Oprema potrebna za pripremu janjetine ispod peke

Zdjela
Neke peke se već sastoje od donje zdjele i gornjeg dijela (zvona), no ako vam nedostaje samo donja posuda, pazite da imate vatrostalnu posudu otpornu na visoke temperature. Birajte široke, plitke posude koje će omogućiti dobru cirkulaciju topline, a zadržati sve fine sokove!
Zvono
Zvono je onaj prepoznatljiv dio peke, visoki poklopac unutar kojeg cirkuliraju sve arome i okusi. Tradicionalno se pravi od kovanog željeza ili gline — željezno će dulje zadržati toplinu, a glineno će jelu dati posebnu notu.
Podizač poklopca
Želite janjetinu ispod peke s krumpirom, a ne s opekotinama, zato obavezno nabavite podizač peke. Ima oblik ručke s kukom na kraju, a omogućit će vam da sigurno podignete užareno zvono prilikom pečenja.
Drva, briketi ili ugljen za vatru
Nema peke bez žari, a nju ćete dobiti suhim, tvrdim drvom za potpalu, poput bukve ili graba. Nabavite i ugljen za roštilj na vrijeme, a ako ste početnik u potpali vatre i želite pomoć briketa, provjerite naše savjete kako zapaliti brikete za roštilj.
Lopata za žar
Žar je potrebno prije i tijekom pečenja skupljati na vrh i oko peke, a nakon pečenja ukloniti. Zato vam je među priborom za roštilj potrebna duža lopatica kojom ćete moći sigurno manevrirati žarom.
Recept za najukusniju janjetinu ispod peke (4-6 osoba)

Janjetina ispod peke je jedno od onih jela koje potvrđuje pravilo “manje je više”. Kako se sve temelji na načinu pripreme i sočnosti mesa, ne treba vam previše drugih sastojaka i kompliciranih koraka!
Sastojci za janjetinu ispod peke
Step-by-step priprema janjetine ispod peke
1. Marinirajte janjetinu tzv. suhom marinadom — utrljajte u nju mješavinu soli, maslinovog ulja, ružmarina, majčine dušice i češnjaka. Ako želite čišći okus janjetine, možete preskočiti marinadu i utrljati samo sol.
Janjetina ispod peke u pećnici - alternativa

Ako nemate vanjski kamin za roštilj, a želite uživati u ovom dalmatinskom klasiku, ne brinite — znamo kako napraviti janjetinu iz pećnice kao ispod peke!
Prilagodba recepta za pećnicu
Savjeti za pečenje u pećnici
Tajne i trikovi za najsočniju janjetinu ispod peke

Rotirajte peku
Teško je osigurati jednoliku raspodjelu topline, zato povremeno zaokrenite cijelu peku kako biste osigurali ravnomjerno pečenje.
Temeljac umjesto vode
Mnogi tvrde kako je ključno doliti temeljac umjesto vode kako, no imajte na umu da ovaj trik ovisi o finalnom okusu kojeg želite postići.
Okretanje mesa
Ako imate veće komade mesa, okrenite ih na pola pečenja kako bi se ispekli s obje strane.
Domaće meso
Paška, creska, dalmatinska i lička janjetina su s razlogom na dobrom glasu. Meso je zvijezda ovog jela, zato ako ikako možete, birajte provjereno meso s domaćih pašnjaka!
Najčešće pogreške kod pripreme janjetine ispod peke – i kako ih izbjeći

Pazite na količinu žara
Žar je ključna za proces pečenja. Ako je ima previše, janjetina može izgorjeti izvana, ali ako je ima premalo, postoji šansa da ostane sirova iznutra. Dodajte žar otprilike svakih 20–30 minuta.
Prečesto dizanje zvona peke
Ako prečesto provjeravate peku i dižete zvono, smanjit ćete toplinu unutra. Poanta peke je da se sva para zadržava unutra i pretvara u sokove, zato je bolje pustiti janjetinu da se lagano peče, koliko god da je velika napast svako malo zaviriti unutra!
Krivi odabir mesa
Najbolja janjetina ispod peke dolazi od mladih janjaca koji imaju prirodno mekše meso i manju količinu masti. Komad mesa ovisi o vašim željama, no najbolje je za peku odabrati rebra i but ili plećku.
Ispod peke, iznad očekivanja

Janjetina ispod peke je predivan izraz autentične dalmatinske kuhinje. Ako želite češće u njoj uživati, provjerite našu ponudu peka i na jednom mjestu nabavite svu opremu potrebnu da je sami napravite. Kad budete spremni, isprobajte naš recept i uživajte s najdražima u ovoj zamamnoj harmoniji sporo pečenog mesa, slasnih krumpira i mediteranskih začina!