Pečeni kesteni: Kako ih savršeno ispeći kod kuće

Pečeni kesteni: Kako ih savršeno ispeći kod kuće
Pridružite nam se i naučite kako možete sami ispeći kestene u pećnici, tavi ili na roštilju, a usput otkrijte i male tajne koje će svaki zalogaj učiniti neodoljivim.
 
Sigurno ćete se složiti s nama kada kažemo da malo koji miris u našim srcima priziva jesen kao aroma svježe pečenih kestena. Ova tradicionalna poslastica istovremeno grije i tijelo i dušu, a može se pripremiti kod kuće jednostavnije nego što mislite.
 
U mnogim krajevima Europe, pa tako i kod nas, kesteni su poznati kao sezonska grickalica, simbol obiteljskih okupljanja i uživanja u toplim zalogajima uz krckanje vatre. Osim što su ukusni i miomirisni, oni su i nutritivno vrijedni jer sadrže vlakna, vitamin B, kalij i antioksidanse.
 
Možda ih najviše pamtite umotane u papirnate stošce uličnih prodavača koji ih peku na otvorenoj vatri ili naslagane u tavici na bakinoj pećnici. Bilo kako bilo, pečeni kesteni u mnogima od nas bude ugodne uspomene — pa zašto ne biste i danas uživali u užitku koji pružaju?
 
U nastavku ćete saznati kako se peku kesteni kod kuće tako da budu sočni i mirisni, a da se pritom lako gule. Krenimo redom.

Priprema kestena prije pečenja

Priprema kestena prije pečenja

Prvi korak do savršenih kestena počinje još u trgovini ili na tržnici. Izaberite plodove koji su teški, blistavi i čvrsti na dodir. Ako po sebi imaju rupice, plijesan ili mekana udubljenja, to je znak da su u njima vjerojatno već počeli procesi truljenja ili su ih napali paraziti.

Nakon što svoj ulov donesete kući, vrijeme je za pranje i zarezivanje. Oštrim nožem napravite plitak rez u obliku križa ili uzdužni rez na zaobljenoj strani kestena. Na taj način spriječit ćete pucanje ploda tijekom pečenja, ali i olakšati guljenje nakon termičke obrade.

Jedan od trikova za lakše guljenje je i namakanje kestena prije pečenja. Potopite ih u vodu barem 30 minuta prije stavljanja u pećnicu ili tavu. Kora će omekšati, a unutrašnjost zadržati vlagu.

Metode pečenja kestena

Kesteni u pećnici

Kesteni u pećnici

Ako se pitate kako ispeći kestene u pećnici, znajte da je ovo jedna od najpraktičnijih i najčišćih metoda. Kestene posložite u jedan sloj na lim za pečenje, po mogućnosti s izrezanom stranom okrenutom prema gore. Pećnicu prethodno zagrijte na 200 °C.

Postupak pečenja traje otprilike 25 do 30 minuta, ovisno o veličini plodova. Naravno, povremeno ih promiješajte kako bi se ravnomjerno ispekli. Nakon vađenja iz pećnice, kestene umotajte u kuhinjsku krpu na desetak minuta. Tako će se para zadržati unutra i olakšati vam guljenje.

Ako vam se to čini kao prevelika gnjavaža i voljeli biste si još više olakšati spravljanje ove poslastice, onda bi plinska peć za kestene mogla biti savršeno rješenje za vas. Zahvaljujući elektromotoru i rotirajućem bubnju, ova će vam korisna naprava omogućiti da začas obavite posao.

Pečenje kestena u tavi

Pečenje kestena u tavi

Za one koji nemaju pristup pećnici ili jednostavno vole rustikalniji pristup, pečenje kestena u tavi je odličan izbor. Potrebna vam je tava s debljim dnom, a idealna je i specijalizirana rupičasta tava za pečenje kestena. Na srednje jakoj vatri kesteni se peku otprilike 20 minuta, uz povremeno protresanje kako bi se ravnomjernije ispekli.

Pečenje u tavi daje jedan specifičan, dimljen okus i podsjeća na robu uličnih kestenjara. Za dodatan učinak možete dodati prstohvat soli u tavu, što će pojačati aromu.

 

Pečenje kestena na roštilju

Pečenje kestena na roštilju

Ako ste ljubitelj roštilja, kesteni na žaru mogli bi vam biti novo omiljeno otkriće. Postupak je jednostavan: zarezane kestene stavite u roštiljsku tavu s rupicama i pecite ih izravno iznad žara oko 15 do 20 minuta, uz povremeno miješanje. Važno je da žar ne bude prejak kako kesteni ne bi ostali zagoreni izvana, a sirovi iznutra.

Uz malo truda možete se opskrbiti odličnim priborom za roštilj koji će vam pomoći da pečenje kestena na otvorenom pretvorite u pravi mali spektakl. Naprimjer, jedna Broil King košara za roštilj može se postaviti na šipku ražnja i iskoristiti za pečenje raznih namirnica, od kestena i krumpira pa sve do pilećih krilca.

Savjeti za savršeno pečene i ukusne kestene

Savjeti za savršeno pečene i ukusne kestene

Bez obzira na metodu za koju se odlučite, nekoliko pravila vrijedi za sve: ne preskačite zarezivanje, ne zaboravite namočiti kestene i pozorno pratite proces pečenja. Svaka pećnica ili tava je drugačija, zato računajte da vam neće uvijek trebati jednako vremena.

Nakon pečenja preporučujemo da kestene odmah zamotate u krpu i pustite ih da odleže nekoliko minuta. Para će im dodatno omekšati koru i olakšati guljenje.

Za dodatnu aromu možete ih pred kraj pečenja lagano premazati otopljenim maslacem i posuti krupnom solju. S druge strane, sladokuscima bi mogla zanimljiva kombinacija s medom i prstohvatom cimeta. Osim toga, pečeni kesteni odlično se slažu s kuhanim vinom, toplim čokoladnim napitcima ili pak uz neki sir srednje jačine ako volite kontraste okusa.

Pustite da vas oblije toplina

Pečeni kesteni

Bez obzira na to birate li kestene iz pećnice, tave ili ih pečete na roštilju, tajna uvijek leži u dobroj pripremi i pažljivom pečenju. Kada savladate tih nekoliko jednostavnih koraka, pečenje kestena postaje opuštajući ritual.

Zato preporučujemo da istražite kako se peku kesteni na sve ove načine i otkrijete onaj koji vam najviše odgovara. Za svu potrebnu opremu — od pribora za roštilj, preko drva za potpalu, pa sve do posebnih tava za kestene — možete provjerite ponudu u našem webshopu ili posjetiti obližnju BAUHAUS poslovnicu.

Ugodno vam pečenje želimo i dobar tek!