Janjetina ispod peke: recept i upute za pripremu

Janjetina ispod peke
Od pripreme žari pa sve do pečenja mesa — imamo sve savjete za savršeno sočnu janjetinu ispod peke!
 
Peka je tradicionalan hrvatski način pripreme hrane i ponos naše gastronomije, a odnosi se na pripremu mesa ili morskih plodova pod velikim zvonom prekrivenim žarom. Iako zahtijevaju nekoliko sati pripreme, recepti poput teletine ispod peke i hobotnice ispod peke zvijezde su druženja i proslava diljem zemlje, pogotovo u Dalmaciji.
 
Ipak, možda najpopularniji recept je janjetina ispod peke s krumpirom, proslavljeni klasik kojem je jedina mana što se nikad ne zna što je finije: janjetina ili “kumpir”!

Oprema potrebna za pripremu janjetine ispod peke

Oprema za pripremu janjetine ispod peke

Zdjela

Neke peke se već sastoje od donje zdjele i gornjeg dijela (zvona), no ako vam nedostaje samo donja posuda, pazite da imate vatrostalnu posudu otpornu na visoke temperature. Birajte široke, plitke posude koje će omogućiti dobru cirkulaciju topline, a zadržati sve fine sokove!

Zvono

Zvono je onaj prepoznatljiv dio peke, visoki poklopac unutar kojeg cirkuliraju sve arome i okusi. Tradicionalno se pravi od kovanog željeza ili gline — željezno će dulje zadržati toplinu, a glineno će jelu dati posebnu notu. 

Podizač poklopca

Želite janjetinu ispod peke s krumpirom, a ne s opekotinama, zato obavezno nabavite podizač peke. Ima oblik ručke s kukom na kraju, a omogućit će vam da sigurno podignete užareno zvono prilikom pečenja.

Drva, briketi ili ugljen za vatru

Nema peke bez žari, a nju ćete dobiti suhim, tvrdim drvom za potpalu, poput bukve ili graba. Nabavite i ugljen za roštilj na vrijeme, a ako ste početnik u potpali vatre i želite pomoć briketa, provjerite naše savjete kako zapaliti brikete za roštilj.

Lopata za žar

Žar je potrebno prije i tijekom pečenja skupljati na vrh i oko peke, a nakon pečenja ukloniti. Zato vam je među priborom za roštilj potrebna duža lopatica kojom ćete moći sigurno manevrirati žarom.

Recept za najukusniju janjetinu ispod peke (4-6 osoba)

Recept za najukusniju janjetinu ispod peke

Janjetina ispod peke je jedno od onih jela koje potvrđuje pravilo “manje je više”. Kako se sve temelji na načinu pripreme i sočnosti mesa, ne treba vam previše drugih sastojaka i kompliciranih koraka!

Sastojci za janjetinu ispod peke

Za 4 do 6 osoba trebat će vam otprilike:
 
● 2 kg janjetine (rebra i but)
 
● 1,5 kg krumpira
 
● 2-3 srednje glavice luka
 
● 2-3 mrkve
 
● 6 češnjeva češnjaka
 
● 3 grančice ili 1 žličica ružmarina (jednu trećinu ostaviti za povrće)
 
● žličica majčine dušice
 
● oko 1 dl maslinovog ulja (dio za marinadu, dio za u peku)
 
● sol, papar
 
● 1 dcl bijelog vina 
 
● malo vode ili temeljca (oko 1 dcl)
 

Step-by-step priprema janjetine ispod peke

1. Marinirajte janjetinu tzv. suhom marinadom — utrljajte u nju mješavinu soli, maslinovog ulja, ružmarina, majčine dušice i češnjaka. Ako želite čišći okus janjetine, možete preskočiti marinadu i utrljati samo sol.

2. Ostavite da se marinira minimalno 2 sata, a možete i cijelu noć ako radite dan ranije.
 
3. Naložite vatru oko 45 minuta prije nego krenete peći. Pazite da imate dovoljno žara za prekrivanje cijelog zvona i za dodavanje kasnije.
 
4. Očistite i narežite povrće na krupne komade — na polovine ili četvrtine, ovisno o veličini. Sve povrće pomiješajte s maslinovim uljem, soli, paprom i ružmarinom.
 
5. Sve sastojke posložite u posudu tako da prvo stavite janjetinu, zatim oko nje krumpir i ostalo povrće. Dodajte još malo ulja i 2 žlice masti.
 
6. Krenite peći! Razgrnite žar, stavite posudu sa sastojcima i poklopite zvonom. Zatrpajte je žarom sa strane i po vrhu, te ostavite 45 min.
 
7. Nakon 45 min dignite zvono i okrenite janjetinu. Dodajte bijelo vino, vodu/temeljac i ponovno poklopite na nekih 40 min.
 
8. Najbolja janjetina ispod peke je ona koja ostane sočna i mekana, zlatnosmeđe boje, a krumpir u njoj blag zapečen. Jelo je tad gotovo, samo ga ostavite 10 minuta da odstoji, zatim poslužite!
 

Janjetina ispod peke u pećnici - alternativa

Janjetina u pećnici

Ako nemate vanjski kamin za roštilj, a želite uživati u ovom dalmatinskom klasiku, ne brinite — znamo kako napraviti janjetinu iz pećnice kao ispod peke!

Prilagodba recepta za pećnicu

Ako radite janjetinu ispod peke u pećnici, vjerojatno nemate vanjsku kuhinju. U tom slučaju predlažemo da janjetinu obavezno marinirate dan prije, jer ćete si smanjiti obaveze i kaos u prostoru na dan kuhanja. U tom slučaju jedino pripazite da izvadite meso iz hladnjaka i pustite da odstoji dva sata na sobnoj temperaturi prije pečenja. Gore naveden recept pratite po svim sastojcima, uz prilagodbu određenih koraka:
 
1. Kako biste dobili hrskavu koricu, polijte janjetinu vrućim uljem prije nego je ubacite u pećnicu.
 
2. Pecite je skupa s povrćem na temperaturi između 180 i 200 stupnjeva.
 
3. Nakon otprilike 45 minuta dodajte vino i vodu/temeljac.
 
4. Nakon još 45 minuta provjerite meso — pečenje ukupno traje od sat i pol do dva sata, a gotovo je u trenu kada vidite da je janjetina i dalje meka, ali poprimila konkretnu zlatnosmeđu nijansu.

Savjeti za pečenje u pećnici

Postoji i još nekoliko tajnih trikova pomoću kojih možete postići janjetinu iz pećnice kao ispod peke, a bez vanjskog kamina, drva ili briketa za roštilj!
 
● Mnogi savjetuju da se sve prvo peče pokriveno folijom na niskoj temperaturi, a tek zadnjih pola otkriveno i na višoj temperaturi. Probajte i tu metodu, pogotovo ako imate pećnicu koja često isuši meso.
 
● Nemojte prečesto otvarati pećnicu, samo nekoliko puta tijekom pečenja kako biste meso zalili vlastitim sokovima.
 
● Ako vam sve ne stane u jednu vatrostalnu zdjelu, možete namirnice peći zasebno. Prvo pripremite meso prema našim uputama, zatim izvadite iz zdjele i sačuvajte sok od pečenja. U tome ispecite začinjene krumpire i ostale sastojke. Vjerojatno će vam trebati manje od sat i pol da povrće bude gotovo, a finalni rezultat će biti slasan kao ispod peke!

Tajne i trikovi za najsočniju janjetinu ispod peke

Tajne i trikovi za najsočniju janjetinu ispod peke

Rotirajte peku

Teško je osigurati jednoliku raspodjelu topline, zato povremeno zaokrenite cijelu peku kako biste osigurali ravnomjerno pečenje.

Temeljac umjesto vode

Mnogi tvrde kako je ključno doliti temeljac umjesto vode kako, no imajte na umu da ovaj trik ovisi o finalnom okusu kojeg želite postići. 

Okretanje mesa

Ako imate veće komade mesa, okrenite ih na pola pečenja kako bi se ispekli s obje strane.

Domaće meso

Paška, creska, dalmatinska i lička janjetina su s razlogom na dobrom glasu. Meso je zvijezda ovog jela, zato ako ikako možete, birajte provjereno meso s domaćih pašnjaka!

Najčešće pogreške kod pripreme janjetine ispod peke – i kako ih izbjeći

Najčešće pogreške kod pripreme janjetine ispod peke

Pazite na količinu žara

Žar je ključna za proces pečenja. Ako je ima previše, janjetina može izgorjeti izvana, ali ako je ima premalo, postoji šansa da ostane sirova iznutra. Dodajte žar otprilike svakih 20–30 minuta.

Prečesto dizanje zvona peke

Ako prečesto provjeravate peku i dižete zvono, smanjit ćete toplinu unutra. Poanta peke je da se sva para zadržava unutra i pretvara u sokove, zato je bolje pustiti janjetinu da se lagano peče, koliko god da je velika napast svako malo zaviriti unutra!

Krivi odabir mesa

Najbolja janjetina ispod peke dolazi od mladih janjaca koji imaju prirodno mekše meso i manju količinu masti. Komad mesa ovisi o vašim željama, no najbolje je za peku odabrati rebra i but ili plećku.

Ispod peke, iznad očekivanja

Janjetina ispod peke

Janjetina ispod peke je predivan izraz autentične dalmatinske kuhinje. Ako želite češće u njoj uživati, provjerite našu ponudu peka i na jednom mjestu nabavite svu opremu potrebnu da je sami napravite. Kad budete spremni, isprobajte naš recept i uživajte s najdražima u ovoj zamamnoj harmoniji sporo pečenog mesa, slasnih krumpira i mediteranskih začina!