio hamburgera.
● Chimichurri — ovaj argentinski umak od peršina, češnjaka, octa i maslinovog ulja osvježit će i dodati kiselkastu notu vašim steakovima, svinjskim ražnjićima ili piletini.
● Maslinovo ulje s peršinom i češnjakom — jednostavan, ali izuzetno aromatičan i ukusan dodatak koji najbolje ide uz ribu s roštilja, piletinu, plodove mora i čak povrće s roštilja. Mi ga preferiramo na ribi, ali za to je važno znati kako ispeći ribu na roštilju da se ne zalijepi.
Savjeti za odabir priloga uz roštilj

Kombinirajte različite vrste priloga
Planirajte prilog prema namirnici koju pečete
Olakšajte si odabir priloga prema vrsti mesa koju pečete na roštilju. Odličan prilog uz pljeskavicu i ćevape bit će osvježavajuće varijante poput salate od kvinoje ili šopske salate. Piletina i riba pak dobro se slažu s tzatzikijem, grilanim povrćem i maslinovim uljem s peršinom i češnjakom, a govedina i svinjetina će biti odlični uz zapečeni grah, BBQ umak i pečeni krumpir.
Priprema priloga unaprijed
Održavanje svježine priloga
Zapamtite: dobar prilog čini razliku

Sada znate najbolje kombinacije priloga uz roštilj, ali da bi svaki roštilj bio savršen, ipak vam je potreban i pravi alat. Zato svratite u BAUHAUS i otkrijte gdje žive najbolji roštilj i pribor za roštilj koji će vaše roštiljanje podići na novu razinu!